Realizați hidroizolația din jurul casei cu propriile voastre mâini!

Hidroizolația are un rol foarte important: ea trebuie să protejeze fundația casei de umiditate. Prezența ei este obligatorie încă din primele zile de exploatare a clădirii.

Învelișul hidroizolant poate fi realizat din diverse materiale: cărămizi, pietre/plăci de pavaj, asfalt, beton, pietriș etc. El trebuie așezat pe o bază friabilă, care se alege în funcție de tipul învelișului și poate fi formată din nisip, pietriș, cheramzit sau argilă. Ea este utilizată pentru uniformizarea suprafeței chiar înainte de așezarea hidroizolației.

„Perna” friabilă trebuie să aibă grosimea de 20-30 cm, iar pentru învelișul tare este suficientă grosimea medie de 10 cm.

Haideți să discutăm despre hidroizolația din beton:

1.Realizați măsurătorile în jurul clădirii: hidroizolația trebuie să fie mai lată decât marginea acoperișului.

2.Săpați și îndepărtați solul cu cazmaua (20-25 cm) și bătătoriți bine pământul.

3.Apoi realizați cofrajul și adăugați un strat mic de argilă, pe care trebuie să-l răspândiți uniform și să-l bătătoriți. Adăugați un strat de 10 cm de nisip, după care udați-l cu apă și bătătoriți-l oferind o atenție deosebită spațiului de lângă fundație. Următorul strat de 6-7 cm va fi format din pietriș.

Sfatul 1 — Cel mai bine ar fi să tratați solul, pe care veți monta hidroizolația, cu erbicide, ca să preveniți apariția plantelor. Altfel rădăcinile lor vor distruge treptat hidroizolația și fundația clădirii.

4.Trebuie să înclinați puțin învelișul hidroizolant: astfel apa se va scurge spre exteriorul clădirii, fără să-i afecteze pereții. Unghiul hidroizolației pietroase trebuie să fie de 5-10°, iar cel al hidroizolației din beton sau asfalt — 3-5°.

Sfatul 2 — Ca să consolidați hidroizolația, vă recomandăm să folosiți o plasă metalică cu ochiurile de minim 100 mm.

5.În locul, în care hidroizolația se unește cu plinta, este necesar să faceți un cordon compensator (de expansiune, de dilatare) cu lățimea de 1-1.5 cm. Puteți să utilizați un material de etanșare pentru umplerea lui.

6.Realizați asemenea rosturi de etanșare perpendicular pe hidroizolație, la fiecare 2-3 m, cu ajutorul unor șipci de lemn — unse cu bitum și fixate pe nervuri și în colțurile casei.

7.Următorul pas este reprezentat de întinderea betonului. Datorită șipcilor, care joacă rolul de puncte de reper, suprafața betonului este ușor de uniformizat.

8.La sfârșit acoperiți suprafața betonului cu o pânză și umeziți-o periodic. Dacă a fost construită după toate regulile, hidroizolația va fi gata peste o săptămână.

Sfatul 3 — Dacă clădirea se află pe un sol, al cărui volum variază prin îngheț-dezgheț, hidroizolația trebuie termoizolată. De fapt, nu se izolează construcția, ci solul de sub ea. Dacă solul va îngheța, se va produce o presiune neuniformă pe pereții clădirii.

În calitate de material pentru termoizolație vă recomandăm să utilizați polistirenul extrudat. Însă există un „dar”: pe el pot fi așezate doar învelișuri continue — beton, asfalt, plăci.

Hidroizolația poate juca rolul de trotuar: în asemenea cazuri lățimea ei trebuie să fie egală cu aproximativ 1 metru.

Spor la treabă!