Roșii marinate cu ardei gras și ardei iute!

INGREDIENTE:

Pentru un borcan de 3 litri:

-2 kg de roșii;

-2 umbrele de mărar (cu tot cu tulpini);

-2 frunze de hrean;

-o căpățână de usturoi;

-un ardei gras;

-un ardei iute;

-5 g de pătrunjel (opțional);

-30 boabe de piper negru;

-10 boabe de ienibahar;

-2-3 foi de dafin;

-2 linguri cu vârf de sare;

-4 linguri de zahăr;

-3 linguri de oțet 9%.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați borcanele și capacele. Sterilizați-le. Noi am clocotit capacele în apă, iar borcanele de 3 litri le-am decontaminat în felul următor: le-am pus cu gura în jos pe un vas mic, cu apă clocotindă și le-am aburit pe parcursul a 5-7 minute.

Dacă veți folosi borcane de 1 litru, puteți să turnați câte 50 ml de apă în fiecare dintre ele și să le încălziți timp de 5-10 minute în cuptorul cu microunde.

2.Spălați legumele și verdețurile (dacă acestea sunt proaspete; noi am folosit mărar și hrean uscat).

3.Tăiați ardeii grași în sferturi, curățându-i de codițe și semințe. Lăsați ardeii iuți ca atare: noi am adăugat un ardei iute doar într-unul dintre borcanele cu roșii marinate, ia pe celelalte le-am conservat doar cu ardei gras.

4.Curățați cățeii de usturoi. Asigurați-vă că nu prezintă semne de alterare.

5.Puneți o frunză de hrean, o umbrelă de mărar (cu tot cu tulpină) și jumătate de căpățână de usturoi, tăind cățeii în jumătate, pe fundul unui borcan de 3 litri.

6.Adăugați roșiile mai mari în borcan, umplându-l până la jumătate. Apoi puneți bucățile de ardei gras (și ardeiul iute, dacă îl veți folosi) pe marginea borcanului. De asemenea, mai adăugați o frunză de hrean și o umbrelă de mărar, precum și pătrunjelul proaspăt.

7.După aceasta continuați să puneți roșiile în borcan până îl veți umple complet, străduindu-vă să le alegeți pe cele mai mici. La sfârșit adăugați usturoiul rămas, tăind cățeii în jumătate.

8.Adăugați boabele de piper negru, boabele de ienibahar și foile de dafin în borcan. Acoperiți-l cu un capac și puneți-l deoparte.

9.Procedând similar, umpleți toate borcanele.

10.Umpleți borcanele cu apă clocotită. Acoperiți-le cu capacele lor și lăsați roșiile să se opărească pe parcursul a 15 minute.

11.Scurgeți apa din borcane într-o cratiță. Puteți să o completați cu 50-100 ml de apă, ca să aveți suficientă marinadă pentru umplerea borcanelor.

12.Adăugați zahărul, sarea și oțetul în apa scursă din borcane (cantitățile lor nu sunt indicate pentru un litru de apă, ci pentru fiecare borcan de 3 litri — dacă ați scurs apa din 3 borcane, adăugați 12 linguri de zahăr, 6 linguri de sare și 9 linguri de oțet). Amestecați.

13.Aduceți marinada până la punctul de fierbere. Apoi reduceți flacăra până la minim, astfel încât marinada să clocotească încet.

14.Turnați marinada clocotindă în borcanele cu roșii, umplându-le complet.

15.Acoperiți-le îndată cu capacele, închizându-le ermetic. Întoarceți-le cu capacele în jos, ca să vă asigurați că acestea nu permit scurgerea lichidului.

16.Înveliți borcanele răsturnate cu o pătură călduroasă. Lăsați-le să se răcească complet.

17.Apoi transferați conservele la locul de păstrare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!