Rețeta simplă și gustoasă de sos picant de roșii (pentru iarnă)!

Sosul picant de roșii este o completare gustoasă și apetisantă pentru multe preparate. Rețete sunt o mulțime și fiecare gospodină și-a ales-o pe cea preferată și verificată în timp. Cu toate acestea, noi venim cu încă o variantă de sos picant de roșii perfect pentru prânz sau cină și care stă foarte bine la temperatura camerei.

INGREDIENTE (PENTRU 4-4,2L DE SOS):

-2 kg de roșii (coapte și cărnoase);

-2 kg de ardei gras roșu;

-400 gr de ardei iute;

-400 gr de usturoi;

-100 gr de sare;

-150 gr de zahăr;

-100 ml de oțet 9%.

MOD DE PREPARARE:

1.Separați cățeii de usturoi într-un vas, turnați apă fierbinte (cât să suportați când introduceți degetul) și îi lăsați pentru 15-20 de minute.

2.Îndepărtați cotorul roșiilor, apoi le tăiați bucăți, astfel încât să vă fie comod să le treceți prin mașina de tocat carne.

3.Ardeii iuți îi folosiți cu semințe, adică tăiați doar cotorul. Deși, opțional, puteți îndepărta și semințele. Pentru comoditate, tăiați-i în jumătate pe lungime.

4.Curățați ardeii grași de cotor, semințe și nervuri albe, apoi îi tăiați bucăți.

5.Scurgeți usturoiul de apa caldă și îl curățați de coajă. După o astfel de băiță, se curăță foarte simplu. Clătiți cățeii.

Sfat. Același truc îl puteți folosi și pentru curățarea unei cantități mari de ceapă.

6.Treceți toate ingredientele prin mașina de tocat carne cu sită medie direct în vasul în care veți fierbe sosul (o cratiță de cel puțin 4,5l). Amestecați compoziția, care va fi densă dacă folosiți roșii cărnoase.

7.Puneți cratița la foc și aduceți compoziția până la punctul de fierbere, amestecând periodic, să nu se ardă.

8.Adăugați sare, zahăr și oțet. Amestecați, dați sosul din nou în clocot, faceți focul mediu spre mic și îl fierbeți, amestecând periodic, până va începe să se separe în partea densă și partea lichidă. Partea densă se va lăsa la baza cratiței, iar la suprafață va rămâne o zeamă transparentă. Procesul durează, de regulă, 25-30 de minute.

9.Turnați sosul în borcanele sterilizate și uscate, apoi le închideți etanș sau le înfiletați cu capace fierte în prealabil.

Atenție! Nu folosiți capace de plastic.

Sfat. Amestecați foarte bine sosul înainte să-l turnați în următorul borcan.

10.Întoarceți borcanele cu susul în jos și le lăsați să se răcească lent.

Sosul are o culoare frumoasă, un gust intens și o aromă extraordinară de usturoi și ardei iute. Pregătit în sezonul legumelor relativ ieftine, sosul va fi o adevărată descoperire pe timp de iarnă, deoarece se prepară simplu, rapid și fără abilități speciale. Sosul este atât de apetisant, încât veți dori să-l mâncați cu carne, pește sau cu colțunași cu carne. Încercați rețeta și suntem siguri că veți rămâne mulțumiți de rezultat.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!