Replantarea irișilor: tot ce trebuie să știți pentru a vă putea bucura mulți ani la rând de inflorescențele lor!

Irișii se numără printre acele plante care necesită o replantare regulată. Ei nu trebuie lăsați să crească în același loc mai mult de 4 ani. În caz contrar, se vor forma goluri în mijlocul tufelor, înflorirea va fi mai puțin abundentă, iar planta va fi mai sensibilă la diverse boli. Citiți articolul în continuare, pentru a afla cum puteți replanta irișii în modul cel mai corect.

Mod de lucru:

1. Tufele bătrâne trebuie dezgropate cu o furcă pentru a evita deteriorarea sistemului radicular.

2. Rizomul mare trebuie împărțit în părți separate – butași. În momentul împărțirii, examinați cu atenție rădăcinile. Pe acelea vechi îndepărtați-le. Rădăcinile noi și subțiri trebuie să fie tăiate: la o lungime de 8-10 cm.

3. Pentru a obține un material de plantare de calitate, îndepărtați tijele florale și tăiați frunzele, lăsând aproximativ 15 cm. Trebuie să rețineți că frunzele trebuie să fie tăiate într-un unghi de tip „casă”. Asta se face pentru a preveni reținerea apei în frunze în timpul udării și al ploilor.

4. Este absolut necesar să tratați toți butașii cu cenușă de lemn, care acționează ca un fungicid și ajută la uscarea butașilor și la pregătirea irișilor pentru plantarea viitoare.

5. După ce toți butașii au fost tratați cu cenușă, lăsați-i într-un loc uscat timp de 2-3 zile.

6. Pentru a planta butașii, faceți o gaură în pământ și formați o mică adâncitură în centrul ei. Acoperiți gaura cu cenușă și nisip. Plantați irișii astfel încât partea inferioară, așa-numitul „călcâi”, să fie orientată spre nord, iar partea superioară, „spatele”, spre sud.

7. Acoperiți rădăcinile cu pământ, lăsând cea mai mare parte a rădăcinii la suprafață.

8. Udați butașii și acoperiți-i cu un strat de mulci, cum ar fi turbă neutră.

Replantarea regulată a irișilor vă va permite să vă bucurați de frumusețea uimitoare a florilor acestora timp de mulți ani de acum încolo.

Spor la grădinărit!