Produsele și preparatele, care sunt ca proaspete după decongelare!

PÂINEA

Se întâmplă ca pâinea să nu fie suficientă, iar uneori ea stă și se întărește pe parcursul câtorva zile. Congelarea pâinii proaspete fără pierderea calităților ei gustative este chiar reală.

În unele magazine mici din zonele rurale, la care mașina de aprovizionare cu pâine ajunge rar, oamenii așa și procedează. Pe măsura necesității, ei scot bucățelele de pâine din congelator și le dezgheață în cuptorul cu microunde (sunt suficiente 15-20 secunde).

BRÂNZA DULCE DE VACI

Înainte de congelare brânza dulce de vaci trebuie stoarsă bine, ca să eliminați zerul din ea.

Gustul brânzei decongelate este ușor diferit decât al celei proaspete, dar ea poate fi utilizată cu succes la prepararea colțunașilor, papanașilor și budincilor.

CAȘCAVALUL

Puteți să congelați cașcavalul, evitând alterarea lui. Dar textura lui se schimbă semnificativ: el devine sfărâmicios, își pierde calitățile gustative și aroma.

De aceea, trebuie să congelați doar cașcavalul, pe care planificați să-l folosiți pentru pizza, salate, supe și umpluturi. Cașcavalul bun, care se servește feliat, se păstrează preferabil pe raftul inferior al frigiderului sau în lada pentru legume (în aceasta se mențin temperatura și umiditatea optime).

Nici brânzeturile moi (ricotta, feta, crema de brânză) nu ar trebui congelate. În timpul congelării ele își pierd textura cremoasă, iar după decongelare se transformă în granule neplăcute și grăsime.

SMÂNTÂNA FERMENTATĂ

După decongelare smântâna fermentată își pierde consistența, separându-se în zer și o compoziție albă granuloasă. Dar dacă ați congelat-o deja, nu vă faceți griji. După ce veți elimina zerul din ea cu ajutorul tifonului, veți obține o cremă fină de brânză. Puteți să o ungeți pe pâine sau să o folosiți ca umplutură pentru tartele sau profiterolurile servite ca aperitiv.

LAPTELE

Dacă laptele este consumat puțin în bucătăria dumneavoastră și resturile se alterează în frigider, congelați-le până când veți avea nevoie de ele. Doar turnați laptele într-o sticlă, în care să rămână loc. Nu uitați că lichidele congelate ocupă un volum mai mare.

ARDEIUL DULCE

Ardeii dulci sunt utilizați pe larg în gastronomie, fiind adăugați în salate, supe, garnituri, tocane și fiind umpluți. De aceea, gospodinele caută metode de conservare a ardeilor, ca să poată profita de proprietățile lor valoroase atât vara, cât și iarna.

Ardeii dulci pot fi congelați întregi (pentru umplut), tăiați în rondele (pentru pizza), în fâșii (pentru salate), sub formă de pastă (pentru supe) și prăjiți (pentru aperitive). Astfel veți putea savura această legumă suculentă și folositoare pe parcursul întregului an, adăugând-o în tot felul de preparate.

PĂTRUNJELUL, MĂRARUL ȘI ALTE VERDEȚURI

Cercetătorii au ajuns la concluzia că pătrunjelul cules vara din grădină și congelat conține de 2 ori mai multă vitamina C decât cel cultivat iarna în sere, cu condiția să fie respectate câteva reguli simple.

De aceea, ca să nu cumpărați verdețuri și ierburi aromate în timpul iernii, învățați să le congelați, astfel încât ele să-și păstreze până la maxim aspectul, proprietățile folositoare, vitaminele și microelementele.

Spălați și uscați foarte bine verdețurile înainte de congelare. Rozmarinul, cimbrul și pătrunjelul pot fi congelate sub formă de fire întregi. Întindeți-le pe vase plate, acoperite cu hârtie de copt și dați-le la congelator până vor îngheța. Apoi transferați-le în pungi sau caserole și păstrați-le în congelator.

De asemenea, puteți să păstrați verdețurile mărunțite: ca atare sau în formele pentru gheață, combinându-le cu apă, ulei sau unt topit. Nu uitați să le uscați bine înainte de congelare!

OREZUL

Ca să nu așteptați de fiecare dată fierberea orezului (îndeosebi a celui brun), puteți să fierbeți o cantitate mai mare de boabe și să le congelați rapid, iar apoi să le dezghețați, în funcție de necesitate.

Lăsați orezul fiert să se răcească, după care transferați-l într-o caserolă sau într-o pungă de plastic. Ca să-l decongelați, puneți-l într-un bol cu puțină apă și încălziți-l în cuptorul cu microunde.

VINETELE

Congelând vinetele proaspete de cu vară, puteți să vă răsfățați musafirii pe parcursul întregului an cu rulade, tocane și salate.

Înainte de congelare vinetele trebuie prelucrate termic: fie tăiați-le sub formă de felii și prăjiți-le, fie tăiați-le în cubulețe și fierbeți-le în apă ușor sărată, după care transferați-le pe o strecurătoare și puneți o greutate pe ele, ca să le separați de lichidul excesiv. De asemenea, puteți să le coaceți și să le congelați întregi, ca să le umpleți în timpul iernii. Asemenea vinete nu se înnegresc și nu sunt amare. Vă garantăm!

OUĂLE

Ouăle crude pot fi congelate, dar fără coajă, care poate să se crape în timpul înghețării. Ca să le congelați, spargeți-le într-un bol, bateți-le cu telul până la omogenizare și turnați-le în formele pentru gheață sau într-o pungă de plastic.

După decongelare ouăle vor avea textură granuloasă, dar acest lucru nu vă va împiedica să le transformați într-o omletă delicioasă.

FRUCTELE

Fructele de sezon ne permit să ne răsfățăm cu ele doar pe parcursul unor perioade limitate: doar câte 1.5-2 luni pe an. Iar noi, bineînțeles, vrem mai mult.

Puteți să congelați fructele întregi (cele de pădure), tăiate în feliuțe sau transformate în piure. Ca să le înghețați, fără să le lipiți între ele, uscați-le bine și întindeți-le pe vase plate, tapetate cu hârtie de copt — doar după aceasta transferați-le în caserole sau pungi. Fructele de pădure, cum ar fi căpșunile, pot fi congelate și după combinarea cu zahăr.

DROJDIA

Gospodinele adaugă drojdie proaspătă în aluat, pentru ca pâinea și produsele de patiserie să fie moi și pufoase. Dar termenul de valabilitate a drojdiei păstrate la frigider este de maxim 2 săptămâni, iar a celei ținute la temperatura camerei — și mai mic (cam 24 ore).

La temperatură negativă ciupercile din drojdie ajung în stare latentă, în care metabolismul lor se încetinește. După decongelare ele își păstrează proprietățile. De aceea, drojdia poate fi congelată, dar este important să respectați anumite reguli și în cazul ei.

CONGELAREA SEMIPREPARATELOR ȘI PREPARATELOR FINISATE

Mâncarea deja preparată se păstrează excelent în stare congelată și, dacă veți respecta toate regulile, după decongelare gustul ei nu vă va dezamăgi, ci chiar vă va surprinde în mod plăcut.

Aluatul și pastele făinoase, diverse pateuri, chifteluțele, șnițelele și pârjoalele, sarmalele, clătitele cu umplutură și papanașii — toate suportă congelarea, fără să-și piardă gustul.

Totuși în unele cazuri congelarea produselor le alterează calitățile gustative. Acest lucru este valabil pentru sosurile și preparatele gătite cu produse lactate. Smântâna dulce, smântâna fermentată și chefirul nu suportă congelarea și se taie după dezghețare.

CLĂTITELE

Cele mai potrivite pentru congelare sunt clătitele preparate cu lapte și drojdie. Ele nu se rup, rămân elastice și ies întotdeauna pufoase și dantelate. Ca să le congelați, suprapuneți-le ungându-le cu câte un strat subțire de unt topit. Astfel ele nu se vor lipi între ele și nu se vor rupe după decongelare.

Termenul de valabilitate a produselor congelate nu este nelimitat, mai ales când vorbim de preparatele cu carne. Clătitele cu umplutură pot fi păstrate timp de 2-3 săptămâni la congelator, iar cele fără umplutură — maxim 3 luni.

ȘNIȚELELE

Șnițelele congelate se dezgheață repede, nu-și pierd gustul și aroma, pot fi încălzite rapid chiar și de un copil. Niciun membru al familiei nu va rămâne flămând, dacă veți congela câteva tipuri de șnițele pentru câteva mese ulterioare.

Menționăm faptul că crusta de pesmet de pe șnițelele decongelate nu va mai fi crocantă. Iar șnițelele prăjite în panadă de ou nu-și pierd calitățile: congelarea nu este dăunătoare pentru suprafața lor moale și suculentă.

PLĂCINTELE

Cine nu iubește plăcinta cu mere? Doar că nu avem timp să o pregătim săptămânal. Puteți să pregătiți mai multe plăcinte și să le savurați pe parcursul câtorva luni.

Înveliți plăcinta crudă în hârtie de copt, puneți-o într-o pungă de plastic și dați-o la congelator. Când vreți să savurați desertul delicios, transferați-l în cuptorul preîncălzit (până la aproximativ 150°C‌) și coaceți-l timp de 2 ore.

Anume iarna este confortabil să avem o pungă cu fructe sau legume congelate la îndemână. Iar congelarea preparatelor deja gătite poate să ușureze viața unei mame sau gospodine ocupate, să economisească mult timp și mulți bani. Păstrați corect produsele și povestiți-le prietenilor voștri despre cum congelarea lor poate să reducă grijile legate de prepararea hranei!

Spor la treabă!