Prăjitură de ciocolată ușor de preparat – cu cremă delicioasă și glazură de ciocolată!

Un desert potrivit atât pentru mesele cotidiene, cât și pentru cele festive!

INGREDIENTE:

Pentru blaturi:

-5 ouă;

-30 g de pudră de cacao;

-25 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui;

-200 g de zahăr;

-10 g de praf de copt;

-90 g de amidon de porumb (poate fi înlocuit cu făină; datorită lui, blatul este mai moale și mai pufos);

-90 g de făină.

Pentru sirop:

-200 ml de lapte;

-100 g de zahăr;

-8 g de zahăr vanilat.

Pentru cremă:

-400 ml de smântână pentru frișcă min. 30%;

-200 g de mascarpone;

-o linguriță de zahăr vanilat;

-50 g de zahăr pudră.

Pentru glazură:

-100 g de ciocolată neagră;

-100 g de ciocolată cu lapte;

-30 g de unt;

-250 ml de smântână pentru frișcă min. 30%.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: bateți ouăle și zahărul cu mixerul, mărindu-i treptat viteza, până când se vor transforma într-o compoziție pufoasă, voluminoasă și albicioasă, pe care telurile lasă urme persistente (durează 7-10 minute).

2.Adăugați pudra de cacao, amidonul de porumb și făina, cernându-le. Amestecați cu spatula, realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus.

3.Adăugați praful de copt și uleiul rafinat de floarea-soarelui. Amestecați cu spatula, realizând același tip de mișcări.

4.Ungeți tava (23 x 30 cm) cu unt și tapetați-o cu hârtie de copt. Transferați aluatul în ea. Răspândiți-l uniform.

5.Coaceți blatul timp de aproximativ 20 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

6.Răsturnați-l pe grătar și îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lui. Lăsați-l să se răcească până la temperatura camerei.

7.Tăiați blatul în 2 părți egale (în direcție longitudinală). Dacă prezintă „căciulă”, uniformizați-i suprafața în prealabil.

8.Pregătiți siropul: puneți laptele, zahărul tos și zahărul vanilat într-o crăticioară. Fierbeți-le până vor da în clocot. Lăsați siropul obținut să se răcească complet.

9.Pregătiți crema: bateți crema de brânză (rece) cu mixerul până va deveni maleabilă. Adăugați zahărul pudră și zahărul vanilat în ea. Mixați până la omogenizare.

10.Adăugați smântâna pentru frișcă (rece). Continuați mixarea, mărind treptat viteza, până la apariția vârfurilor persistente.

11.Asamblați prăjitura: însiropați blaturile, folosind pensula. Blatul inferior trebuie însiropat bine, iar cel superior — doar puțin, ca să nu se rupă, când îl veți pune peste cremă. Lăsați blaturile să absoarbă siropul pe parcursul a 5 minute. 

12.Răspândiți uniform crema pe blatul inferior. 

13.Așezați blatul superior peste cremă și presați-l ușor, ca să se lipească de ea. Folosind spatula, îndepărtați excesul de cremă. 

14.Însiropați încă puțin blatul superior. 

15.Dați prăjitura la frigider pentru 2-3 ore. 

16.Pregătiți glazura: încălziți smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Apoi turnați-o peste ciocolata tăiată în bucățele. Lăsați-le să interacționeze pe parcursul a 30 secunde, după care amestecați cu telul până la omogenizare. 

17.Adăugați untul. Amestecați foarte bine.

18.Lăsați glazura să se răcească aproape complet. Când va fi călduță, scoateți prăjitura din frigider și transferați-o pe un grătar pus pe o tavă. Răspândiți-o pe suprafața și marginile ei. Lăsați excesul să se scurgă. 

19.Transferați prăjitura pe platou și dați-o la frigider pentru 60 minute. 

20.Puteți să o decorați cu glazura rămasă. După ce se răcește bine, ea devine păstoasă.

21.Porționați și serviți prăjitura cu multă plăcere! 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New