Rețetă de învârtite cu umplutură de nuci și mac – așa cum ni le cocea bunica!

Credem că fiecare își amintește de învârtitele bunicii cu mac sau cu miez de nuci. Acestea erau desertul preferat al copilăriei noastre. Mereu ne bucuram să fim serviți cu un asemenea deliciu.

Astăzi, vă prezentăm rețeta unei asemenea învârtite, care poate fi pregătită foarte simplu și ușor. Haideți să trecem la treabă!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 600 g de făină (250 g de făină de grâu integral și 350 g de făină pentru prăjituri);

– 320 g de zahăr tos + 1 lingură;

– 20 g de drojdie proaspătă (sau 7 g de drojdie uscată);

– 2 linguri de zahăr vanilat;

– 3 gălbenușuri + 1 albuș de ou;

– 100 g de unt;

– coajă de lămâie (după gust);

– 200 ml de lapte;

– jumătate de linguriță de sare;

Pentru umplutura de miez de nuci:

– 250 g de miez de nuci;

– 1 lingură de rom;

– 2 linguri de zahăr vanilat;

– 100 g de zahăr tos;

– 100 ml de lapte fierbinte;

Pentru umplutura de mac:

– 200 g de semințe de mac măcinate;

– 2 linguri de zahăr vanilat;

– 100 g de zahăr tos;

– 100 ml de lapte fierbinte;

– 1 lingură de griș;

Pentru modelare:

– 100 g de unt;

Pentru decor:

– zahăr pudră.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: fărâmițați drojdia proaspătă într-un recipient potrivit. Adăugați 1 lingură de zahăr, 1 lingură de făină și 200 ml de lapte călduț. Amestecați totul cu un tel. Lăsați compoziția la cald pentru 10 minute, astfel încât drojdia sa reușească să se activeze.

2. În bolul pentru frământat, cerneți 250 g de făină pentru prăjituri și 250 g de făină simplă de grâu. Adăugați zahărul vanilat și cel tos deasupra, precum și 3 gălbenușuri și 1 albuș de ou, untul topit și compoziția de drojdie. Amestecați aluatul cu o spatulă.

3. Acum, asezonați-l cu un praf de sare și adăugați coaja de lămâie. Deja puteți începe să-l amestecați cu mâinile. Faceți asta foarte bine. De dorit, timp de aproximativ 5 minute, până când aluatul va deveni foarte moale, dar omogen.

4. Presărați suprafața de lucru cu făină. Transferați aluatul pe ea și continuați procesul de frământare, adăugând treptat cele 100 g de făină pentru prăjituri rămasă. Trebuie să obțineți o bilă moale și care nu se mai lipește de mâini. Înfăinați-o și puneți-o în bol. Acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie și, până când, lăsați aluatul să se „odihnească”.

5. Pregătiți umplutura din miez de nuci: măcinați miezul de nuci cu ajutorul unui robot de bucătărie și puneți-l într-un bol adânc. Adăugați zahărul vanilat și cel tos deasupra, precum și romul. Amestecați, apoi adăugați și laptele fierbinte.

6. Pregătiți umplutura din semințe de mac: amestecați-le cu zahărul tos, cel vanilat și laptele fierbinte. În final, încorporați și grișul.

7. Când aluatul și-a dublat volumul, puneți-l pe masă presărată cu făină și împărțiți-l în două bucăți.

8. Modelați fiecare bucată în formă de bilă și întindeți-o cu sucitorul într-o foaie de formă dreptunghiulară, cu grosimea de 3-4 mm.

9. Periați foile de aluat cu unt topit. După aceasta, pe una dintre ele distribuiți umplutura de nuci, iar pe alta – cea de mac. Lăsați aproximativ 8-10 cm liberi de la o margine.

10. După aceasta, rulați fiecare blat în formă de ruladă. Introduceți capetele acestora în interior.

11. Puneți învârtitele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Periați-le cu unt topit și realizați în fiecare dintre ele câteva înțepături cu ajutorul unei scobitori. Acoperiți tava cu o folie alimentară și lăsați învârtitele să crească timp de 60 de minute.

12. Peste o oră, mai ungeți-le o dată cu unt topit și dați-le la cuptor. Coaceți-le la temperatura de 170°C, timp de 25 minute. Peste 25 minute, acoperiți-le cu o bucată de hârtie de copt și mai coaceți-le încă 20-25 minute la aceeași temperatură.

13. Scoateți învârtitele aromate din cuptor și lăsați-le puțin să se răcească. După aceasta, presărați-le cu zahăr pudră și le puteți savura cu plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New