Plăcinte-rulouri din aluat filo și umplutură de mere!

Preparatele din aluat filo pot conține orice umplutură consistentă (nu trebuie să fie lichidă). Puteți să oferiți plăcintelor diverse forme: de triunghi, spirală, potcoavă etc. Rețeta nu pretinde la autenticitate!

Valoarea calorică a plăcintei este 285 kcal/100 g.

INGREDIENTE:

Pentru aluatul filo (puteți să îl înlocuiți cu foile de plăcintă din comerț):

-250 g de făină;

-90 ml de apă;

-2 g de sare;

-5 ml de suc de lămâie sau oțet de mere 6%;

-un ou;

-15 ml de ulei rafinat, fără miros (+ pentru modelat);

-60-80 g de unt (pentru ungerea foilor înainte de modelarea plăcintelor  și înainte de coacerea lor).

Pentru umplutura de mere:

-700-800 g de mere curățate;

-40 g de unt;

-100 g de zahăr;

-o linguriță de scorțișoară măcinată;

-30 g de pesmet din pâine albă.

Altele: zahăr pudră — pentru servit.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: puneți apa caldă (50-60°С), sucul de lămâie, uleiul, oul și sarea într-un bol. Amestecați foarte bine.

2.Cerneți făina într-un bol adânc. Realizați o adâncitură în mijlocul ei și turnați compoziția lichidă în ea. Frământați un aluat omogen, moale, elastic și nelipicios.

Dacă aluatul este lipicios, mai adăugați puțină făină cernută. Dacă este prea uscat, mai încorporați puțină apă caldă în el.

3.Modelați aluatul sub formă de baton și divizați-l în 12 bucățele egale. Modelați-le sub formă de biluțe și puneți-le într-un vas, în care ați turnat ulei (cât să-i acopere tot fundul), umezindu-le pe toate părțile. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 30 minute, la temperatura camerei.

4.Pregătiți umplutura: tăiați merele curățate de coajă și cotoare în bucățele.

5.Topiți untul într-o tigaie. Adăugați merele și zahărul. Gătiți merele până se vor înmuia și până când se va evapora tot lichidul din tigaie, amestecând frecvent.

6.Transferați merele caramelizate într-un bol. Adăugați scorțișoara măcinată și pesmetul. Amestecați.

7.Lăsați umplutura obținută să se răcească complet.

8.Modelați plăcintele: lucrând pe masa unsă cu ulei din vasul cu biluțele de aluat, întindeți puțin fiecare bucățică de aluat cu sucitorul. Apoi întindeți-o cu mâinile până se va transforma într-o foaie subțire, cu grosimea de 1 mm și forma dreptunghiulară (18 x 35 cm). La sfârșit mai treceți o dată cu sucitorul peste ea.

9.Ungeți partea ei centrală cu unt topit și răcit, folosind pensula de silicon.

10.Puneți câte o fâșie subțire de umplutură în apropiere de marginile late ale foii de aluat, după care rulați-o pe fiecare dintre ele spre centrul ei.

11.Așezați plăcintele rezultate pe tava tapetată cu hârtie de copt. Ungeți-le suprafața cu unt topit.

12.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 200°С, fără convecție, așezându-o pe raftul mijlociu. Coaceți plăcintele timp de 15-20 minute, până se vor rumeni frumos.

13.Lăsați-le să se răcească puțin, după care presărați-le cu zahăr pudră și serviți-le.

ASPECTE IMPORTANTE:

1.Ca să pregătiți aluatul filo, cel mai bine ar fi să folosiți făină uscată, pentru uz general, cu conținutul de proteine de minim 10 g/100 g. Iar dacă aveți posibilitatea, cumpărați o făină cu conținutul proteic încă mai mare.

2.Cantitatea necesară de făină poate varia, în funcție de calitatea ei.

3.Aluatul filo poate fi întins fie cu mâinile, ungându-i-se suprafața cu ulei, fie cu ajutorul sucitorului, presărându-i-se suprafața cu făină. Grosimea foilor de plăcintă trebuie să fie de maxim 1 mm. Marginile lor trebuie să fie întinse până la maxim, ca să nu există porțiuni tari de aluat în preparatul copt.

4.Dacă veți lăsa foile de aluat să se usuce pe parcursul a 15-20 minute, nu va fi necesar să le ungeți cu unt topit înainte de modelarea plăcintelor.

5.Ingredientul acid din aluat (sucul de lămâie sau oțetul de mere 6%) îi îmbunătățește calitatea, oferindu-i o elasticitate mai mare.

6.Timpul de preparare a merelor depinde de soiul lor, grosimea vasului de gătit și intensitatea focului. Merele pregătite trebuie să fie moi, dar să-și păstreze forma, iar pe fundul vasului nu trebuie să rămână suc.

7.Timpul de coacere a plăcintelor poate fi diferit de cel indicat în rețetă. Orientați-vă după caracteristicile cuptorului dumneavoastră și luați în considerație materialul, din care este fabricată tava de copt.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!