Produsele, care vor dispărea în timpul vieții noastre!

V-ați gândit vreodată la faptul că într-o zi ați putea rămâne fără produsele voastre preferate doar pentru că ele au dispărut de pe fața Pământului?

Încălzirea globală și alte probleme din sfera modificării climatului nu conduc doar la dispariția anumitor specii de animale, ci aduc și daune severe agriculturii.

Savurați produsele enumerate mai jos cât mai aveți această posibilitate, deoarece ele pot să dispară încă în timpul vieții noastre!

AVOCADO

Prețul avocado-ului se află în continuă creștere și acest lucru are o explicație logică. Unul dintre principalii furnizori de avocado este SUA. De principiu, el este cultivat în California, care în ultimii ani suferă din cauza secetei puternice. Având în vedere faptul că pentru a cultiva 1 kg de avocado sunt necesari mai mult de 1000 de litri de apă, în perioadele secetoase cheltuielile cresc, precum și prețul produsului final.

CAFEAUA

Da, și nu rămâneți surprinși. Datorită modificării globale a climei, în jurul anului 2080 arborii de cafea pot să dispară complet de pe fața Pământului. Temperaturile ridicate lovesc fără milă plantațiile de cafea.

De aceea, inspirați mai profund minunata aromă a cafelei matinale, deoarece este foarte posibil ca în viitorul destul de apropiat să fiți nevoiți să treceți la consumul de ceai. Gândiți-vă la faptul că această problemă are și anumite avantaje.

BANANELE

În prezent cel mai celebru soi de banane din lume „Cavendish” se află sub influența unei îngrozitoare afecțiuni micotice și moare foarte repede. Boala se numește Panama „Tropical Race 4” („Cursa tropicală 4”) din cauza vitezei de răspândire.

Boala distruge lent sistemul radicular al bananului, nepermițându-i să consume în mod adecvat nutrienții și apa din sol. El se usucă treptat. Din păcate, această infecție se răspândește foarte repede, înghițind plantațiile de banane în calea sa.

PEȘTELE

În prezent pescuirea tuturor peștilor existenți are loc mult mai repede decât populațiile lor reușesc să se refacă. Dacă acest lucru va continua în același ritm, atunci în jurul anului 2050 omenirea va rămâne complet fără pește.

ARAHIDELE

Există o mare probabilitate ca acest produs adorat să-și înceteze existența în jurul anului 2030. Cultivarea acestei nuci necesită o climă stabilă. Însă regiunile sudice, unde arahidele sunt cultivate în mod tradițional, suferă cel mai mult din cauza temperaturilor ridicate și secetei.

MIEREA

De câteva decenii populația albinelor continuă să se reducă, iar împreună cu ea, corespunzător, și cantitatea de miere. În prezent situația este catastrofală, deoarece în ultimii 10 ani albinele și-au redus numărul cu încă 40% și totul se datorează „sindromului distrugerii familiilor de albine”.

Albinele reprezintă un element important al ecosistemului. Dacă ele vor muri, omenirea se va ciocni de probleme mult mai severe decât simpla absență a mierii de pe masă.

CIOCOLATA

Există probabilitatea că ne vom lipsi și de acest deliciu, în care mulți oameni iubesc să-și înece stresul. Ciocolata este încă o jertfă potențială a temperaturilor ridicate și secetei. După unele prognoze, oamenii vor pierde plantațiile de cacao în jurul anului 2050.

SOIURILE TARI DE GRÂU ITALIAN

Și iarăși cauza este reprezentată de încălzirea globală și secetă, care influențează foarte negativ creșterea grâului, îndeosebi în sudul Italiei. Câmpurile de grâu pot să înceapă să se usuce începând cu anul 2020 și să dispară încă în timpul vieții noastre.

VINUL

Și aici este responsabilă încălzirea globală. Cea mai bună perioadă de recoltare a strugurilor este după ploaia, care a fost precedată de secetă. Însă, din cauza faptului că în ultimul timp secetele durează mai mult, uneori strugurii nu reușesc nici măcar să se coacă.

PORTOCALELE

Dacă credeați că veți trece la sucul de portocale odată cu dispariția cafelei, atunci îndrăznim să vă dezamăgim. Portocalii sunt atacați de boala înverzirii citricelor („citrus greening disease”). Există doar o metodă de combatere a acestei afecțiuni îngrozitoare — distrugerea pomului cu tot cu sistemul său radicular.

Boala este transmisă de afide. Ea a cotropit deja SUA și Asia.

NĂUTUL

Pentru cultivarea unui kilogram de năut este necesară consumarea a mai mult de 2000 litri de apă. Secetele din întreaga lume și încălzirea globală au redus producerea năutului cu 40%.

Toate aceste informații sunt pline de pesimism și, dacă nu vom acționa, atunci schimbările ulterioare ale climei își vor intensifica influența negativă asupra agriculturii, iar lista produselor aflate pe cale de dispariție va crește. Savurați-le acum, deoarece în curând s-ar putea să vă rămână doar amintirile despre ele.

Aveți grijă de mediu!