Roșii uscate aromate în ulei!

Probabil mulți dintre dumneavoastră au auzit de acest aperitiv din bucătăria mediteraneană. Roșiile uscate pot fi considerate o delicatesă. Astăzi, veți afla cum să le pregătiți în condiții de casă, cu ce se servesc și în ce preparate le puteți adăuga.

INGREDIENTE:

-roșii coapte;

-usturoi;

-ierburi provence;

-sare;

-zahăr;

-ulei.

MOD DE PREPARARE:

1.Este foarte important să alegeți roșii medii, bine coapte, cărnoase și de forma alungită cilindrică (ca pruna).

2.Spălați și uscați roșiile, apoi le tăiați jumătăți și îndepărtați cotorul. Dacă legumele sunt mari, atunci le tăiați pe lung în sferturi.

3.Există 2 metode de uscare a roșiilor: puteți scobi miezul cu o linguriță sau le puteți usca cu pulpă. Roșiile deshidratate cu miez se usucă mai greu, însă au un gust mult mai intens.

4.Roșiile pot fi uscate la cuptor sau la soare, dar este un proces mai îndelungat. Noi însă vom lucra cu un deshidrator.

5.Așezați roșiile pe tăvițele aparatului, cu tăietura în sus. Apoi le presărați cu sare, pentru a elimina umiditatea excesivă din legume, le veți da gust și se vor păstra mai bine. Presărați-le și cu foarte puțin zahăr, pentru un gust mai intens.

Sfat.La această etapă, roșiile pot fi condimentate cu ierburi, dar nu vă recomandăm să o faceți, deoarece, în timpul uscării, acestea își pierd din aromă.

6.Puneți tăvițele cu roșii în deshidrator, apoi setați timpul și temperatura: 12 ore la temperatura de 70°С. În funcție de mărimea roșiilor și cât sunt de zemoase, timpul de uscare poate varia între 9-15 ore la temperatura de 70°С. Aveți grijă să nu uscați roșiile prea tare, acestea trebuie să fie moi, să se îndoaie ușor, fără să se sfărâme, dar să nu fie umede și să nu elimine zeamă.

7.Din 5 kg de roșii proaspete obțineți 850 gr de roșii deshidratate.

8.Transferați roșiile deshidratate în recipiente curate și uscate, alternându-le cu straturi de felii de usturoi proaspăt sau usturoi granulat și ierburi provence.

Sfat.Puteți folosi un amestec de ierburi sau ierburi separat: busuioc, maghiran, rozmarin, cimbru, oregano, salvie, mentă etc.

9.Umpleți borcanele cu ulei fierbinte, dar nu clocotit, cât să acopere complet legumele. Astfel roșiile se păstrează mai bine, excludeți procesul de fermentare, gustul și aroma condimentelor devin mai intense și are loc pasteurizarea. Desigur, puteți folosi și ulei rece.

Sfat. De asemenea, în unele rețete se folosește uleiul de măsline, însă, când roșiile sunt păstrate la frigider, acesta se îngroașă.

10.Închideți borcanele etanș și le lăsați să se răcească. Peste 2-3 zile, nivelul uleiului va scădea, deoarece va fi abrsobit de roșii și va fi nevoie să mai adăugați ulei, până la marginea borcanului.

Păstrați roșiile la frigider. Ele stau foarte bine cel puțin până la următorul sezon, chiar și câțiva ani, dar este un aperitiv atât de gustos, încât se mănâncă foarte repede.

Roșiile uscate de adaugă în salate și se servesc lângă preparate din carne, chiftele sau pește. Se mai folosesc la pizza, paste și checuri aperitive.

Cea mai simplă metodă de a consuma acest aperitiv este să așezați roșiile pe o felie de pâine proaspătă cu cașcaval moale.

Iar uleiul extrem de aromat se folosește în calitate de dressing pentru salate sau gustări și în calitate de sos.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!