Rețeta bunicii mele de salată din sfeclă roșie la borcan pentru iarnă!

Astăzi vom pregăti o salată foarte gustoasă de sfeclă roșie pentru iarnă, așa cum o pregătea bunica mea. Conserva este ieftină, sănătoasă și simplu și rapid de pregătit!

În timpul iernii, această salată va fi o gustare potrivită pentru toate ocaziile, atât în zilele de sărbătoare, cât și în zilele lucrătoare. Este deosebit de delicioasă cu cartofi prăjiți, hering sărat și pâine neagră. Apropo, poate fi folosită și pentru borș.

INGREDIENTE:

– 4 kg de sfeclă roșie;

– 0,5 kg de morcovi;

– 0,5 kg de ceapă;

– 1,5 kg de roșii;

– 0,5 kg de ardei grași;

– 200 g de usturoi;

– 500 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui (inodor);

– 200 ml de oțet de 9%;

– 180 g de zahăr;

– 50 g de sare;

– 1 ardei iute.

MOD DE PREPARARE:

1. Curățați sfecla roșie de coajă și treceți-o pe toată prin răzătoarea cu găuri mari.

2. Cu morcovul procedați exact la fel.

3. Folosind o mașină de tocat carnea sau un blender, transformați roșiile în piure.

4. Curățați ardeii de semințe și cotoare. Tăiați-i în formă de fâșii nu prea subțiri.

5. Iar ceapa decojită tăiați-o în formă de cubulețe mici.

6. Îndepărtați semințele ardeiului iute și tăiați-l mărunt și pe el. Însă dacă iubiți salata mai iute, puteți păstra semințele.

7. De asemenea, va trebui să decojiți cățeii de usturoi și să-i mărunțiți cu ajutorul blenderului sau să-i treceți prin presă.

8. În continuare, încingeți o oală mare cu ulei vegetal, adăugați ceapa în ea și căliți-o timp de 10 minute, până când va deveni transparentă.

9. Apoi adăugați morcovul și ardeii. Gătiți legumele timp de 5-7 minute  amestecându-le periodic.

10. Acum adăugați sfecla roșie, roșiile, ardeiul iute, zahărul, sarea (fără aditivi) și 100 ml de oțet de 9%. Amestecați totul foarte bine. Acoperiți oala cu un capac și așteptați ca salata să dea în clocot. Din acest moment, mai gătiți-o sub capac timp de 40-45 minute.

11. În final, adăugați usturoiul și încă 100 ml de oțet. Amestecați. Mai lăsați-o să fiarbă sub capac timp de 10 minute.

12. Transferați salata fierbinte în borcane sterilizate din timp. Acoperiți-le etanș cu capace sterilizate și întoarceți-le cu susul în jos. Înveliți-le cu un prosop călduros și lăsați-le astfel sa se răcească timp de o zi. După aceasta, le puteți depozita în cămară.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New