Răsaduri foarte puternice de castraveți, crescuți fără seră! Sfaturi de la un grădinar cu experiență!

Creșterea unor răsaduri puternice și sănătoase și asigurarea unei recolte mai timpurii nu este deloc dificilă. Tehnologia descrisă mai jos a fost testată de-a lungul multor ani. Dacă veți respecta toate aceste condiții, veți obține de fiecare dată răsaduri sănătoase, fără să se alungească.

Veți avea nevoie de:

– semințe de castraveți;

– hârtie igienică sau prosoape de hârtie;

– sol;

– compost;

– cenușă de lemn;

– nisip de râu;

– fitosporină;

– îngrășământ de fosfat de monocalciu;

– pahare de plastic de 200 ml.

Mod de lucru:

1. Acoperiți baza recipientului cu un prosop de hârtie ușor umezit. Puneți semințele deasupra, acoperiți vasul cu capacul său și puneți-l într-un loc cald. Locul optim ar fi pe un calorifer, unde temperatura este menținută constantă, la aproximativ 28 °C.

2. Dacă sunt de o calitate bună, semințele vor germina în cursul nopții. Dimineața, veți putea observa deja codițele acestora.

3. Cerneți pământul printr-o sită, adăugați nisip, cenușă și compost și amestecați-l. Solul va ieși afânat și va reține bine apa. Exact așa cum le place castraveților.

4. Realizați găuri de drenaj în baza paharelor de plastic. Folosiți o foarfecă sau un cuțit pentru acest lucru.

5. Umpleți recipientele cu sol, lăsând 2 cm deasupra. Faceți o gaură în centru la 2 cm adâncime și puneți sămânța germinată în ea, folosind o pensetă. Udați-o cu o soluție de apă și fitosporină – un aditiv împotriva putregaiului și al bolilor.

6. Puneți paharele umplute într-o ladă adâncă, tapetată în prealabil cu peliculă. Păstrați-le acoperite, la temperatura de +25 °C, până când vor răsări complet.

7. Când vor apărea primele fire de răsaduri, puneți lada sub o lampă bicoloră timp de o zi. Acest lucru are rolul de a oferi lumină suplimentară. Când au apărut frunzele în toate recipientele, expuneți-le la soare timp de o zi.

8. Dacă temperatura este mai mică de +10, acoperiți plantele cu o peliculă, pentru a crea un efect de seră. Dacă afară sunt peste +16, nu este nevoie să acoperiți lada cu nimic.

9. Plasați un termometru în apropiere pentru a monitoriza temperatura. Ce mai potrivită pentru creștere, este temperatura cuprinsă între +18 și +28 °C. Seara, aduceți răsadurile în casă și puneți-le sub o lampă bicoloră timp de 3-4 ore.

10. Când au apărut mai mult de trei frunze și rădăcinile sunt vizibile, mai adăugați puțin sol, 2-3 linguri sunt suficiente. După aceea, udați-l puțin.

11. Peste 2 zile, adăugați fosfat de monocalciu la viitorii castraveți. Îngrășământul dat le va da putere, iar sistemul radicular va începe să se dezvolte mai rapid. La o lună după semănare, răsadurile pot fi plantate în grădină.

Aceasta este o modalitate ușoară de a obține niște răsaduri puternice, chiar și la balcon. 

Spor la grădinărit!