Portocal crescut în condiții de casă dintr-un sâmbure!

Printre numeroasele plante de interior vândute în magazinele specializate, privirea se oprește asupra copacilor îngrijiți cu frunze lucioase și multe fructe parfumate și colorate. Dacă aveți răbdare și depuneți puțin efort, puteți crește un portocal acasă din sămânță, mai ales că puteți folosi un sâmbure dintr-un fruct copt cumpărat din magazin.

Cum puteți crește un portocal în condiții de casă dintr-un sâmbure?

Sâmburele de portocală este acoperit cu o coajă destul de tare, care protejează germenul de orice deteriorări și nu-i permite să încolțească. Dacă sămânța se usucă, este foarte dificil să o faceți să germineze, iată de ce se folosesc doar semințe proaspete.

Sâmburii de portocale:

– se spală în apă caldă;

– se înmoaie timp de 8-12 ore;

– se plantează în sol afânat sau turbă la o adâncime de 1 cm și se acoperă cu folie de plastic.

Până la germinare, care va avea loc peste 1-1,5 luni, recipientul cu sâmburi rămâne la loc cald și umbrit. Sera în miniatură trebuie aerisită și umezită periodic. Doar după apariția plantelor tinere, viitorii copaci de portocal se scot la lumină.

Întrucât în țările în care portocalele cresc în natură, copacii primesc din abundență atât căldură cât și lumină, puteți asigura puieților o zi lumină cât mai îndelungată, dacă plantați sămânța la sfârșitul iernii sau în luna martie. Dar chiar și în acest caz, portocalii tineri răspund pozitiv la prelungirea luminii de zi cu ajutorul lămpilor speciale.

Plantarea portocalului în condiții de casă

Transplantarea răsadurilor se efectuează la etapa când pe portocal se deschid primele 2 frunze adevărate și este important să țineți cont de faptul că planta este extrem de sensibilă la toate manipulările legate de transplantare și posibilele deteriorări ale sistemului radicular. Este inacceptabil ca bulbul portocalului să se afle sub pământ în urma transplantării.

Cea mai bună modalitate de a transplanta copacul este transferarea de primăvară a plantei împreună cu balotul de pământ, până nu a început creșterea activă a lăstarilor și nu au apărut bobocii. Va fi nevoie să supuneți în mod regulat portocalul cultivat în condiții de casă acestei proceduri, alegând de fiecare dată un vas cu diametrul de 1-3 cm mai mare, decât precedentul:

– sistemul radicular, care crește, al plantei necesită o dată pe an o extindere a ”spațiului locativ”;

– copacii roditori adulți sunt replantați la fiecare 2-3 ani.

Pentru puieții cu 4-6 frunze se potrivesc ghivecele cu diametrul de aproximativ 10 cm și sol format din 2 părți de pământ de gazon, 1 parte de humus de frunze și aceeași cantitate de turbă și nisip. Deja la următoarea transferare, va trebui să măriți proporția de pământ de gazon și să adăugați puțină argilă. Portocalului, crescut în condiții de apartament din sâmbure, i se asigură obligatoriu un drenaj și regim de irigare bun, care nu duce la putrezirea rădăcinilor.

Altoirea portocalului din sâmbure

Dacă îngrijiți minuțios copacul, el se dezvoltă și crește rapid. Cu toate acestea, nu toți ajung să admire înflorirea și rodirea, iar dacă apar fructe, acestea sunt mici și amărui. Problema constă în faptul că portocalele cultivate din sâmbure ar putea să nu poarte trăsături parentale și să fie pur și simplu plante sălbatice. Deja la vârsta de 1 an, puteți determina dacă copacul este sălbatic, orientându-vă după spinii verzi de pe tulpină.

Cum să creșteți acasă portocale la fel de dulci și mari ca fructele din magazin? Puteți alege una dintre următoarele metode:

– să efectuați altoirea clasică a copacului, folosind puietul în calitate de portaltoi pentru butașul de soi, obținut de la o plantă roditoare;

– să altoiți portocalul în ochi, implantând mugurul plantei cultivate cu un strat mic de scoarță și lemn. Pentru orice eventualitate, puteți utiliza în același timp până la 3 ochiuri, altoindu-le din diferite părți ale tulpinii.

A doua metodă este mai complicată și mai dureroasă pentru copăcel. Dacă după altoire puietul rămâne doar în calitate de portaltoi, e mai bine să efectuați procedura pe un copac de 1-3 ani, când diametrul tulpinii nu este mai mare de 6 mm.

Pe un copac adult de portocal, din imagine, puteți altoi diverse culturi citrice, deoarece planta practic nu respinge soiurile înrudite.

Spor la grădinărit!