Praful de copt — cum se prepară în condiții casnice și cu ce poate fi înlocuit?

Astăzi vom discuta despre praful de copt și anume: cum poate fi folosit, cu ce poate fi înlocuit și care este modul lui de preparare.

CE ESTE PRAFUL DE COPT ȘI DE CE SE FOLOSEȘTE?

Praful de copt este destinat pentru afânarea aluatului. El este adăugat în compoziția diferitor copturi: dulci și sărate.

Constă din 3 ingrediente: sare de lămâie, bicarbonat de sodiu și făină. Proporția acestora este ajustată, astfel încât în timpul coacerii reacția dintre ele să se producă fără resturi, pentru ca preparatele finale să nu aibă nota gustativă și aroma specifice (așa cum se întâmplă, când este utilizat doar bicarbonatul de sodiu).

Praful de copt nu trebuie dizolvat, ci amestecat cu ingredientele uscate înainte de adăugarea în aluat.

După ce praful de copt interacționează cu ingrediente lichide, îndată începe reacția chimică: bicarbonatul de sodiu este stins de sarea de lămâie și, drept rezultat, se elimină bioxidul de carbon. Bulele de gaz afână aluatul, făcându-l ușor, pufos și aerat.

Aluatul preparat cu praf de copt trebuie introdus repede în cuptor: doar așa el va crește bine și uniform.

CU CE PUTEȚI ÎNLOCUI PRAFUL DE COPT?

Dacă nu aveți praf de copt la îndemână, puteți să-l înlocuiți cu bicarbonat de sodiu: cantitatea acestuia trebuie să fie de 2 ori mai mică.

Dacă aluatul conține produse acide, precum sucul de lămâie, chefirul, smântâna fermentată, zerul, iaurtul, sucurile sau piureurile de fructe, atunci bicarbonatul de sodiu nu trebuie stins: este suficient să-l amestecați cu ingredientele uscate.

Dacă aluatul nu conține un produs acid, atunci trebuie să-l adăugați, ca să obțineți copturi pufoase și să evitați apariția notei gustative și aromei specifice de bicarbonat de sodiu. În acest caz bicarbonatul de sodiu se amestecă cu făina, iar sucul de lămâie/oțetul — cu ingredientele lichide.

Există o greșeală răspândită: adăugarea bicarbonatului de sodiu deja stins cu oțet în aluat. În acest caz cea mai mare parte de bioxid de carbon este eliminată în aer.

Exact ca și în cazul prafului de copt, aluatul preparat cu bicarbonat de sodiu trebuie copt imediat, deoarece reacția are loc foarte repede.

CUM SE PREPARĂ PRAFUL DE COPT ÎN CONDIȚII CASNICE?

Asemenea praf de copt are o sumedenie de avantaje: nu conține aditivi chimici, este mai ieftin, mai calitativ și mereu la îndemână.

Ingrediente:

-3 părți de sare de lămâie (uscată);

-5 părți de bicarbonat de sodiu;

-12 părți de făină sau amidon.

Mod de preparare:

1.Măsurați cantitățile necesare de ingrediente: cu cântarul sau vase gastronomice, care permit măsurătorile cât mai exacte.

2.Este important ca toate vasele și ustensilele folosite să fie absolut uscate, ca să evitați declanșarea reacției chimice.

3.Având în vedere faptul că sarea de lămâie este formată din granule destul de mari, trebuie să o măcinați până la starea de pudră: cu ajutorul râșniței, blenderului sau în mojar.

4.Puneți sarea de lămâie, bicarbonatul de sodiu și făina/amidonul (puteți să le folosiți în proporții egale) într-un bol potrivit. Amestecați-le foarte bine și cerneți-le printr-o sită măruntă.

5.Transferați îndată compoziția rezultată în borcane uscate, care se închid ermetic. Această condiție este obligatorie, deoarece praful de copt poate să interacționeze chiar și cu vaporii de apă din aer. Puteți să adăugați 2-3 cubulețe de zahăr în recipient, ca să absoarbă eventuala umezeală.

În ce privește făina, puteți să folosiți orice tip: de grâu, integrală, de ovăz etc. Același lucru este valabil și pentru amidon (apropo, praful de copt cu amidon se păstrează o perioadă mai îndelungată).

Dacă aveți alergie la gluten, puteți să pregătiți praful de copt cu mălai fin, făina de orez/hrișcă sau amidon.

Spor la gătit! Poftă bună!