Regulile plantării tomnatice a arpagicului!

Probabil toți grădinarii cultivă ceapa, dar puțini practică plantarea tomnatică a acesteia. Chiar dacă procesul respectiv nu este complicat, oricum trebuie știute și respectate anumite reguli agrotehnice.

De aceea, astăzi vrem să vă prezentăm detaliat metoda plantării tomnatice a arpagicului!

ASPECTE IMPORTANTE ȘI PAȘI DE URMAT:

1.În primul rând, ca și în cazul usturoiului, trebuie să alegeți un loc uscat și însorit pentru plantarea arpagicului. De asemenea, cei mai buni predecesori ai cepei sunt considerați cartofii, roșiile și boboasele (adică străduiți-vă să plantați arpagicul pe o parcelă, pe care ați cultivat anterior culturile respective).

2.Înainte de plantarea arpagicului solul trebuie afânat sau săpat (în funcție de tipul lui). De asemenea, este necesar să-l fertilizați cu compost/humus, combinându-l cu cenușă de lemn sau să folosiți orice îngrășământ tomnatic.

3.În ceea ce privește perioada optimă de plantare tomnatică a arpagicului, trebuie să finisați sarcina respectivă înainte de înghețarea solului. Ca să ierneze bine, cepșoarele trebuie să se înrădăcineze. De aceea, plantați-le în aceeași perioadă, în care sădiți usturoiul.

4.După cum arată practica agricolă, cea mai bună ceapă se dezvoltă din cel mai mărunt arpagic, cu diametrul de 1-1.5 cm sau din cepșoarele cu diametrul mai mic de 1 cm.

Chiar se recomandă ca acest tip de cepșoare (< 1 cm) să fie plantat toamna, deoarece el pur și simplu se usucă până la venirea primăverii. Adâncimea, la care se plantează cepșoarele cu diametrul mai mic de 1 cm este de 2-3 cm. Țineți minte că dacă le veți sădi la o adâncime mai mare de 4 cm, în timpul primăverii ele pot să nu aibă suficiente forțe, ca să străbată stratul de sol. Iar dacă le veți planta prea superficial, ele pot să înghețe.

5.Arpagicul cu diametrul mai mare de 1.5 cm nu se plantează toamna pentru obținerea bulbilor de ceapă, ci pentru cultivarea cozilor verzi. Dacă nu îi sunt recoltate cozile verzi, cel mai probabil el va dezvolta fâști cu semințe. Asemenea cepșoare se plantează la adâncimea de 4-6 cm și se acoperă cu un strat destul de compact de sol.

6.În ceea ce privește schema de plantare, noi sădim arpagicul în rânduri, exact ca în cazul usturoiului. Distanța dintre găurile de plantare este de 10 cm, iar cea dintre rânduri — 25 cm. Noi realizăm orificiile de plantare cu ajutorul unei scânduri marcate și al unui țepuș, respectând adâncimea necesară: țineți minte că arpagicul trebuie plantat astfel încât vârful lui să se afle cu 2-3 cm inferior de suprafața solului.

7.După ce orificiile vor fi gata, adăugați câte o lingură de nisip pe fundul lor. Apoi sădiți cepșoarele în ele și presărați câte o lingură de nisip pe suprafața lor. Anume nisipul creează micro drenajul din jurul lor, prevenind astfel acumularea umezelii excesive: astfel solul umed nu se lipește de cepșoare și ele nu sunt predispuse la putrezire.

Dacă aveți mult arpagic, ca să economisiți timpul, presărați uniform câte o mână de nisip în orificii înainte și după sădirea cepșoarelor. Procedați similar până veți completa toate găurile pregătite.

8.După ce veți planta toată ceapa, răspândiți uniform solul pe suprafața ei cu ajutorul greblei (cu partea bontă): astfel tinerele culturi vor răsări în același timp.

9.Înainte de primul îngheț mulciți parcela, pe care ați plantat arpagicul, cu orice material organic potrivit.

AVANTAJELE PLANTĂRII TOMNATICE A ARPAGICULUI:

1.În primul rând, arpagicul este mai ieftin toamna decât primăvara. De aceea, este mai avantajos să-l cumpărați în timpul toamnei.

2.Cepșoarele cu diametrul mai mic de 1 cm nu formează mulți fâști și oferă o recoltă timpurie. Astfel, plantele vor fi destul de puternice, când va începe perioada de invazie a muștei cepei și riscul de afectare a lor se va reduce până la minim.

3.Comparativ cu ceapa dezvoltată din arpagicul plantat primăvara, cea crescută din cepșoarele sădite toamna este mai puternică și mai sănătoasă. Având în vedere că răsar chiar de sub zăpadă, lăstarii lor se dezvoltă mai repede decât buruienile, care, drept consecință, îi afectează într-o măsură mult mai mică.

4.Plantând arpagicul în timpul toamnei, puteți să economisiți timpul de sădire a culturilor, care este întotdeauna insuficient primăvara.

Spor la grădinărit!