Problema florilor goale la castraveți – se rezolvă simplu!

Problema florilor goale se întâlnește, de cele mai dese ori, în cazul tufelor de castravete obținute din semințele unui castravete din propria grădină. La soiurile hibrid această problemă lipsește: toate florile dau legume.

Florea goală este, de fapt, o floare masculină. Dacă majoritatea florilor sunt de acest fel, atunci tufa înflorește frumos, dar legume, roadă nu dă. Însă problema se rezolvă simplu!

Important este să deosebiți florile masculine de cele feminine. Florile feminine au baza bombată, sub formă de castraveți mici.

Dacă analizați atent tufa de castravete, veți observa că, pe tulpina principală se formează doar flori masculine, iar cele feminine apar pe tulpinile laterale.

Deci, aveți nevoie de cât mai mulți lăstari secundari, care trebuie provocați să crească.

Atunci când lăstarul inferior, pe care l-ați lăsat atunci când ați format tufa de castraveți, atinge lungimea de 40 cm, luați o foarfecă și tăiați-i vârful. Astfel, lăstarul va înceta să mai crească, însă va începe să dezvolte lăstari noi, pe care se vor forma castraveți.

Procedura se numește ciupire și se efectuează pe castraveții cultivați pe spalier, atunci când ating înălțimea de 50 cm. Perioada orientativă este sfârșitul lunii iulie.

Dacă nu veți efectua aceste manipulații simple, atunci pur și simplu veți cultiva masa vegetativă și pe alocuri vor crește și câțiva castraveți.

În cazul în care  cultivați castraveții pe sol, ciupirea va provoca creșterea unui număr mare de lăstari,  respectiv tufele vor deveni dense și există probabilitatea apariției bolilor și putregaiului rădăcinilor. Dar, dacă aveți multe flori masculine, puteți încerca.

Lăstarii castraveților agățați de spaliere pot fi repartizați, astfel are loc aerisirea normală și riscul îmbolnăvirii lipsește.

Țineți cont de sfaturi, efectuați ciupirea castraveților dumneavoastră și vă veți bucura de un randament ridicat.

Spor la grădinărit!