Rulada „încrețită” cu ciocolată — originală și apetisantă. Surprindeți-i pe toți cu acest desert splendid!

Rulada „încrețită” cu ciocolată este o coptură neobișnuită, aspectuoasă și delicioasă. Se prepară destul de ușor și suntem siguri că va deveni o adevărată descoperire pentru familia și invitații dumneavoastră!

INGREDIENTE:

-350 ml de lapte;

-20 g de drojdie proaspătă (sau o linguriță cu vârf de drojdie uscată);

-50 g de unt;

-100 g de zahăr;

-un ou;

-un praf de sare;

-1 g de vanilină;

-600-630 g de făină;

-50 g de ciocolată amăruie;

-50 g de ciocolată cu lapte;

-180 g de gem.

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați 100 ml de lapte cald într-un bol adânc. Adăugați drojdia fărâmițată și 2 lingurițe de zahăr. Amestecați foarte bine, până la dizolvarea completă a drojdiei. Apoi lăsați compoziția să se odihnească până când va apărea „căciula” spumoasă.

2.Turnați laptele cald, care a mai rămas (250 ml) într-un alt bol. Adăugați oul ușor bătut, zahărul rămas, vanilina, praful de sare, untul moale și compoziția de drojdie. Amestecați foarte bine.

3.Adăugați treptat făina cernută și frământați aluatul. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute, ca să devină mai maleabil.

4.Apoi frământați-l pe parcursul a încă 7-10 minute, până va deveni omogen, neted și elastic. Dacă este necesar, presărați suprafața de lucru cu făină.

5.Puneți aluatul obținut într-un bol adânc, uns cu puțin ulei și acoperiți-l cu folie alimentară. Lăsați-l să dospească timp de aproximativ 60 minute, la temperatura camerei.

6.Transferați aluatul dospit pe masa pudrată cu făină. Presărați-i suprafața cu puțină făină și întindeți-l cu sucitorul într-un blat dreptunghiular, cu grosimea de circa 1 cm.

7.Rupeți ciocolatele în bucățele și puneți-le într-un bol termorezistent. Topiți-le pe bain-marie sau în cuptorul cu microunde pornit la putere mică.

8.Ungeți blatul cu ciocolată, lăsându-i marginile curate.

9.Împăturiți-l în 3 straturi, pliindu-i partea dreaptă spre centru și acoperindu-o cu cea stângă.

10.După această împăturiți-l încă o dată (în mod similar), începând cu marginile late.

11.Presărați aluatul pliat cu puțină făină și întindeți-l într-un blat dreptunghiular, cu dimensiunile egale cu cele ale tăvii de copt (noi am folosit o tavă 30 x 36 cm).

12.Tăiați-l în fâșii cu lățimea de aproximativ 1.5 cm. Rulați-le sub formă de spirală.

13.Așezați-le compact, fără să lăsați spații libere între ele, pe tava tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 20 minute.

14.Coaceți blatul „ondulat” timp de 15-20 minute, până se va rumeni, în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

15.Apoi răsturnați-l pe o altă tavă tapetată cu hârtie de copt, astfel încât fața lui inferioară să fie deasupra. Ungeți-l cu un strat subțire și uniform de gem.

16.Rulați blatul cald sub formă de ruladă compactă, presându-l puțin. Lăsați-l să se răcească complet.

17.Porționați rulada și serviți-o.

Rulada este foarte aspectuoasă, datorită spiralelor lipite și reliefate. Ciocolata și gemul îi accentuează gustul deosebit, care este foarte fin și plăcut. Pregătiți-o neapărat!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!