Rulade delicioase cu umplutură de mac. Pentru masa festivă de Paști!

Ruladele cu umplutură de mac nu lipsesc niciodată de pe masa noastră de Paști. De aceea, astăzi vrem să vă oferim rețeta lor și să vă prezentăm 3 variante de modelare. Ele constau din aluat pufos și multă umplutură suculentă. Sunt moi, fine, dulci, gustoase și incredibil de aromate.

Aluatul acestor rulade poate fi inclus în diferite preparate: plăcinte, pateuri, colaci, chifle, cornuri și chiar și cozonaci. Umplutura de mac poate fi înlocuită cu umplutură de nuci, fructe uscate, gem dens, fructe proaspete etc. Vă recomandăm să pregătiți aceste rulade minunate și să le savurați împreună cu familia și prietenii!

INGREDIENTE (PENTRU 3 RULADE):

Pentru aluat:

-250 ml de lapte cald (puteți să-l înlocuiți cu smântână pentru gătit 10%);

-25 g de drojdie proaspătă;

-150 g de zahăr (dacă veți folosi aluatul pentru prepararea cozonacilor, adăugați 200 g de zahăr în el);

-5 g de sare;

-2 ouă + un albuș;

-20 g de zahăr vanilat;

-o lingură de coniac sau rom;

-100 g de unt;

-o lingură de ulei rafinat de floarea-soarelui;

-750 g de făină c/s.

Pentru umplutură:

-300 g de semințe de mac;

-300 g de zahăr;

-50 g de unt sau 50 ml de smântână pentru frișcă 30%;

-un ou sau un albuș;

-apă.

Altele: 

-un gălbenuș de ou;

-o lingură de lapte;

-30 g de unt.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: amestecați laptele cald, drojdia fărâmițată, o lingură de zahăr (din cantitatea totală) și 3 linguri de făină cernută (din cantitatea totală).

2.Acoperiți plămădeala obținută cu folie alimentară și lăsați-o să dospească timp de 20-30 minute într-un loc cald. Dacă drojdia se activează, trebuie să apară „căciula” spumoasă caracteristică.

3.Puneți ouăle, zahărul rămas, zahărul vanilat, sarea și coniacul sau romul într-un bol adânc. Amestecați cu telul până la omogenizare.

4.Adăugați plămădeala dospită în compoziția de ouă. Amestecați.

5.Adăugați treptat făina cernută rămasă. Frământați aluatul fie manual, fie cu ajutorul mixerului, la care ați montat telul sub formă de cârlig sau telurile sub formă de spirale (noi am ales a doua variantă). Astfel, frământați aluatul cu mixerul pornit la viteză mică până când toate ingredientele lui se vor combina. Apoi măriți viteza până la moderată și continuați frământarea pe parcursul a 7-8 minute, până când aluatul va deveni elastic.

6.Peste 7-8 minute încorporați treptat (în 3 etape) untul moale (la temperatura camerei) în aluat, frământându-l de fiecare dată până la omogenizare. Dacă este necesar, curățați periodic pereții bolului, adunând tot aluatul în mijlocul lui. Adăugați o lingură de ulei rafinat de floarea-soarelui o dată cu ultima porție de unt.

7.După ce veți încorpora tot untul în aluat, continuați să-l frământați pe parcursul a încă 5-7 minute. Drept rezultat, el trebuie să fie elastic, plăcut la atingere, nelipicios, cu consistență medie.

8.Transferați aluatul pe suprafața de lucru și modelați-l sub formă de bilă.

9.Puneți-l într-un bol adânc, uns cu ulei rafinat de floarea-soarelui. Acoperiți-l cu folie alimentară sau cu un prosop umed de bucătărie și lăsați-l să dospească timp de 60 minute într-un loc cald (noi l-am pus în cuptorul oprit, cu becul aprins). Peste 60 minute frământați-l bine cu mâinile, modelați-l sub formă de bilă, puneți-l înapoi în bol, acoperiți-l și lăsați-l să dospească pe parcursul a încă 30 minute într-un loc cald.

10.Pregătiți umplutura: puneți semințele de mac într-un bol și acoperiți-le cu apă rece. Amestecați-le cu apa și lăsați-le în ea pentru 5 minute, după care amestecați-le încă o dată și separați-le de apă cu ajutorul unei strecurători foarte mărunte (puteți să folosiți o bucată dublă de tifon sau o bucată de pânză de in). Dacă apa este murdară, repetați procedura de spălare de încă 1-2 ori.

11.Transferați semințele de mac într-o cratiță și acoperiți-le cu apă. Fierbeți-le timp de 60 minute din momentul clocotirii, pe foc puțin mai mic decât cel moderat. Periodic îndepărtați spuma și pelicula uleioasă formate pe suprafața apei. Dacă ați observat că apa a devenit tulbure în timpul fierberii, schimbați-o și continuați să fierbeți macul. De obicei, noi schimbăm apa de 2-3 ori în timpul fierberii macului.

Când fierbeți îndelung macul, puteți să vă ciocniți de o asemenea situație: să observați apariția multor semiluni albe, asemănătoare cu larvele, între semințele de mac. Acestea nu sunt viermișori, ci germenii de mac: semințele crapă în timpul prelucrării termice și aceștia se separă de ele.

12.Peste 60 minute scoateți macul din apa fierbinte și spălați-l de 2 ori cu apă rece.

13.Apoi separați-l cât mai bine de apă: noi l-am strecurat cu ajutorul unui săculeț sintetic, pe care l-am stors bine cu mâinile și l-am uscat cu ajutorul unui prosop de bumbac. Dacă nu veți usca bine semințele de mac, umplutura va deveni lichidă după adăugarea zahărului.

14.Amestecați semințele de mac cu zahărul. Apoi mărunțiți-le bine cu ajutorul blenderului, mojarului sau mașinii de tocat carne, la care ați montat cea mai măruntă sită (treceți-le de 2 ori prin ea).

15.Adăugați untul moale (la temperatura camerei) și oul sau albușul în compoziția de mac. Amestecați foarte bine.

16.Modelați ruladele: frământați puțin aluatul dospit, după care divizați-l în 3 părți aproximativ egale, cu greutatea de 480-500 g. Puneți-le pe masa unsă cu ulei. Ungeți-le suprafața cu puțin ulei și acoperiți-le cu folie alimentară. Lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 5-10 minute.

17.Prima variantă de modelare: întindeți o bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară, cu grosimea de aproximativ 5 mm. Întoarceți-o cu fața netedă în jos.

18.Tăiați marginile lungi ale foii de aluat în fâșii cu lățimea de 2-3 cm.

19.Puneți 1/3 din umplutura de mac în mijlocul ei.

20.Apoi încrucișați fâșiile de aluat de pe marginile foii, acoperind umplutura cu ele. Lipiți capetele preparatului obținut și ascundeți-le sub el.

21.Transferați rulada pe tava tapetată cu hârtie de copt sau folie de silicon.

22.A doua variantă de modelare: întindeți o bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară, cu grosimea de aproximativ 5 mm. Întoarceți-o cu fața netedă în jos.

23.Răspândiți 1/3 din umplutura de mac pe 2/3 din suprafața ei. Tăiați bucata rămasă liberă într-un număr par de fâșii. Împletiți câte 2 fâșii.

24.Rulați foaia de aluat sub formă de ruladă, începând de la marginea scurtă, acoperită cu umplutură. Ascundeți capetele „cosițelor” sub ruladă și lipiți-i bine capetele. Transferați-o pe tava de copt.

25.A treia variantă de modelare: întindeți o bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară, cu grosimea de aproximativ 5 mm. Întoarceți-o cu fața netedă în jos.

26.Tăiați o fâșie de aluat de la o margine scurtă, ca să o folosiți pentru decor (opțional).

27.Răspândiți uniform umplutura rămasă pe toată suprafața foii de aluat. Apoi rulați-o sub formă de ruladă, începând de la o margine scurtă. Lipiți-i bine „cusătura” și marginile. Transferați-o pe tava de copt.

28.Modelați ornamente din fâșia de aluat, care a mai rămas. Noi am întins-o sub formă de baton, după care am întins-o cu sucitorul sub formă de fâșie. Am tăiat marginile ei în fâșii scurte și subțiri. Apoi tăiat-o în bucăți transversale și am secționat incomplet mijlocul fiecărei bucăți. Am așezat frunzulițele obținute pe ruladă, desfăcându-le.

29.Acoperiți ruladele cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 45-90 minute într-un loc cald. Nu uitați să lăsați spațiu liber între ele, ca să nu se lipească ulterior.

30.Ungeți-le cu un gălbenuș combinat cu o lingură de lapte, folosind pensula. Lăsați-le să se usuce timp de 10 minute.

31.Coaceți ruladele timp de 35 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌ (pe raftul 2 sau 3, programul jos-sus, fără convecție).

32.Scoateți-le din cuptor și ungeți-le cu unt topit, ca să devină mai moi și să lucească.

33.Lăsați-le să se răcească complet.

34.Feliați și serviți ruladele cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!