Salata „Caesar” — rețeta clasică, care a trecut testul timpului!

Celebra salată „Caesar” a suferit multe modificări. Puține rețete determină atâtea dezbateri, câte provoacă această salată. Fiecare bucătar consideră că rețeta lui este singura corectă!

Noi nu ne vom certa cu nimeni, ci pur și simplu vă vom oferi varianta de salată, pe care o cunoaștem ca clasică. Bineînțeles, puteți să găsiți alternative pentru unele ingrediente, dar în asemenea cazuri veți obține salata „a la Caesar”.

INGREDIENTE:

-o salată romană;

-jumătate de ciabatta (pâine albă);

-50 g de parmezan;

-sare, usturoi granulat, ierburi de Provence — după gust;

-ulei de măsline — după gust.

Pentru dressing:

-160-170 ml de ulei extra virgin de măsline;

-o lingură de sos Worcester;

-sucul unei jumătăți de lămâie;

-¼ linguriță de sare;

-jumătate de cățel de usturoi;

-un ou.

Suplimentar: un cățel de usturoi — pentru ungerea farfuriilor, în care se servește salata.

MOD DE PREPARARE:

1.Separați frunzele de salată, după care spălați-le și uscați-le.

2.Pregătiți crutoanele: tăiați pâinea în cubulețe cu latura de 1 cm. De principiu, coaja ei se îndepărtează, dar în acest caz rămân multe resturi. De aceea, decideți de sine stătător, dacă doriți sau nu doriți să o tăiați.

3.Răspândiți cubulețele de pâine pe tava tapetată cu hârtie de copt. Presărați-le cu puțină sare amestecată cu usturoi granulat și ierburi de Provence. Stropiți-le cu ulei de măsline. Amestecați.

4.Coaceți crutoanele până se vor rumeni în cuptorul preîncălzit până la 160°C (puteți să prăjiți crutoanele și pe tigaie).

5.Pregătiți dressing-ul: fierbeți oul în apă clocotindă timp de exact 60 secunde, după care transferați-l îndată în apă rece, ca să opriți procesul de preparare. Ca să nu crape, când îl veți adăuga în apa clocotindă, oul trebuie să fie la temperatura camerei.

6.Turnați uleiul în paharul de la blender. Adăugați oul fiert, adunând și albușul coagulat de pe coaja lui.

Atenție! Înainte de mixare asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei, ca să obțineți o emulsie omogenă. Dacă nu aveți blender, puteți să folosiți mixerul: bateți oul, adăugând treptat uleiul (ca la maioneză).

7.Puneți blenderul pe fundul paharului, acoperind oul. Mixați la viteză mare până când va începe să se formeze emulsia. Cum numai ingredientele vor începe să se combine, ridicați câte puțin blenderul, introducând uleiul sub el. Drept rezultat, trebuie să obțineți o emulsie densă, asemănătoare cu maioneza.

8.Adăugați sosul Worcester, usturoiul mărunțit și sucul de lămâie.

9.Adăugați sarea și o tremie din parmezanul ras. Pasați cu blenderul până la omogenizare.

10.Asamblați salata: rupeți frunzele de salată și puneți-le într-un bol adânc.

11.Adăugați dressing-ul și amestecați.

12.Ungeți farfuria, în care veți servi salata, cu usturoi. Puneți frunzele de salată în ea, după care presărați-le cu crutoane și parmezan ras. Salata Caesar este gata!

Dacă doriți, puteți să adăugați piept de pui prăjit, creveți prăjiți, roșii cherry sau ouă fierte de prepeliță în această salată. Acestea au început să fie adăugate o dată cu trecerea timpului, pentru a diversifica salata. Serviți-o cu multă plăcere!

În ceea ce privește peștișorii anșoa: în unele surse scrie că ei reprezintă un ingredient obligatoriu al dressing-ului pentru salata „Caesar”, iar altele spun că ei nu au fost incluși în rețeta de bază, fiind adăugați ulterior de alt autor. De obicei, noi nu îi adăugăm, înlocuindu-i cu sosul Worcester, care conține anșoa.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!