Răsadul crește, iar de pământ nu are nevoie!

Cultivarea răsadurilor în condiții de apartament este destul de complicată. Deseori, este dificil să alegeți solul potrivit, care este foarte important în primele etape de dezvoltare a semințelor. Dar există o modalitate pentru care nu aveți nevoie de pământ. Răsadurile de roșii, ardei și vinete, până la transplantare, pot fi crescute în recipiente transparente închise. Încercați această variantă și nu veți regreta! Ea vă oferă posibilitatea să alegeți plantele tinere cele mai puternice și cu un sistem radicular bine dezvoltat. În plus, lucrul cu planta este foarte comod.

Cel mai bine este să folosiți recipiente cu capac cu înălțimea de cel puțin 5 cm, perfect ar fi 8-10 cm. Cutiile de plastic cu capac ermetic de sub torturi sau înghețată sunt foarte potrivite.

Pentru semănarea semințelor, la baza vasului se așază 5-7 straturi de hârtie igienică. Puteți folosi șervețele cosmetice de hârtie, important este ca hârtia umedă să se rupă mai apoi, astfel încât să elibereze rădăcina răsadului mic. Nici într-un caz nu folosiți vată sau tifon! Hârtia de la bază trebuie să fie umedă, însă lichidul în exces trebuie scurs, ca să nu stagneze.

Semințele se prelucrează ca de obicei: se înmoaie, se călesc, dar nu se lasă să germineze. Semințele pregătite se repartizează câte una pe hârtie cu ajutorul unei pensete, astfel încât să nu se atingă între ele. În același timp, străduiți-vă să nu presați hârtia.

După ce ați aranjat semințele, închideți recipientul ermetic cu capac și dați-l la loc cald cu temperatura de 25-27°С, până apar plantele tinere. Zilnic, scoateți capacul pentru 2-3 minute pentru aerisirea și stropirea semințelor, apoi a plantelor. Pentru o creștere mai bună a răsadurilor tinere, puteți adăuga îngrășământ lichid în pulverizator. După fiecare stropire, e nevoie să scurgeți lichidul în exces.

Când observați primele plante, puneți recipientul pe pervaz sub o lampă fluorescentă. În timpul zilei, temperatura nu trebuie să fie mai mare de 17-20°C, iar noaptea de 14–17°C. În astfel de condiții, răsadurile nu se întind prea tare, iar rădăcinile se dezvoltă bine. Puteți obține aceste condiții dacă deschideți al doilea cadru al geamului sau fereastra mică.

Această modalitate vă oferă plante tinere puternice și rădăcinoase, iar tulpinile sunt tari, deși par destul de fragile. Când se desfac frunzele cotiledonate și apar primele semne ale frunzelor adevărate, răsadurile se scot din recipient și se scurtează rădăcinile, cât să aibă înălțimea plantei (cel mult 5 cm). Plantele pregătite astfel se plantează în ghivece, fiind adâncite în sol până la frunzele cu cotiledon. Ghivecele trebuie să fie umplute cu pământ pe jumătate, iar pe măsură ce plantele cresc, mai adăugați.

Faceți transplantarea cel mai bine seara. După ce sădiți răsadurile în ghivece, le stropiți, le acoperiți cu sticlă și le dați la loc cald (20-25°C) și întunecos pentru 12 ore. Dimineață, răsadurile se pun lângă geam. Îngrijirea este obișnuită: le udați și adăugați pământ, pe măsură ce cresc. Răsadurile nu au nevoie să fie fertilizate.

Spor la grădinărit!