Recomand acestă rețetă de aluat pentru cozonaci – o urmez în fiecare an! Cozonaci moi, aromați și buni la gust!

Vă prezint rețeta preferată a mamei mele de aluat pentru cozonacii Pascali, pe care o urmez și eu în fiecare an. Copturile ies foarte pufoase, aromate și gustoase. Aluatul nu este complicat, crește bine și rămâne pufos chiar și când cozonacii sunt reci.

INGREDIENTE:

Pentru maia:

– 70 ml de lapte;

– 25 g de drojdie proaspătă (sau 10 g de drojdie uscată);

– 1 ou;

– 250 g de făină;

Pentru aluat:

– maiaua;

– 4 ouă;

– 100 g de zahăr tos;

– 20 g de zahăr vanilat;

– 6 g de sare;

– coaja de la o jumătate lămâie;

– 170 g de unt;

– 350-400 g de făină;

Pentru umplutură:

– 40 g de stafide;

– 40 g de vișine uscate;

– 40 g de caise uscate;

– 3 linguri de coniac.

*Din cantitatea indicată de ingrediente, veți obține 1,450 kg de aluat.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți maiaua: adăugați oul de temperatura camerei, laptele cald și drojdia fărâmițată într-un bol adânc. Omogenizați ingredientele cu ajutorul unui tel. După aceasta, adăugați făina și amestecați aluatul cu spatula.

2. Acoperiți maiaua în totalitate cu făină (luați din cantitatea totală). Apoi acoperiți bolul cu o folie și lăsați maiaua să se ridice la temperatura camerei, pe parcursul a 30-40 de minute.

3. Între timp, spargeți ouăle într-un castron separat și bateți-le cu sarea, zahărul tos, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Nu le bateți foarte tare; trebuie doar să le omogenizați.

4. Peste 40 de minute de dospire, turnați compoziția de ouă peste maia și amestecați-o puțin cu ajutorul robotului de bucătărie. Apoi adăugați treptat făina și amestecați aluatul la viteză mică, mărind-o treptat. Noi l-am amestecat timp de 5 minute la viteza a doua, apoi orientându-ne după consistența aluatului, am adăugat ultima parte de făină (lăsând 30 g pentru mai târziu; o vom adăuga după combinarea untului, dacă va fi nevoie).

5. Iată ce consistență trebuie să aibă aluatul după adăugarea făinii:

6. Acum, adăugați câte 3-4 cubulețe de unt rece și continuați să amestecați aluatul, până când îl veți încorpora pe tot. În final, dacă aluatul încă este prea moale și lipicios, adăugați câte o linguriță de făină și amestecați-l până când va deveni elastic. Acesta, când îl apăsați cu mâna, se întinde după ea, însă își dă drumul înapoi, fiind nu foarte lipicios.

7. Acoperiți bolul cu o folie și lăsați aluatul să dospească timp de 40 de minute la temperatura camerei.

8. După aceasta, adăugați fructele uscate și amestecați-l timp de o jumătate de minut.

Notă: Fructele uscate trebuie înmuiate în coniac de cu seară. Iar vișinele și caisele uscate se taie în formă de cubulețe, ca să fie de mărimea stafidelor.

9. Transferați aluatul pe suprafața de lucru unsă cu un pic de ulei. De asemenea, ungeți-vă și palmele cu un pic de ulei. Modelați-l în formă de bilă și puneți-l într-un castron. Acoperiți-l cu o folie și lăsați-l să dospească timp de încă 30-40 de minute, la temperatura camerei.

Notă: Ceea ce vedeți în castron, este doar o jumătate din cantitatea totală de aluat. Noi am oprit cealaltă jumătate pentru mai târziu și am dat-o la frigider.

10. Împărțiți aluatul în biluțe mai mici, astfel încât acestea să ocupe doar o treime din formele pe care le veți folosi pentru coacere. Acoperiți-le cu o folie și lăsați aluatul să crească în ele, până când va ajunge aproape de margine.

*Noi folosim forme cu înălțimea de 10 cm și diametrul de 12 cm, fiind tapetate cu hârtie de copt.

11. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 170°C, timp de 40 de minute. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea. Aceasta trebuie să iasă uscată din ei, fără urme de aluat crud.

12. Lăsați-i timp de 5 minute în forme, apoi scoateți-i pe o grilă de metal și lăsați-i să se răcească complet.

13. Iată cât de pufoși și aerați ies acești cozonaci! Sunt o adevărată bunătate! Savurați-i cu poftă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!