Salam de casă – aromat.

Salam gustos pentru gustări sănătoase, din carne, sare și condimente – fără nici un fel de coloranți și aditivi alimentari!

INGREDIENTE:

-2,5 kg carne de porc (ceafă);

-50 gr de sare gemă (20 gr la 1 kg de carne);

-condimente – după gust;

-2-3 căței de usturoi.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați bine carnea și uscați-o cu prosoape de hârtie. Puteți folosi orice carne doriți, important să fie cu puțină grăsime, astfel salamul iese mai suculent.

2.Tăiați carnea felii cu grosimea de 1 cm, apoi fâșii subțiri.

3.Tăiați usturoiul bucăți mici și le adăugați în vasul cu carne.

4.Adăugați condimentele și sarea, apoi amestecați carnea foarte bine. Presați ușor cu mâinile, acoperiți recipientul cu capac și dați carnea la frigider pentru 1-2 zile. Cu cât carnea va sta mai mult la marinat, cu atât salamul va fi mai gustos.

5.O parte din carnea marinată o dați prin mașina de tocat carne sau o mărunțiți cu ajutorul blenderului. Astfel salamul va avea în componența sa bucăți mai mari, dar și mai mici, care vor umple spațiile libere, dacă se vor forma.

6.Urmează să amestecați intensiv carnea tocată cu carnea bucăți. Puteți pune carnea într-o pungă din plastic și să o bateți de masă sau o puteți amesteca bine cu mâinile, frământând, cât să obțineți o compoziție omogenă.

Atenție! Atunci când amestecați, carnea nu trebuie să aibă mai mult de 10-12°C. Deci e nevoie să o răciți periodic la frigider sau congelator.

7.Împărțiți compoziția de carne în părți egale, puteți folosi un cântar. Formați chiftele mari și le bateți cu palmele, ca să eliminați cât mai bine posibil aerul.

8.Tăiați bucăți de manșon cu lungimea de 35 cm.

9.Puneți chiftelele în manșon și formați batoane de salam. Le rulați, legați unul din capete cu ață, iar cel de-al doilea îl rotiți bine înainte de a-l lega.

10.Tăiați capetele de ață și de manșon.

11.Dați salamul din nou la frigider pentru încă 24 de ore. Dacă nu aveți atât de mult timp disponibil, puteți marina carnea prima dată doar 12 ore, apoi formați salamul și îl lăsați la frigider pentru 1 zi.

12.Ulterior, puteți găti salamul la cuptor la temperatura de 80-100°C timp de 2 ore, în multicooker sau să-l fierbeți în cratiță. Puneți salamul în cratița cu apă rece și îl fierbeți timp de 3 ore. Apa în care fierbe salamul nu trebuie să ajungă până la punctul de fierbere, deci să nu depășească 80°C. Folosiți un termometru culinar, dacă aveți. Temperatura din interiorul batonului de salam trebuie să ajungă cel mult la 71-72°C. Dacă termometrul indică mai mult, răciți imediat salamul.

13.Scoateți salamul fiert sau copt, îl puneți într-o pungă, apoi într-un vas cu apă foarte rece sau cu geață. Schimbați periodic apa.

14.După ce salamul se răcește, îl dați la frigider pentru cel puțin 5 ore.

Salamul atât fiert, cât și copt este foarte gustos și, cu siguranță, mult mai sănătos decât cel din comerț. Puteți pregăti cantități mai mari și să păstrați salamul la congelator, vă asigurăm că gustul nu se schimbă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!