Pogacea stratificată — o pâine aromată și pufoasă!

Pogacea stratificată este o pâine albă, foarte aromată, rumenă și aspectuoasă. Haideți să o pregătim!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-250 ml de apă la temperatura 36-38°C;

-15 g de drojdie proaspătă sau 5 g de drojdie uscată;

-o lingură de zahăr;

-450-500 g de făină;

-o linguriță de sare;

-30 ml de ulei rafinat.

Pentru stratificare: 60-80 g de unt.

Pentru rumenire:

-un gălbenuș de ou;

-un praf de sare;

-½ linguriță de apă.

Pentru decor: semințe de susan (opțional).

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați apa caldă în bolul, în care veți frământa aluatul. Adăugați drojdia fărâmițată și zahărul. Amestecați cu telul până la dizolvarea acestora.

2.Adăugați făina cernută și sarea. Frământați aluatul pe parcursul câtorva minute, până când făina va încorpora ingredientele lichide (noi am folosit robotul de bucătărie).

3.Apoi adăugați uleiul și frământați un aluat moale și elastic (folosind robotul de bucătărie pornit la viteza 3, acest proces durează 10 minute). Dacă veți frământa manual aluatul, s-ar putea să mai aveți nevoie de puțină făină.

Dacă aluatul este lipicios, străduiți-vă să nu adăugați mai multă făină, ci să ungeți suprafața de lucru și mâinile cu ulei: astfel veți evita să îmbibați aluatul cu prea multă făină.

4.Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară/un capac și lăsați-l să dospească timp de 30-50 minute într-un loc călduros (noi am pus bolul în cuptorul încălzit, cu focul oprit și ușa închisă, punând o cană cu apă fierbinte lângă el).

5.Modelați pogacea: puneți aluatul pe suprafața de lucru, unsă cu ulei. Divizați-l în 5 bucățele aproximativ egale. Modelați-le sub formă de biluțe, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească timp de încă 5 minute: astfel glutenul se va dezintegra și aluatul va deveni mai maleabil.

6.Întindeți fiecare biluță de aluat într-o turtiță rotundă, cu diametrul de aproximativ 20 cm. Radeți puțin unt rece (circa 15 g) pe suprafața ei.

7.Procedați similar, suprapunând turtițele. Ultima turtiță nu trebuie acoperită cu unt. La sfârșit lipiți puțin marginile turtițelor suprapuse între ele.

8.Întindeți turtițele suprapuse într-o turtiță rotundă, mare, cu diametrul de aproximativ 60 cm.

9.Divizați foaia de aluat în 16 sectoare. Rulați fiecare sector sub formă de rulou, începând de la bază.

10.Așezați rulourile într-o tavă rotundă (cu diametrul de minim 26 cm), tapetându-i în prealabil fundul cu hârtie de copt și ungându-i pereții cu unt.

11.Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 30-40 minute.

12.Dacă doriți, puteți să lăsați pogacea ca atare. Noi am uns-o cu un gălbenuș de ou amestecat cu un praf de sare și puțină apă. De asemenea, am presărat-o cu semințe de susan (puteți să le înlocuiți cu semințe de mac).

13.Coaceți pogacea timp de 30-40 minute, până se va rumeni și veți simți aroma de coptură coaptă, în cuptorul preîncălzit până la 170-180°C. Puteți să verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

14.Lăsați pogacea să se răcească, după care scoateți-o din tavă și serviți-o.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!