Rețeta de oțet de mere pregătit în casă!

Oțetul de mere este cunoscut omenirii încă din cele mai vechi timpuri: era făcut, apreciat și păstrat la fel ca vinul bun. Și această analogie nu este întâmplătoare: întrucât oțetul de mere se obține din materie primă naturală proaspătă, iar fiecare detaliu îi influențează calitatea și gustul.

INGREDIENTE (PENTRU 3 BORCANE DE 3L):

-10 kg de mere;

-6 linguri de zahăr (în fiecare borcan);

-apă curată;

-1/2 de lingură de miere (opțional, în fiecare borcan) + 1 pahar.

MOD DE PREPARARE:

1.Tăiați merele sferturi și le treceți prin mașina de tocat carne, împreună cu cotor și semințe. Merele nu trebuie spălate, dacă sunt din propria grădină. În cazul în care folosiți mere din comerț, le spălați, dar le uscați foarte bine.

2.Spălați borcanele cu bicarbonat de sodiu și le sterilizați în cuptorul cu microunde.

3.Umpleți borcanele mai mult de jumătate, aproximativ 2l, adăugați zahăr și turnați apă, cât să acopere merele cu 1 cm, câte aproximativ 400-500 ml în fiecare borcan.

4.Adăugați mierea și amestecați.

5.Acoperiți borcanele cu tifon și le lăsați la loc cald timp de 40 de zile. În acest timp, va avea loc procesul de fermentație, oțetul se va lăsa la fund, iar merele se vor ridica la suprafață.

6.Apoi, oțetul trebuie strecurat într-o cratiță, adăugați 1 pahar de miere, acoperiți cratița cu capac și lăsați oțetul pentru încă 1 săptămână.

7.Mai strecurați o dată oțetul, turnați-l în recipiente din sticlă și îl dați la păstrare. Stă foarte bine la temperatura camerei.

Obțineți 3l de oțet de mere excepțional de aproximativ 4-5%.

Mult spor!