Recomandări utile: 5 pași de urmat pentru salvarea unei orhidee lipsite de viață!

Orhideea Phalaenopsis este cea mai comună varietate de orhidee vândută în întreaga lume. De asemenea, există o convingere frecventă că aceasta necesită cea mai puțină îngrijire. Totuși, acest lucru nu înseamnă că este cel mai ușor de îngrijit. Iar dacă citiți acest articol, este evident că vă întrebați cum să vă salvați orhideea lipsită de viață – și înainte ca aceasta să moară complet, o puteți revitaliza în câțiva pași simpli. Și veți avea nevoie doar de timp și răbdare.

Indiferent dacă are rădăcini bolnave sau simptome primare de putrefacție a tulpinii sau a coroanei, cu cât mai repede le veți detecta, cu atât mai mari sunt șansele de a readuce orhideea la viață.

Pasul nr. 1: Analizați orhideea și diagnosticați problema!

În primul rând, analizați cu atenție orhideea pentru a determina simptomele și ce anume este în neregulă cu ea. Trebuie să înțelegeți dacă orhideea dvs. este pe moarte sau doar în stare latentă.

Principala cauză a morții orhideelor este udarea excesivă sau lăsarea lor în apă stătută. Acest lucru se poate manifesta prin putrezirea rădăcinilor, a tulpinilor sau a coroanei. Iar putrezirea masei vegetale duce la apariția ciupercilor.

Semnele unei orhidee pe moarte sunt, de cele mai multe ori, frunzele căzute, care par deshidratate și rădăcinile galbene, maro, moi și uneori negre.

Dacă orhideea dvs. și-a pierdut toate frunzele sau toate s-au îngălbenit, acesta este un semn de putrezire a coroanei sau a tulpinii și este posibil să nu supraviețuiască.

În cazul în care nu mai există rădăcini (sau sunt foarte puține), planta nu mai poate să absoarbă apa și nutrienții de care are nevoie.

Pasul nr. 2: Scoateți orhideea din ghiveci și aruncați-l!

Scoateți cu grijă orhideea din ghiveci. Îndepărtați atent toată scoarța, așchiile, mușchiul și bucățile de pământ. Fiți atenți în timpul procesului, deoarece rădăcinilor le place să se înfășoare în jurul scoarței. Apoi clătiți puțin rădăcinile cu apă pentru a îndepărta orice resturi de murdărie. Acum ați rămas doar cu rădăcinile goale și vă va fi mai ușor să vedeți care sunt cele pe care trebuie să le tăiați.

Pasul nr. 3: Tăiați rădăcinile moarte!

Luați o foarfecă ascuțită sau o lamă de ras și sterilizați-le cu alcool medicinal. Tăiați toate rădăcinile galbene, maro și negre, inclusiv orice bucățele care par moi și nesănătoase. În funcție de starea orhideei, poate fi necesar să tăiați întreaga tulpină. Dacă rădăcina tulpinii principale este complet putrezită, atunci o puteți tăia. În acest caz, din cauza putregaiul tulpinii, va trebui să tăiați toate zonele maro și moi ale tulpinii.

De asemenea, trebuie să pulverizați tăieturile și întreaga plantă cu peroxid de hidrogen de 3%. El va distruge orice ciupercă sau dăunător.

Pasul nr. 4: Replantați orhideea!

Procurați-vă un ghiveci transparent, astfel încât să puteți observa cum cresc rădăcinile și să le verificați starea. Asigurați-vă că are multe găuri pe laterale pentru ventilație și găuri în partea de jos pentru drenaj.

Cel mai bine este să puneți drenaj sub formă de bucăți de polistiren pe baza ghiveciului. Umpleți aproximativ două treimi sau puțin mai mult cu amestecul de pământ sau substratul preferat. Cel mai bine este sî folosiți un amestec de scoarță și mușchi. Apoi așezați orhideea deasupra scoarței. În cazul în care planta are rădăcini suficient de sănătoase, puteți acoperi rădăcinile cu bucăți mici de scoarță sau cu mulci, dar nu prea adânc.

Dacă ați fost nevoit să tăiați tulpina și nu a mai rămas prea mult din ea, puteți mai întâi să introduceți un cuișor în scoarță, să sprijiniți orhideea de el și să o fixați cu o clemă de plastic, astfel încât să rămână în poziție verticală. Dacă a rămas foarte puțină tulpină, puneți orhideea deasupra scoarței. Apoi așezați niște mușchi de sphagnum. Mușchiul va umezi orhideea, asigurându-i umiditatea necesară și încurajând, de asemenea, creșterea rădăcinilor. Pulverizați orhideea cu puțină apă.

Pasul 5: Așteptați ca orhideea să se recupereze!

Așezați orhideea într-un loc cald, care să nu fie expus direct la razele soarelui. Ideal ar fi o fereastră orientată spre est, dar și spre nord. Acum tot ce puteți face este să vă monitorizați orhideea pentru a vedea dacă există semne de recuperare sau de înrăutățire a stării. Va fi nevoie de ceva timp pentru ca orhideea dvs. să înflorească din nou, în schimb, veți ști că e sănătoasă.

Spor la grădinărit!