Rețetă veche și testată de timp de plăcintă stratificată (la cuptor)! Mai gustoasă ca aceasta nu am încercat niciodată!

Vă prezint rețeta mamei mele de plăcintă cu brânză la cuptor, care iese stratificată, aromată, rumenă și foarte savuroasă! Merită să o încercați. Suntem siguri că o să vă placă!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 200 ml de lapte călduț;

– 200 ml de apă caldă;

– 10 g de drojdie uscată;

– 570 g de făină;

– 8 g de sare;

Pentru ungere:

– 125 g de unt;

– 100 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 1 gălbenuș de ou;

Pentru umplutură:

– 200 g de brânză feta.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: turnați laptele și apa caldă într-un bol adânc. Adăugați drojdia uscată și amestecați.

2. Adăugați sarea și făina cernută în bol. Frământați un aluat moale și nelipicios de mâini. Ungeți bolul cu ulei vegetal, puneți aluatul în el și acoperiți bolul cu o folie alimentară. Lăsați aluatul să dospească timp de 45 minute.

3. Transferați aluatul dospit pe masă și împărțiți-l în trei bucăți egale. Modelați-le pe toate în formă de biluțe și puneți-le pe o farfurie presărată cu făină. Acoperiți-le cu o folie și lăsați aluatul să se „odihnească” timp de 10 minute.

4. Topiți untul într-un recipient potrivit. Apoi adăugați uleiul vegetal și amestecați.

5. De asemenea, pregătiți umplutura (brânza feta): pur și simplu pasați-o cu o furculiță într-un bol.

6. Presărați suprafața de lucru cu făină. Luați câte o bilă de aluat și întindeți-o cu ajutorul sucitorului într-o foaie rotundă și foarte subțire (a noastră are diametrul de 42 cm). Întindeți-le astfel pe toate trei.

7. Ungeți prima foaie din abundență cu unt și ulei și repartizați 1/3 din brânză peste ea. Acoperiți umplutura cu a doua foaie de aluat și repetați procedura încă o dată.

8. Pliați stratul superior în formă de pătrat, ungând fiecare latură cu unt și ulei. Apoi procedați astfel și cu celelalte două, aducând laturile peste primul blat împăturit.

9. Puneți plăcinta obținută pe o tavă tapetată cu hârtie de copt (cu „cusătura” în jos). Periați-o cu un gălbenuș bătut de ou.

10. Coaceți-o în cuptorul preîncălzit până la 190°C, timp de 20-25 minute.

11. Scoateți plăcinta stratificată din cuptor și lăsați-o să se înmoaie timp de 10 minute sub un prosop. Apoi porționați-o și savurați-o cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New