Reguli de înlocuire pentru coacere: 7 ingrediente, care pot salva desertul!

Cât de frecvent vi s-a întâmplat că doriți să pregătiți ceva gustos, însă în bucătărie lipsește vreun ingredient de bază? Cu ajutorul acestor sfaturi, situațiile de acest gen nu se vor transforma în catastrofă înainte de sosirea oaspeților sau nu va fi nevoie să renunțați la pregătirea desertului preferat. Nu trebuie să alergați la magazin dacă s-au terminat ouăle sau laptele, substituenții verificați pot salva practic orice rețetă de prăjituri.

1.Unt

Desertul, care conține unt, întotdeauna se obține moale, delicat și foarte gustos. Ca să nu pierdeți aceste calități, chiar și atunci când ingredientul important lipsește din frigider, în majoritatea rețetelor puteți înlocui untul cu piure de mere. Proporțiile de substituție sunt 2:1, adică, în rețetă, piure trebuie să fie de 2 ori mai puțin decât unt. Se prepară destul de simplu, e nevoie doar să pregătiți merele la cuptorul cu microunde, apoi să le pasați cu lingura. De asemenea, untul poate fi înlocuit cu ¾ ceașcă de ulei de măsline, piure de prune uscate, piure de dovleac sau ulei vegetal. În cazul acestor înlocuiri, se folosește proporția de 1:1.

2.Lapte

Laptele are caracteristica neplăcută de a se acri rapid. Dacă acest lucru s-a întâmplat, rețeta preferată poate fi în pericol, dar nu e cazul să disperați. În dulapul de bucătărie a practic fiecărei gospodine, poate fi găsită o cutie de lapte condensat, care ar putea salva cu ușurință situația. Pentru aceasta, e nevoie să-l amestecați cu aceeași cantitate de apă, transformându-l astfel în lapte obișnuit. O procedură similară poate fi efectuată și cu iaurt. Ca înlocuitor, puteți utiliza, de asemenea, smântână fermentată sau iaurt grecesc în proporții de 1:1. Dar aceste produse trebuie diluate cu o cantitate mai mică de apă. Dacă nu aveți nici aceste ingrediente, atunci puteți înlocui laptele cu apă, adăugând în fiecare cană câte 1 lingură de ulei. Desigur, acești substituenți vor schimba gustul prăjiturilor, dar ele oricum vor rămâne gustoase și comestibile.

3.Ouă

Ouăle sunt o parte importantă a oricărei rețete în care sunt prezente, așa că înlocuirea acestora este dificilă. Atunci când faceți acest lucru, trebuie să înțelegeți că ele acționează simultan ca praf de copt, ca să ajute desertul să crească, și ca element de legătură, care ajută la combinarea tuturor ingredientelor într-un tot întreg. Dacă nu aveți ouă, atunci puteți înlocui fiecare ou cu 3 linguri de unt de arahide cu ¼ de pahar de piure de mere neîndulcit sau 1/2 de pahar de piure de banană.

4.Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu se folosește în rețete cu scopul de a face aluatul să crească, să devină pufos și aerat. Pentru a obține reacția chimică corectă, bicarbonatul este ajutat de diverse produse, cum ar fi mierea, oțetul sau zeama de lămâie. Înlocuind bicarbonatul de sodiu cu altceva, există riscul de a tulbura întregul proces de preparare, deci trebuie să acționați foarte atent și competent. Puteți substitui orice cantitate de bicarbonat de sodiu cu praf de copt, folosind de 3 ori mai mult decât a fost nevoie de bicarbonat. Dacă această înlocuire vă pare prea radicală, puteți lua de 2 ori mai mult praf de copt decât bicarbonat și să excludeți sarea din rețetă. Substituentul bicarbonatului va influența aluatul și acesta nu va mai crește atât de mult cum ne-am dori, dar oricum își va îndeplini funcția.

5.Ulei

Există câteva alternative minunate pentru uleiul vegetal în rețete, datorită cărora nici nu veți observa diferența de gust a preparatelor. Piureul de mere este un produs universal, care funcționează bine în practic orice rețetă. Pentru fiecare porție de ulei vegetal, puteți utiliza 3/4 din volumul de piure de mere. Puteți utiliza și iaurt grecesc în aceeași proporție. În funcție de ce gust de iaurt va fi folosit, puteți face desertul mai gustos și original.

6.Lapte condensat

Laptele condensat este foarte dens și dulce, iată de ce este greu de înlocuit în rețete. Dar totuși e posibil dacă folosiți lapte simplu, zahăr brun, ouă și puțină vanilie. Acestea sunt, de asemenea, ingrediente bine cunoscute, pe care le puteți găsi în bucătărie.

7.Zeamă de lămâie

Zeama de lămâie are un gust cunoscut, dar, cât de uimitor nu ar părea, este simplu de ai găsi un substituent potrivit. În multe rețete, este inclusă ca ingredient, care declanșează acțiunea prafului de copt, ceea ce înseamnă că poate fi înlocuit cu o cantitate egală de ceva acru. Se potrivește aproape orice suc, cum ar fi, de măr, portocală sau limetă. Există și alte opțiuni reușite: oțet sau vin alb.

Mult spor!