Reguli de îngrijire a trandafirilor primăvara!

Tăierea de primăvară și prima curățare a trandafirilor este un proces important, de care depinde frumusețea plantei dumneavoastră. Cum să faceți totul corect și să nu faceți rău trandafirilor, aflați în articolul de mai jos.

Trandafirul nu în zadar se consideră regina florilor. Această floare frumoasă se slăvește timp de sute de ani nu numai de florari, dar și de poeți și pictori. Este greu de găsit o grădină în care nu a crescut cel puțin un tufiș de trandafiri.

Floarea nu este într-atât de capricioasă cum o consideră unii, dar totuși are nevoie de îngrijire specială. Una din procedurile importante este tăierea de primăvară și protejarea de dăunători. Să vedem cum se face corect.

Înlăturați învelișul de protecție pe timp de iarnă

În zonele unde temperatura aerului pe timp de iarnă ajunge mai jos de  -5°C, absolut toate soiurile de trandafir au nevoie de adăpost. Cu toate acestea, îndepărtarea la timp a acestui înveliș de protecție este la fel de importantă ca amenajarea lui. Dacă ratați momentul potrivit, planta începe să se usuce.

La început de primăvară, trandafirul se călește puțin, deschizând învelișul doar din partea de nord, pentru a evita arsurile. Învelișul se înlătură complet doar după ce se instalează temperaturi stabile cu plus.

Prima tundere de primăvară a trandafirilor

Trandafirul este una din plantele care trebuie obligatoriu tăiate de 2 ori pe an: primăvara și toamna. Opțional, puteți face și o curățare sanitară în timpul verii.

Creșterea și înflorirea trandafirului depinde de cum veți tăia prima dată tufa. Tunderea de primăvară se consideră mai importantă decât cea de toamnă. Dacă efectuați lucrările de bază la începutul sezonului, și nu la sfârșit, planta va ierna mai ușor.

Deci, luați secatorul și mai departe:

– în primul rând tăiați toate ramurile deteriorate, degerate și uscate.

– apoi înlăturați lăstarii lungi și groși, precum și ramurile care cresc spre interiorul tufei.

– celelalte ramuri cu muguri sănătoși trebuie scurtate. Ramurile din centru se taie la 2 cm mai sus de mugur. Iar celelalte le tăiați cum doriți, cât să obțineți o formă frumoasă și armoniaoasă a tufei.

Cu cât se scurtează ramurile tufei de trandafir depinde de climă. Cu cât este mai sudică, cu atât tufa se taie mai tare. Pentru că pe teritoriile cu climă temperat-continentală trandafirii cresc mai încet.

Până la ce lungime se scurtează trandafirii?

-trandafirii de tip tufă se taie până la lungimea de 30 cm în zonele cu climă rece și până la 10 cm în zona cu climă sudică.

– trandafirii de tip floribundă se taie până la lungimea de 70 cm în zonele cu climă rece și până la 50 cm în zona cu climă sudică.

– trandafirii hibrizi de ceai se taie până la lungimea de 100 cm în zonele cu climă rece și până la 80 cm în zona cu climă sudică.

Trandafirii stam și cei urcători nu au nevoie de tundere importantă. Primăvara se elimină doar ramurile bolnave, groase, lungi și cele care cresc în interior.

Prelucrarea trandafirilor pentru a-i proteja de dăunători 

Trandafirii sunt foarte predispuși la infecții fungice, adesea suferă din cauza insectelor dăunătoare, deci prelucrarea lor la timpul potrivit este foarte importantă.

La începutul primăverii, înainte ca tufele de trandafiri să înceapă să crească, acestea sunt prelucrate de microorganisme și de larvele insectelor. Perioada potrivită depinde de vreme și de zona climaterică, dar în zona cu climă temperat-continentală această perioadă, de obicei, este luna aprilie.

Imediat după tăiere, tufele și solul din jurul lor se stropesc cu o soluție de 1% de sulfat de cupru.

Pentru a preveni afectarea plantei de făinare, pătarea neagră și mana trandafirului, aceasta de asemenea trebuie prelucrată cu o soluție de 3% de sulfat feros. Astfel de tratamente profilactice se efectuează încă cel puțin o dată, pe timp de vara, după primul val de înflorire.

Dacă trandafirul este foarte afectat de ciupercă (există leziuni pe mai mult de 2 lăstari), planta trebuie arsă. Din păcate, deja este imposibil să o salvați.

La 2 săptămâni după prima stropire cu sulfat, este nevoie să prelucrați trandafirii cu o soluție universală, care conține insecticide și fungicide. Acest lucru va proteja plantele de afecțiuni cauzate de rugină, făinare, afide. Repeteați aceste proceduri la fiecare 2 săptămâni (obligatoriu – după prima și înainte de al doilea val de înflorire).

Dacă intenționați să recoltați petalele de trandafir pentru scopuri culinare sau cosmetice, desigur, trebuie să renunțați la chimie. Utilizați numai fungicide naturale.

Legarea trandafirilor

Majoritatea tipurilor de trandafiri necesită un sprijin suplimentar. Plantele se leagă după aproximativ 1 săptămână de la prima prelucrare, când mugurii încep să crească. Cea mai bună opțiune este să fixați trandafirii pe suport cu un fir moale de grădină, pentru a nu le deteriora.

Fertilizarea trandafirilor primăvara

Cele mai importante minerale pentru această floare sunt azotul, potasiul, fosforul și magneziul. Totuși, nu uitați că, de exemplu, un supradozaj de azot face trandafirii mai vulnerabili la bolile fungice. Prin urmare, se recomandă să fertilizați plantele cu îngrășăminte complexe pentru trandafiri, urmând cu strictețe instrucțiunile de pe ambalaj.

Fertilizarea de primăvară a trandafirilor este cea mai importantă. De ea depinde cât de sănătoasă va fi planta și cât de bogat va înflori. Dacă se folosește îngrășăminte cu acțiune prelungită, atunci, după primul val de înflorire, trandafirii se mai fertilizează încă o dată.

Important! Nu se recomandă să folosiți îngrășăminte toamna, în special în zonele cu climă temperat-continentală. Plantele nu reușesc să intre în starea de odihnă și pot trece cu greu peste iarnă.

Pentru ca trandafirii dumneavoastră să se simtă bine și să arate frumos vara, ei au nevoie nu numai de complexe de minerale, ci și de îngrășăminte organice: gunoi de grajd sau gunoi de pasăre. Gunoiul de pasăre se adaugă împreună cu mineralele în proporții de 1: 1. Gunoiul de grajd se adaugă câte 1 făraș la tufă.

Important! Toate îngrășămintele se adaugă în pământul umed. Trandafirii trebuie udați bine înainte de fertilizare.

Mulcirea trandafirilor

După procedura de fertilizare a trandafirilor, este nevoie să efectuați mulcirea acestora. Acest lucru ajută la menținerea microclimatului optim al solului și la prevenirea scurgerii substanțelor nutritive din acesta.

Înainte de a începe mulcirea, se recomandă să introduceți sub fiecare tufă câte 1 căldare de compost fermentat, iar după aceasta să acoperiți solul din jurul plantei cu un strat de mulci.

Important! Mulcii nu trebuie să atingă baza trunchiului.

Evident că nu puteți efectua toate aceste lucrări într-o singură zi, așa că vă recomandăm să repartizați etapele de îngrijire a trandafirilor pe câteva zile. Cel mai important este să nu ratați momentul potrivit, cât plantele încă nu au început să crească.