Ridicați-vă grădina la un nou nivel, folosind aceste 5 sfaturi despre grădinăritul pe arcade!

1. CONSTRUIȚI O ARCADĂ.

Primul pas din crearea unei grădini suspendate este construirea unei arcade! Puteți să alegeți cea mai simplă cale și să cumpărați una prefabricată dintr-un centru horticol local sau puteți să o construiți de sine stătător. De obicei, arcadele pentru grădini sunt fabricate din tuburi PVC sau tăblii metalice pentru montarea țarcurilor pentru bovine, ușor îndoite sub formă de arc. Pe Internet puteți găsi instrucțiuni detaliate despre construirea spalierelor puternice și rezistente la vânt.

2. FIXAȚI-O BINE ÎN PĂMÂNT.

După ce veți monta structura de bază a unei arcade, va trebui să o fixați în pământ, astfel încât să-i oferiți stabilitate. În funcție de tipul materialelor, pe care le-ați folosit pentru construirea ei, puteți să o înfigeți cam 15-20 cm în sol sau să o introduceți în armăturile metalice, pe care le-ați montat în prealabil în pământ. Având o construcție stabilă, veți fi siguri că grădina nu va fi afectată de vânt în timpul perioadei de dezvoltare a recoltei.

3. ADĂUGAȚI UN SUPORT SUPLIMENTAR.

Deși arcada dumneavoastră are o structură de bază, care o menține în poziție verticală, va trebui să adăugați un „suport” suplimentar, astfel încât plantele să se poată agăța mai bine în timp ce cresc și se orientează în sus. Puteți să creați un fel de plasă, legând sfori între barele de susținere sau puteți să fixați o plasă din sârmă metalică/tăblii pentru țarcuri pe stâlpii din PVC sau metal.

4. PLANTAREA

Atunci când arcada dumneavoastră va fi fixată și va avea suficiente piese încrucișate, care să permită cățărarea plantelor, va sosi momentul sădirii plantelor în sol. Plantați-le în apropiere de baza arcadei, îndoindu-le ușor tulpinile, astfel încât să crească spre structura ei. Poate fi necesar să orientați creșterea plantelor pe arcadă, fixându-le cu sfoară sau cleme de ea. Dacă creați o grădină verticală, puteți să sădiți plantele destul de aproape unele de altele, deoarece ele nu vor concura pentru ocuparea solului din jur.

5. URMĂRIȚI-LE DEZVOLTAREA.

După plantare acoperiți solul din jurul plantelor cu un strat potrivit de mulci (5-7.5 cm), care va reduce înmulțirea buruienilor și va menține umiditatea solului. În timp ce plantele dumneavoastră cățărătoare se extind pe arcadă, fertilizați-le periodic, ca să le ajutați să se dezvolte cât mai bine. Când fructele vor începe să se formeze, folosiți tricouri vechi, ciorapi sau plase, ca să creați curele, care vor suporta greutatea fructelor, prevenind ruperea lor de pe tulpini.

Spor la grădinărit!