Răsaduri de petunii – semănatul pe zăpadă!

Petunia este o minunată plantă anuală, care înflorește pe parcursul întregii veri și este preferata multor grădinari. Florile ei au nuanțe vii și culori diverse. Tufele de petunii cresc foarte bine atât pe paturi, cât și în ghiveci.

Perioada de înflorire este foarte lungă, aproape toată vara, de la sfârșitul lunii mai până la începutul toamnei (iar dacă tăiați la timp florile ofilite, poate chiar mai mult). Există un număr imens de soiuri și tipuri, astfel fiecare grădinar își poate alege ceva pe plac.

Metode de cultivare a petuniilor, de asemenea, sunt foarte multe. Noi vrem să vă povestim cum puteți obține răsaduri de petunie, semănând semințele pe zăpadă.

Cea mai mare problemă în plantarea petuniilor în condiții de casă pentru răsaduri este faptul că are semințe foarte mici. Respectiv, multe persoane întâmpină dificultăți în procesul de semănare pentru răsaduri.

Una dintre soluțiile acestei probleme este semănarea pe zăpadă. Și această metodă ascunde un mic truc. Noi semănăm petunia pe zăpadă, iar când aceasta se va topi, va trage semințele în sol, unde și vor germina cu succes.

Trebuie să menționăm că apa de zăpadă este pentru plante asemeni unei ”ape vii”. Este moale și folositoare. Dacă aveți posibilitatea, atunci udați toate răsadurile cu apă de zăpadă topită. Și roșiile, și ardeii, și vinetele răspund pozitiv la ea.

AVEȚI NEVOIE DE:

-sol pentru plante;

-zăpadă curată;

-semințe de petunie;

-lopățică de grădină;

-un recipient pentru semănat;

-sticlă sau plastic;

-foarfece.

PAȘI DE URMAT:

Pas 1

Umpleți recipientul pentru semănat cu pământ, îl nivelați și îl presați. Păstrați 2-3 cm până la marginile vasului. E foarte bine când plantarea petuniei pe zăpadă are loc în sol umezit cu fungicid.

Acest lucru se face pentru a preveni diverse boli, cum ar fi bolile fungice ale sistemului radicular. Pământul trebuie udat cu soluție cu cel puțin 24 de ore înainte de semănarea semințelor de petunie. Peste sol se adaugă un strat de 1-1,5 cm de zăpadă.

Pas 2

Luați un obiect potrivit și îndesați zăpada din recipient.

Pas 3

Puneți semințele de petunie pe o hârtie și scuturați porții mici în vas, încercând să le repartizați uniform. Răspândiți semințele granulate pe suprafață.

Pas 4

Apoi, în zonele unde ați semănat prea multe semințe, afânați puțin zăpada cu o scobitoare, repartizând semințele în spațiile libere. Când zăpada se va topi, semințele vor ajunge foarte ușor în pământ.

Nu e nevoie să presărați răsadurile cu pământ, petunia germinează la lumină. Metoda semănatului petuniei în zăpadă pentru răsaduri nu necesită să îngropați semințele în pământ, ele trebuie să rămână la suprafață.

Pas 5

Pentru germinarea semințelor, puneți vasul într-un loc luminos și cald. Dacă pervazul ferestrei este rece, puteți pune recipientul sub o lampă de birou și îl puteți acoperi cu sticlă sau cu o pungă de plastic.

Primele fire vor apărea în aproximativ 1 săptămână. Petunia sub zăpadă germinează foarte bine, nu ar trebui să întâmpinați careva probleme.

De îndată ce vor apărea primele fire verzi, va trebui să aerisiți vasul cu plantații 1-2 ori pe zi. Când scoateți capacul, spălați mai întâi condensul și lăsați culturile descoperite timp de 10-15 minute.

Timpul exact nu are mare importanță. Nimic rău nu se va întâmpla dacă acoperiți culturile imediat (de exemplu, dacă întârziați la muncă). Le puteți aerisi chiar și 1 oră dacă aveți alte lucruri de făcut în acest moment. Este important să nu uitați să o faceți în mod regulat, în fiecare zi.

La început, răsadurile se vor dezvolta foarte lent: toate puterile plantei vor fi orientate spre formarea și creșterea sistemului radicular.

Dacă în unele locuri răsadurile vor fi prea dense, le puteți rări cu o pensă.

Atunci când răsadurile de petunie vor crește și frunzele vor atinge sticla sau punga de plastic, îndepărtați-o. În această perioadă trebuie să  acordați o atenție deosebită umidității solului.

Răsadurile de petunie preferă pământul umed, iar cel uscat le poate distruge. Udați răsadurile sub rădăcină, dar aveți grijă să nu rămână picături de apă pe frunze, sau turnați apă în farfuria de sub vas.

De îndată ce răsadurile vor crește încât să le puteți ține cu degetele, repartizați-le în ghiveciuri, separând atent rădăcinile subțiri cu lopățica sau scobitoarea.

Pas 6

Dacă în timpul repartizării prin ghivece observați că rădăcinile sunt prea lungi, le puteți ciupi în așa fel încât atunci când le veți transplanta să le puteți așeza ușor în pământ. După transplantare, udați bine solul, până se lasă.

Sfat. Dacă folosiți semințe granulate pentru creșterea petuniilor în ghiveciuri sau lăzi de balcon, atunci vă recomandăm să le semănați direct în recipientul de creștere permanentă. Astfel veți evita transplantarea. Acest lucru se face dacă pe pervaz este suficient spațiu pentru răsadurile de flori.

Pas 7

Pentru ca plantele să nu se întindă, dați petunia crescută la loc mai răcoros. La 1 lună după transplantare o puteți scoate pe balcon, verandă sau seră.

Pas 8

Soiurile și ghibrizii de petunie cu lăstari care cresc repede au nevoie de ciupire. Atunci și tufa de petunie va avea formă de tufă. Pentru aceasta, atunci când planta atinge înălțimea de 5-7 cm, ciupiți lăstarii deasupra celei de a 4-a sau a 5-a frunză.

Pas 9

La subsoara fiecărei frunze crește un nou lăstar și petunia înflorește mai bogat, iar tufa va arată mai decorativ.

Pas 10

La începutul lunii iunie, petunia va fi pregătită pentru a fi transplantată în ghiveci sau pe patul din grădină. Metoda de semănare a petuniei pe zăpadă nu este deloc complicată. Încercați-o și împărtășiți-ne rezultatul.

Spor la grădinărit!