Planta de cameră ideală ,,Azaleea” – descriere și îngrijire!

Azaleea (lat.Azalea) un grup de specii de plante care înfloresc frumos și fac parte din genul Rhodendron. Azaleea (rhodendron) este originară din Japonia, India, China.

Ca plante de interior sunt cultivate soiuri pe baza speciei Rhodendron simsii sau Azalee indiană. Soiurile pe baza speciei Rhodendron obtusum sau Azalee japoneză sunt mai puțin răspândite. Ambele specii reprezintă niște arbuști cu înălțimea de 30-50 cm. Planta este apreciată pentru faptul că în mijlocul iernii umple casa cu o atmosferă de vară.

Azalee de cameră – soiurile cele mai populare:

Advents-glocken – înflorește în primle luni ale iernii. Reprezintă un arbust de talie mică, cu flori catifelate sub formă de clopoței, de culoarea roz-zmeură, cu diametrul de până la 7-8 cm.

Albert Elisabeth – arbust de talie mare, înflorește din decembrie până în aprilie cu flori mari catifelate de culoare albă, uneori roz pal, cu diametrul de până la 11 cm. Frunzele sunt mari de culoare verde deschis.

Concinna – arbust rămuros cu flori netede și mari, în formă de pâlnie și de culoare violet deschis cu puncte roz. Are frunze argintii de mărime medie.

Azaleea de cameră – îngrijire

Azaleea de cameră necesită o atenție deosebită și condiții, în care înfloresc soiurile din sălbăticie. Deși este o plantă capricioasă și exigentă, azaleea este foarte populară printre floriști.

Pentru ca planta să vă bucure cu flori pe tot parcursul anului, trebuie să faceți cunoștință cu regulile de îngrijire. Studiind habitatul natural al azaleei, îi veți putea asigura toate cele necesare.

Această plantă preferă răcoarea, din acest motiv, cel mai potrivit loc pentru ea va fi balconul sau terasa acoperită, sera sau un coridor umbrit din casă sau din birou.

Lumina. Pentru acest locuitor fermecător al casei dumneavoastră se va potrivi un loc cu multă lumină difuză, dar departe de razele directe ale soarelui. Vara, se recomandă să scoateți planta în aer liber, într-un loc cu penumbră.

Temperatura. În perioada de primăvară-vară, temperatura optimă este de 18-22°C. Azaleea nu iubește temperaturile înalte. Din acest motiv, vara ar fi bine să o păstrați afară, pe balconul bine aerisit sau să o îngropați în umbra pomilor din grădină cu tot cu ghiveci. Mai ales că ploaia de vară este benefică pentru azalee.

Toamna, când începe perioada de dezvoltare a mugurilor florali, temperatura trebuie treptat redusă. Iar pe timp de iarnă, ar fi bine ca temperatura să fie de 12-15°C.

Umiditatea aerului. Această plantă de intrerior necesită umiditate ridicată. Primăvara, îndeosebi vara, azaleea trebuie obligatoriu stropită zilnic, iar în zilele caniculare – de 2 ori pe zi. Aceste stropiri pot rezolva problema legată de temperaturile prea înalte. Florile nu trebuie stropite, pentru a evita apariția petelor.

Se recomandă să instalați un umidificator în camera unde stă azaleea, apa rece va reduce ușor temperatura în cameră, cu 2-3°C.

Udarea. Azaleea nu suportă impuritățile și clorul, iată de ce este foarte important să o udați cu apă stătută. Planta trebuie udată des și cu multă apă, pentru că substratul, în care crește azaleea, se usucă foarte repede.

Azaleea iubește apa acrișoară, deci puteți adăuga în apă câte 2-3 picături de zeamă de lămâie (granule de acid citric) sau oțet de mere.

Iarna e bine să reduceți udarea.

Fertilizarea. Primăvara-vara, azaleea se fertilizează cu îngrășăminte speciale create pentru azalee, care nu conțin clor. Îngrășămintele se administrează periodic – 1 dată la 2-3 săptămâni. Toamna, când începe perioada de formare a butașilor, puteți fertiliza plantele de câteva ori cu soluție de superfosfat – 15 gr de îngrășământ la 10l de apă.

Transplantarea. Transplantarea se efectuează primăvara, după perioada de înflorire, într-un substrat special pentru azalee (sol acid). În timpul transplantării, înlăturați toți pedunculii și lăstarii, ramurile uscate.

Folosiți un ghiveci larg și nu înalt, pentru că sistemul radicular al azaleelor este superficial. Plantele tinere se transplantează în fiecare an, cele mature – o dată în 2-3 ani. Aveți grijă să nu deteriorați rădăcinile delicate ale azaleei. Pentru ca rădăcinile subțiri să nu se rupă, nu îndepărtați balotul de pământ.

Nu introduceți rădăcina azaleei prea adânc în sol.

Tăierea și formarea. E foarte important să nu ratați momentul tăierii azaleei, de altfel planta nu va reuși să formeze muguri noi. După perioada de înflorire și odată cu apariția lăstarilor noi (aproximativ peste 1 lună după înflorire), trebuie îndepărtați toți lăstarii slabi, iar cei noi – scurtați, păstrând câte 4-5 frunze pe fiecare.

Oferiți-i plantei ascpectul unei tufe, astfel arată mai natural, deși unii florari preferă azaleea copăcel.

Important. Tăiați azaleea în mănuși pentru că frunzele sunt otrăvitoare.

Spor la grădinărit!