Respectați aceste reguli și orhideele dumneavoastră vor înflori pe parcursul întregului an!

Dacă veți cunoaște câteva reguli importante de îngrijire a acesteia, vă veți bucura de flori de la 2 la 6 luni. Speciile Phalaenopsis sau Vanda pot înflori pe parcursul întregului an.

1. ALEGEȚI CORECT ÎNGRĂȘĂMINTELE.

Pentru fertilizarea orhideelor se recomandă utilizarea îngrășămintelor preparate pe bază de fosfor și potasiu, deoarece aceste minerale stimulează formarea bobocilor.

Pe lângă aceasta, folosirea acestor substanțe va garanta dezvoltarea florilor sănătoase și puternice.

Iar îngrășămintele pe bază de azot nu sunt prea potrivite: acest element, dimpotrivă, frânează dezvoltarea tijelor florale.

2. NU VĂ FIE FRICĂ SĂ „SPERIAȚI” PLANTELE.

Uneori, ca să determinați orhideea să înflorească, trebuie să-i organizați un mic stres.

Se poate întâmpla ca toate condițiile pentru înflorire să fie respectate, iar planta să nu vrea cu încăpățânare să formeze tije.

Câteodată acest lucru are loc din cauza faptul că orhideea se simte prea bine. În asemenea cazuri toate puterile plantei sunt îndreptate spre creșterea vegetativă.

Unul dintre modurile de stimulare a înfloririi este „șocarea” ușoară a orhideei: reduceți-i irigarea sau mutați-i ghiveciul într-un loc mai răcoros.

3. PERIOADA DE REPAUS A ORHIDEELOR

După înflorire orhideea intră în perioada latentă, în care începe să adune forțe pentru o nouă înflorire.

Îngrijirea din acest răstimp nu se deosebește de cea din alte perioade.

Floarea are nevoie în continuare de irigare adecvată, umiditate mare, luminozitate suficientă și măsuri profilactice regulate împotriva bolilor și dăunătorilor.

În ceea ce privește fertilizarea, frecvența și volumul ei trebuie reduse în perioada de repaus.

Dacă există necesitatea de transplantare a orhideei, atunci este momentul optim pentru realizarea acestei proceduri: când planta nu mai înflorește.

Transplantarea este necesară, dacă rădăcinile ies prin orificiile de drenaj sau solul se usucă repede după irigare.

Ca regulă, necesitatea acestei proceduri apare la fiecare 2-3 ani.

4.CUM AFLAȚI VÂRSTA PLANTEI

De obicei orhideele înfloresc la vârsta de la 1,5 la 3 ani. Vârsta poate fi determinată după numărul de frunze, acestea trebuie să fie de la 5 la 8( planta matură, pregătită pentru înflorire).

5.ORHIDEEI NU-I PLACE MUTAREA, ESTE UN STRES PENTRU EA

Dacă există o necesitate de a muta ghiveciul cu planta, trebuie să îl plasaţi cu aceeaşi parte spre sursa de lumină, precum stătea înainte de mutare. De asemenea, nu trebuie să mişcaţi floarea în timpul udării, mai ales în perioada de înflorire.

6.RĂDĂCINILE TREBUIE SĂ AIBĂ SUFICIENTĂ LUMINĂ

Rădăcinile participă activ la precesul de fotosinteză. Cele mai potrivite ghivece sunt cele din plastic și transparente, cu multe orificii pentru drenaj.

7.LUMINA SOLARĂ INFLUENȚEAZĂ ÎNFLORIREA ORHIDEEI

Dacă nu vor avea 10-12 ore de lumină, ele nu vor înflori. Asigurați-vă că are suficientă lumină. Pe timp de toamnă-iarnă le asigurați cu lumină artificială, puteți folosi fitolămpi.

8.TREBUIE UDATE DUPĂ CE S-A USCAT SOLUL

Regula universală pentru orice specie și orice anotimp. După înflorire udarea trebuie întreruptă aproximativ pentru o lună. Înainte de înflorire și în timpul acesteia, planta trebuie udată din plin.

Spor la grădinărit!