Regula de aur – când se transplantează violele într-un ghiveci mai mare!

Există o singură regulă de aur, de care țin cont aproape toți deținătorii de viole, și aceasta sună astfel: viola are nevoie de transplantare atunci când atinge diametrul a 3 mărimi ale paharului în care deja crește.

Cum puteți verifica? Simplu!

Luați viola plantată în pahar, iar alături așezați încă 2 pahare: unul în partea dreaptă și unul în partea stângă. Dacă rozeta violei acoperă cele 3 pahare, planta poate fi mutată într-un vas mai mare.

Dacă nu, atunci e prea devreme.

Chiar dacă vă pare că puietul de violă este deja destul de mare și rădăcinile nu se dezvoltă bine într-un spațiu atât de mic, nu e cazul să-i schimbați ghiveciul.

Atunci când viola este transplantată prea devreme, ea își încetinește creșterea. Planta va începe să dezvolte sistemul radicular și să se acomodeze la locul nou, deci, nu va mai depunde puteri pentru creșterea masei vegetative. Nu vă grăbiți!

Totuși, există viole care nu ating diametrul celor 3 pahare, deoarece tulpinile sunt orientate în sus. În acest caz, dacă presați ușor frunzele, veți observa că planta a crescut de fapt suficient și poate fi transplantată.

Spor la grădinărit!