Plăcinte cu cartofi. Nu lasă pe nimeni indiferent!

Aceste plăcinte delicioase se prepară pe bază de chefir. Aluatul lor se pregătește foarte simplu și rapid, fără drojdie. Le puteți umple cu orice ingrediente (carne tocată, brânză cu verdeață, cartofi etc.) — aveți la dispoziție un teren amplu pentru experimentele culinare. Noi am folosit cartofii și cașcavalul.

Rețeta clasică presupune prepararea aluatului din apă, sare și făină. Noi l-am pregătit cu chefir și unt.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-500 g de făină;

-300 ml de chefir (dacă aluatul este prea dens, mai adăugați chefir)/iaurt sau lapte bătut;

-½ linguriță de sare;

-½ linguriță de bicarbonat de sodiu;

-20 g de unt.

Pentru umplutură:

-700 g de cartofi;

-150 g de cașcaval tare;

-sare — după gust.

Suplimentar:

-unt — pentru uns (opțional);

-făină — pentru întinderea aluatului.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: combinați făina cernută cu sarea și untul la temperatura camerei.

2.Adăugați bicarbonatul de sodiu în chefir și amestecați. Pe măsură ce bicarbonatul se va stinge (în mediu acid), chefirul își va mări volumul.

3.Frământați aluatul cu mâinile, încorporând mai întâi untul în făină, iar apoi adăugând treptat chefirul. Trebuie să obțineți un aluat moale și elastic.

Nu turnați tot chefirul deodată: urmăriți consistența aluatului. De asemenea, dacă acesta este prea dens, puteți să mai adăugați o lingură de chefir.

4.După ce veți încorpora chefirul, transferați aluatul pe suprafața de lucru și frământați-l pe ea.

5.Modelați aluatul sub formă de bilă și înveliți-l în folie alimentară. Lăsați-l să se odihnească timp de 30-60 minute, la temperatura camerei. Astfel glutenul va avea timp să se umfle și aluatul va deveni foarte maleabil.

6.Între timp pregătiți umplutura: curățați cartofii și fierbeți-i în apă nesărată, până vor fi gata. Scoateți-i din apă, lăsați-i să se răcească și sărați-i. Transformați-i în piure: fie cu zdrobitorul de piure, fie prin mașina de tocat carne, fie prin pasare cu blenderul.

7.Dați cașcavalul prin răzătoarea mică. Dacă veți trece cartofii prin mașina de tocat carne, puteți să treceți și cașcavalul prin ea. Dacă nu aveți cașcaval, puteți să pregătiți plăcintele doar cu cartofi. Dacă nu aveți cartofi, puteți să le preparați cu cașcaval și verdeață.

8.Adăugați cașcavalul ras în piureul de cartofi. Amestecați. Umplutura este gata!

9.Modelați aluatul odihnit sub formă de baton. Tăiați-l în 8 bucățele. Modelați-le sub formă de bile și acoperiți-le cu folie alimentară.

10.Divizați umplutura în 8 părți egale: umeziți-vă mâinile cu apă și modelați-le sub formă de biluțe. Puneți-le pe o farfurie și acoperiți-le cu folie alimentară.

11.Întindeți o biluță de aluat sub formă de turtiță (pe suprafața de lucru presărată cu făină). Luați o biluță de umplutură cu mâinile umede și așezați-o în centrul ei.

12.Apoi adunați marginile turtiței deasupra umpluturii, lipindu-le foarte bine. Presați puțin „bocceluța” obținută, întoarceți-o cu „cusătura” în jos și începeți să o întindeți atent cu mâinile, oferindu-i astfel o formă aplatizată și rotundă. Dacă doriți ca plăcintele să fie mai subțiri, întindeți-le atent cu sucitorul. Noi le-am pregătit de grosime medie.

13.Așezați o plăcintă pe o tigaie uscată și încinsă. Prăjiți-o pe foc moderat, pe ambele părți, până va deveni aurie (câte 1-2 minute pe fiecare parte). Ca să evitați arderea făinii de pe suprafața plăcintei, scuturați-o cu mâinile de pe ea înainte de a o așeza pe tigaie.

Puteți să coaceți plăcintele în cuptor sau să le prăjiți în ceaun, într-o cantitate mare de ulei.

14.Ungeți plăcintele fierbinți, abia luate de pe tigaie, cu unt.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!