Respectați aceste reguli dacă doriți ca plantele dumneavoastră de interior să vă bucure cu frumusețea lor!

Ce putem face pentru ca florile noastre preferate de pe pervaz să fie verzi, frumoase și să înflorească anul întreg?

Secretul plantelor ce înfloresc luxuriant este destul de simplu: ele trebuie hrănite bine. Noi mâncăm de 3 ori pe zi și florile la fel au nevoie de un meniu variat.

Mai ales că pentru plantele de interior puteți folosi îngrășăminte, pe care orice gospodină le are în casă, nu e neapărat să le cumpărați din magazin.

Pentru început, trebuie să menționăm regulile generale despre când și cum se fertilizează plantele.

Când se fertilizează florile

Dacă planta dumneavoastră s-a întins, iar tulpinile au devenit subțiri, dacă a încetat să crească s-au a încetinit, frunzele s-au îngălbenit, iar pe suprafața lor au apărut pete deschise la culoare, planta refuză să înflorească, atunci, cel mai probabil, ea duce lipsă de hrană.

Dar nu trebuie să aduceți florile într-o astfel de stare îngrozitoare, fertilizați-le regulat.

Deja din luna martie, când soarele pătrunde prin geamuri tot mai des și florile încep să crească, trebuie să începeți să le fertilizați cel puțin o dată în 2 săptămâni. Și să continuați în același regim până în luna octombrie.

Îngrășămintele se adaugă atât în timpul creșterii, cât și în perioada de înflorire.

Începând cu luna octombrie până în luna februarie plantele, de regulă, sunt în perioada de repaus vegetativ, ele cad în hibernare, ca urșii, și nu au nevoie de hrană suplimentară. Excepție sunt cele care înfloresc în timpul iernii. Florile de iarnă pot fi hrănite ocazional, dar nu mai des decât o dată pe lună.

Deși specialiștii, cultivatorii de flori, totuși nu recomandă să faceți acest lucru din noiembrie până în decembrie.

Cum să fertilizați corect florile

Este important! Îngrășămintele în nici într-un caz nu se adaugă în pământ uscat, astfel puteți face rău plantei și să-i ardeți rădăcinile.

Mai întâi udați florile și după ce ele și-au potolit setea (a doua zi după udare) le fertilizați.

Îngrășămintele se adaugă atât în formă solidă, cât și dizolvate în apă.

Preparatele uscate se presară pe suprafața solului, apoi acesta se afânează ușor și se udă cu puțină apă.

Cu îngrășămintele dizolvate planta se udă în jurul tufei, de dorit mai aproape de marginile ghiveciului. Nu adăugați prea mult îngrășământ. Folosiți doar apă stătută și la temperatura camerei, nu de sub robinet.

Uneori se folosesc și fertilizanți ce se aplică prin pulverizare.

Îngrășăminte pentru plante de interior din bucătăria noastră

În bucătăria noastră putem găsi cele mai diverse îngrășăminte după conținutul vitaminelor și microelementelor. Soluțiile casnice sunt la fel de bune ca cele din comerț, în plus, sunt absolut naturale. Deci, nu vă grăbiți să aruncați coaja de ceapă, de ou, de portocale și banane, precum și zațul de cafea.

1.Drojdia

Probabil cel mai cunoscut, mai popular și mai eficient îngrășământ pentru flori este drojdia. Deoarece conține o mulțime de substanțe utile, inclusiv fitohormoni, vitaminele grupei B, care stimulează creșterea și altele.

Fertilizarea cu drojdie are același efect ca și îngrășământul mineral complex.

Are un efect pozitiv asupra sistemului radicular, provoacă o creștere și o înflorire intensă și, de asemenea, îmbunătățește microflora pământului. Florile dumneavoastră vor crește ca pe drojdie!

Rețeta:

1.Luați 10 gr de drojdie proaspătă, amestecați-o într-un litru de apă, apoi adăugați 1 lingură de zahăr.

2.Sau folosiți 1 gr de drojdie uscată la 1l de apă + 1 linguriță de zahăr.

3.Infuzați acest amestec timp de 2-3 ore.

4.Înainte de a adăuga îngrășământul e nevoie să-l diluați cu apă în proporții de 1:5 (1 pahar de infuzie la 5 pahare de apă).

2.Zaț de cafea

Cafeaua conține mult azot, iar plantele îl adoră, în special după iarnă. Acest remediu natural face pământul mai moale și mai fărâmicios.

Pregătiți cafeaua de dimineață și, după ce o beți, uscați zațul de cafea și adunați-l într-un borcan. Timp de câteva zile veți aduna o cantitate considerabilă, care va fi de ajuns pentru toate florile dumneavoastră.

Repartizați 2 lingurițe de zaț pe marginile ghiveciului, afânați solul și udați puțin. E simplu!

3.Infuzie de ceai

Ca și în rețeta precedentă, adăugați infuzia uscată de ceai în sol, acesta va fi îngrășământul pentru flori.

Sau puteți uda plantele cu ceaiul care nu l-ați băut, chiar și dulce. Ferigile adoră să beie ceai.

Dar nu exagerați și nu folosiți acest îngrășământ prea des, deoarece ceaiul este și pe placul muștelor mici negre.

4.Zahăr

Fertilizarea plantelor de interior cu zahăr le dă energie, iată de ce apa dulce este pe placul majorității florilor, iar cactușii pur și simplu o adoră.

Dizolvați 1 lingură de zahăr într-un litru de apă și udați plantele.

5.Coji de ceapă

Cu coji de ceapă puteți  nu doar să vopsiți ouă, ele sunt și un îngrășământ minunat pentru flori!

Trebuie să pregătiți un decoct. Puneți un pumn bun de coji de ceapă în cratiță, turnați 2l de apă fierbinte și fierbeți amestecul timp de 5 minute la foc mic.

După ce decoctul va sta timp de 2 ore, e necesar să-l strecurați și să-l folosiți pentru stropirea plantelor.

Acest decoct nu se păstrează mult timp, deci ceea ce rămâne aruncați imediat. Iar procedura o veți putea repeta peste 1 lună.

6.Coji de ou

Cojile de ou conțin mult calciu, atât de necesar plantelor.

Iată de ce, nu trebuie să aruncați cojile de ou fiert (sau crud), le adunați, le uscați și le mărunțiți în mojar cu pistilul sau folosind altă metodă. De dorit să le măcinați praf.

Praful de coji de ou îl puteți folosi în calitate de îngrășământ în formă uscată, presărând suprafața solului și îngropând apoi cojile în pământ.

Sau puteți pregăti o infuzie (1 linguriță de coji măcinate la 1l de apă) și să o folosiți pentru udare.

Uneori, în timpul plantării, la baza ghiveciului se adaugă o mână de coji de ou, care vor îmbogăți și hrăni solul mult timp.

7.Banană

Potasiul, ce se conține în banane, este foarte necesar plantelor. Această substanță ajută frunzele să fie suculente și viu colorate.

Îngrășământul de banane se prepară simplu: pasați 1 banană curățată de coajă, cât să obțineți un piure, turnați 1 pahar de apă și amestecați, până obțineți o compoziție omogenă. Hrăniți florile cu acest amestec chiar cu lingurița.

Însă, deoarece bananele preferăm să le mâncăm noi, deseori în calitate de îngrășământ se folosește coaja de banane.

Rețeta:

1.Adunați coji de banane pe care apoi le uscați.

2.Le tăiați bucăți mici și le măcinați cu ajutorul blenderului.

3.Luați un borcan de orice volum și adăugați până la jumătate.

4.Umpleți borcanul cu apă fiartă fierbinte.

5.Acoperiți borcanul cu capac și lăsați la infuzat pentru 24 de ore.

6.Strecurați amestecul.

7.Turnați apă , cât să umpleți borcanul.

8.Udați florile.

8.Citrice

Un îngrășământ excelent pentru plantele de interior obțineți din coji uscate de citrice. Le puteți pregăti și folosi la fel ca cojile de banană.

9.Aloe

Dacă în casa dumneavoastră crește planta aloe, de asemenea, o puteți folosi pentru fertilizare, mai bine zis sucul de aloe. Acesta stimulează foarte bine creșterea florilor.

Tăiați frunze de aloe, le treceți prin mașina de tocat carne și scurgeți sucul. Aveți nevoie de 1 linguriță de suc pentru 1,5l de apă.

După cum vedeți, există destul de multe produse accesibile  pe care le puteți folosi în calitate de fertilizanți pentru plantele de interior. Cel mai bine este să le alternați. Ați cumpărat banane, pregătiți un îngrășământ din coji, coaceți pateuri – lăsați puțină drojdie și pentru flori, iar să le udați cu apă dulce e și mai simplu.

Fie ca plantele dumneavoastră să vă bucure și să vă mulțumească pentru muncă și grijă!