Răsucirea frunzelor de roșii. Cauze și metode de rezolvare a problemei!

Cea mai frecventă problemă cu care se confruntă atât grădinarii începători, cât și cei experimentați, la cultivarea roșiilor în paturi și sere, este răsucirea în sus a frunzelor. Acest fenomen poate să apară pe unele plante individuale sau să acopere plantații întregi și se poate datora mai multor motive. Citiți articolul în continuare pentru a afla cauzele și metodele de combatere a răsucirii frunzelor de roșii.

Răsucirea în sus a frunzelor poate fi provocată de lipsa de umiditate și de temperaturile ridicate.

Deși poate părea că în seră roșiile sunt parțial protejate de razele soarelui, temperaturile prea ridicate vor avea un efect la fel de dăunător asupra lor ca și în aer liber. Dacă interiorul serei depășește temperatura de +30°C, frunzele roșiilor se vor răsuci ca reacție de protecție și vor suferi și arsuri. Ele se răsucesc astfel pentru a menține lichidul din frunze.

Sfat: Încercați să umbriți sera în zilele călduroase și nu uitați să o ventilați.

Și lipsa de apă va avea un efect similar asupra frunzelor – acestea vor începe pur și simplu să se ofilească. Nu uitați să udați roșiile la timp și să măriți cantitatea de apă pe timp de caniculă. Intervalele de udare recomandate sunt :

– o dată la fiecare 8-9 zile, dacă temperatura medie este de +17-19°C;

– o dată la fiecare 5 zile la temperatura de +20-24°C;

– o dată la fiecare 2-3 zile la temperatura de +25+30°C;

– la temperatura de +30°C și mai mare – pe măsură ce solul se usucă.

Pentru a preveni acest lucru, încercați să mențineți temperatura în seră pe timp de noapte la +19-20°C.

De asemenea, vă recomandăm să pulverizați dimineața devreme sau seara târziu frunzele roșiilor cu apă, însă puteți aplica și diferiți fertilizatori.

Următoarea problemă este răsucirea în jos a frunzelor din vârful roșiilor.

Acestea se pot răsuci astfel atunci când tulpina este foarte groasă. De asemenea, veți putea observa că acest lucru se întâmplă anume cu frunzele foarte mari. Însă nici unul dintre cazuri nu reprezintă o problemă deosebit de gravă. Totul este din cauza excesului de azot. Roșiile au intrat în faza de vegetație, sunt foarte puternice și încep să-și răsucească frunzele superioare.

Cum putem rezolva această problemă? Opriți administrarea tuturor îngrășămintelor pe bază de azot, cel puțin pentru câteva săptămâni, pentru a normaliza situația. De asemenea, puteți copili culturile și îndepărta și frunzele inferioare ale plantelor.

Următoarea problemă este atunci când frunzele se răsucesc în direcții complet diferite.

Se pot răsuci mai ales în vârful plantei sau pot deveni foarte fină și desfigurată. Acest lucru se datorează unei deficiențe acute de bor, care trebuie compensată. În acest scop, puteți căuta diferite rețete de fertilizatori pe bază de bor și magneziu.

Încă un motiv pentru care frunzele roșiilor se pot răsuci este infectarea cu diferite boli fungice. În acest caz, puteți folosi diferite preparate care încetinesc răspândirea, însă cel mai bine este să îndepărtați aceste plante din seră, ca să nu le infecteze și pe celelalte.

În cele din urmă, dorim să menționăm că o cauză destul de răspândită a răsucirii frunzelor de roșii poate fi acarianul păianjen. El se așază pe frunze și acestea se răsucesc în jurul lui.

De asemenea, poate fi vorba despre o putregăire a rădăcinilor, în urma udărilor prea frecvente și abundente.

Analizați bine culturile dvs., și dacă nu este vorba despre o simplă reacție la temperaturile ridicate sau la lipsa de umezeală, atunci întreprindeți măsurile necesare de ajutorare a roșiilor.

Spor la grădinărit!