Rețeta unor cozonaci gustoși – simplu și ușor de pregătit!

Astăzi vă prezentăm o rețetă simplă de cozonaci pentru masa de Paști. Aceștia ies absolut gustoși și aspectuoși. Cu siguranță, nici un oaspete nu va rămâne indiferent!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 160 ml de lapte;

– 5 ouă (dintre care vom lăsa 1 albuș pentru glazură);

– 8 g de drojdie uscată (sau 30 g de drojdie proaspătă);

– 700 g de făină;

– 150 g de zahăr tos;

– 10 g de zahăr vanilat;

– 70 g de smântână fermentată (cu un conținut de grăsime de 20-25 %);

– 130 g de unt;

– 1/3 dintr-o linguriță de sare;

– 100-120 g de stafide;

Pentru glazură:

– 1 albuș de ou;

– 4 linguri de zahăr pudră (100 g);

– 1 praf de sare de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1. Turnați laptele cald în bolul pentru frământat. Adăugați drojdia și încorporați-o cu laptele, folosind unt tel. După aceasta, adăugați puțină făină – aproximativ 2-3 linguri din cantitatea totală. Amestecați. Acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați compoziția să-și dubleze volumul. Acest lucru poate dura aproximativ 15-20 de minute, în dependență de temperatura din încăperea dvs.

2. Într-un bol separat, spargeți ouăle, punând deoparte un albuș pentru glazură. Bateți-le cu ajutorul unui mixer pornit la viteză medie, până la omogenizare. În procesul de amestecare, adăugați treptat zahărul tos, cel vanilat și sarea. În final, adăugați smântâna fermentată și untul topit. Mai amestecați puțin.

3. Turnați amestecul obținut în compoziția de drojdie și amestecați cu o spatulă prin mișcări circulare.

4. La această etapă, începeți să adăugați făina. Aceasta trebuie să fie cernută cel puțin două ori înainte de încorporare. Adăugați câte puțin și amestecați. Când aluatul va începe să se îngroașe, adăugați stafidele înmuiate în apă fierbinte apoi uscate bine. Adăugați și cantitatea rămasă de făină și deja treceți la frământarea aluatului cu mâinile pe suprafața de lucru. Iar pentru ca să nu mai „ceară” făină, ungeți-vă mâinile cu ulei vegetal. Astfel, nici nu se va lipi de mâini. În final, trebuie să obțineți o bilă uniformă, omogenă și moale de aluat.

5. Ungeți bolul cu puțin ulei vegetal și puneți bila de aluat în el. Acoperiți-l cu un prosop și lăsați aluatul să crească de 2,5 ori undeva la cald. Asta poate dura aproximativ 1,5 ore. Și nu uitați că în camera unde crește aluatul nu trebuie să fie curenți de aer.

6. Noi vom coace cozonacii în niște forme de aluminiu, cu volumul de 1 l. Înălțimea acestora este de aproximativ 10 cm, iar diametrul superior – de 14 cm. Ungeți-le cu ulei vegetal foarte bine.

7. Când aluatul va crește suficient, puneți-l pe masă și mai frământați-l de câteva ori. Apoi împărțiți-l în trei bucăți egale.

8. Puneți biluțele de aluat în forme. Acoperiți-le din nou cu un prosop și lăsați-le să mai crească timp de 20-30 de minute.

9. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de 40-45 minute.

10. Scoateți cozonacii din cuptor. Lăsați-i timp de 6-7 minute, apoi scoateți-i din forme.

11. Pregătiți glazura: bateți albușul într-un bol, folosind mixerul și adăugând treptat zahărul pudră. În final, adăugați un praf de sare de lămâie.

12. Cât cozonacii încă sunt călduți, ungeți-i cu glazura obținută. Decorați-i cu ornament pentru decorarea copturilor.

13. Peste o zi, îi puteți gusta. Nu mai devreme. Serviți-i cu plăcere!

Notă: Păstrați cozonacii într-o cutie închisă de carton.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!