Prăjitură răsturnată cu portocale — un desert al cărui rețetă am căutat-o îndelung!

O prăjitură simplă și aromată cu portocale,  formată dintr-un blat umed și sfărâmicios, îmbibat cu sirop de vanilie și cerculețe parfumate de portocale. Oare cine ar putea să reziste în fața unui asemenea deliciu? După multe și îndelungi căutări am reușit să-i găsim rețeta, pe care astăzi vrem să vă o oferim și vouă. Haideți să gătim!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-150 g de unt moale;

-4 ouă;

-150 g de făină c/s;

-170 g de zahăr pudră;

-2 lingurițe de praf de copt;

-2 ml de esență de vanilie.

Pentru umplutură:

-o portocală mare (foarte suculentă, cu coaja subțire);

-125 ml de apă;

-200 g de zahăr pudră;

-2 ml de esență de vanilie.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți siropul de zahăr pentru portocală: combinați apa cu zahărul pudră într-o crăticioară cu fundul gros. Puneți vasul pe foc mic și amestecați continuu până când zahărul pudră se va dizolva în totalitate și siropul va deveni transparent.

2.Spălați portocala cu o perie/partea abrazivă a unui burete, sub jetul de apă rece. Uscați-o cu ajutorul unui prosop și tăiați-o în cerculețe cu grosimea de 5 mm. Puneți-le pe un prosop, ca să înlăturați sucul excesiv.

3.Adăugați esența de vanilie în siropul de zahăr. Amestecați și scufundați cerculețele de portocală în el. Încălziți-le timp de 2 minute, după care opriți focul. Lăsați-le să se pătrundă cu vanilie și zahăr.

4.Cât timp portocala se răcește, pregătiți aluatul: bateți untul moale și zahărul pudră cu mixerul. Fără să opriți mixarea, adăugați treptat ouăle (câte unul), esența de vanilie, praful de copt și făină cernută. Veți obține un aluat semilichid.

5.Tapetați fundul tăvii cu hârtie de copt, unsă cu unt. Nu ungeți pereții tăvii! Așezați cerculețele de portocală în ea, astfel încât să se suprapună. Apoi turnați siropul rămas peste ele.

6.Turnați aluatul peste stratul de fructe și introduceți îndată tava în cuptorul preîncălzit până la 160°C.

7.Coaceți prăjitura timp de 40 minute. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

8.Lăsați-o să se răcească în tavă. Peste o anumită perioadă de timp îndepărtați pereții tăvii și răsturnați prăjitura pe un platou. Îndepărtați cu grijă fundul tăvii și hârtia de copt.

Pentru ca prăjitura cu portocale să iasă gingașă și aromată, oferiți o atenție deosebită blatului. Alegeți ingrediente de calitate, cerneți făina și nu deschideți ușa cuptorului în primele 20 minute de coacere. Astfel blatul va ieși uniform și pufos.

După cum vedeți, cheltuielile minime de energie și bani, precum și ingredientele simple, permit răsfățarea celor dragi cu delicii în fiecare zi. Serviți prăjitura după ce se va răci complet. Suntem siguri că nu vă veți opri după o singură porție!

Scrieți-ne în comentarii, dacă v-a plăcut prăjitura răsturnată cu portocale.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!