Petele galbene de pe frunzele castraveților: cauza și ce trebuie să faceți!

Dacă ați observat că frunzele plantațiilor dumneavoastră de castraveți s-au acoperit într-un timp foarte scurt cu pete galben-cenușii sau castaniu închise, înseamnă că aveți de-a face cu tripșii.

Insectele foarte mici se pot vedea pe spatele frunzelor: niște puncte negre minuscule, care se mișcă.

Acest dăunător este destul de periculos, deoarece se înmulțește extrem de rapid, în doar 3 zile reușește să ajungă în vârful tufei, mișcându-se de la frunzele inferioare spre cele superioare. Tripșii înțeapă și sug seva din țesături. Plantele atacate de trips au un ritm lent de creștere, iar randamentul scade semnificativ.

Metode de combatere

1.Verificați zilnic plantele în perioadele când temperatura aerului este mai mare de 28-30°С. Tripșii se activizează când vremea este caldă și uscată.

2.De îndată ce ați observat primele semne ale prezenței dăunătorului, adică petele mici pe suprafața frunzelor, folosiți insecticide sistemice sau produse biologice de protecție a plantelor:

-efectuați tratamentul seara sau pe timp posomorât, ca să nu ardeți suprafața frunzelor;

-diluați preparatul conform instrucțiunilor de pe ambalaj;

-repetați procedura peste 7-10 zile, ca să îndepărtați nu doar dăunătorii de pe plante, dar și pe cei care se află în sol și își vor începe ciclul vital mai târziu.

3.De asemenea, vă recomandăm să prelucrați și pământul din jurul tufelor, folosind preparate împotriva dăunătorilor de sol.

Spor la grădinărit!