Plăcintă cu două feluri de umplutură (cu carne de miel și pui)!

Simplă, delicioasă și foarte aspectuoasă! Puteți să o preparați cu orice umplutură, cu condiția ca ea să fie prelucrată termic (nu crudă, cu excepția brânzeturilor)! În continuare noi vă vom prezenta variantele, pe care le-am folosit de această dată.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-400 ml de lapte cald;

-100 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui;

-30-40 g de unt;

-un ou;

-o lingură de zahăr;

-o linguriță de sare;

-42 g de drojdie proaspătă (sau 9-11 g de drojdie uscată);

-800-850 g de făină (cantitatea necesară poate varia, în funcție de calitatea făinii).

Pentru prima umplutură:

-carne de miel;

-ceapă;

-ardei gras;

-sare, condimente (noi am folosit piper negru măcinat, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, coriandru măcinat);

-verdeață.

Pentru a doua umplutură:

-cartofi;

-pulpe de pui;

-sare, piper negru măcinat;

-ceapă verde, pătrunjel (sau alte verdețuri).

Ajustați cantitățile de ingrediente după gustul dumneavoastră.

Altele: un gălbenuș de ou + o lingură de lapte (pentru ungerea plăcintei înainte de coacere).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: turnați laptele cald și uleiul într-un bol adânc. Adăugați oul, untul topit și răcit, zahărul, sarea și drojdia fărâmițată. Amestecați cu telul până la omogenizare.

2.Adăugați treptat făina cernută. Inițial amestecați cu lingura sau furculița, iar apoi frământați aluatul cu mâinile până va încorpora toată făina.

3.După aceasta transferați-l pe suprafața de lucru și, fără să mai adăugați făină, frământați-l pe parcursul a 5-7 minute, până va deveni neted și omogen. El trebuie să fie moale, elastic și nelipicios (cu cât aluatul este mai moale, cu atât preparatul final este mai pufos — de aceea, străduiți-vă să nu-l îmbibați cu făină).

4.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol uns cu puțin ulei. Ungeți-i puțin suprafața cu ulei, acoperiți-l cu un capac sau cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 50-60 minute, într-un loc cald.

5.Între timp pregătiți prima umplutură: tăiați foarte mărunt carnea de miel și prăjiți-o într-o cantitate mică de ulei până își va modifica culoarea. Apoi adăugați ceapa mărunțită și prăjiți totul până când ea se va înmuia. Adăugați ardeiul gras tăiat în bucățele, sarea și condimentele. Prăjiți compoziția obținută pe parcursul a încă 2-3 minute. La sfârșit adăugați verdeața tocată mărunt.

6.Pregătiți cea de-a doua umplutură: fierbeți cartofii în coajă. Apoi curățați-i și pisați-i cu furculița. Adăugați carnea de pui, pe care ați tăiați-o mărunt în prealabil și ați prăjit-o într-o cantitate mică de ulei. De asemenea, adăugați sarea, piperul negru măcinat și verdețurile mărunțite. Amestecați foarte bine.

7.Modelați plăcinta: frământați ușor aluatul dospit, după care modelați-l sub formă de bilă și transferați-l pe masa presărată cu făină. Întindeți-l cu sucitorul într-un blat rotund, cu grosimea de aproximativ 5 mm (dacă vă place mai mult aluatul decât umplutura din plăcintă, puteți să întindeți aluatul într-o turtă cu grosimea de 7-8 mm).

8.Folosind o formă rotundă, cu diametrul de 7 cm, decupați cerculețe din blatul de aluat.

9.Puneți câte o linguriță cu vârf de umplutură (sau după gustul dumneavoastră) pe fiecare cerculeț de aluat, după care îndoiți-l puțin și lipiți-i capetele, astfel încât să-i oferiți aspectul de „bărcuță”.

10.Așezați „bărcuțele” obținute pe o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt. Începeți asamblarea plăcintei din mijlocul tăvii și aranjați „bărcuțele” sub formă de cercuri concentrice. Noi le-am pus pe cele cu miel în mijloc, iar pe cele cu pui — pe margini. Astfel fiecare poate să savureze plăcinta cu umplutura, care-i place mai mult.

11.Din aluatul, care ne-a rămas, am modelat biluțe, pe care le-am așezat în jurul „florii” rezultate. Astfel i-am putut bucura și pe amatorii de aluat pufos, fără umplutură.

12.Acoperiți plăcinta cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-o să se odihnească timp de 10-15 minute.

13.Apoi ungeți-i suprafața (doar fâșiile de aluat) cu un gălbenuș amestecat cu o lingură de lapte, folosind pensula de silicon.

14.Ca să-i oferim un aspect încă mai interesant, am pus o roșie cherry în mijlocul plăcintei.

15.Coaceți plăcinta timp de aproximativ 25 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

16.Scoateți-o din cuptor și acoperiți-o cu un prosop curat de bucătărie. Lăsați-o să se răcească puțin.

17.Apoi porționați-o și serviți-o cu multă plăcere. Este suculentă, aromată și nemaipomenit de gustoasă! Are un aspect foarte festiv și apetisant!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!