Salată crocantă „Caleidoscop” pentru iarnă!

Atunci când în casă există multe fructe și legume proaspete, apare necesitatea sau dorința de a le păstra și pentru sărbătorile de iarnă, când vor fi scumpe în comerț. Astăzi vă recomandăm să încercați să puneți la conservat o salată foarte crocantă și colorată de legume, care o să vă permită să simți gustul verii chiar și în cele mai reci zile ale anului.

INGREDIENTE:

– 1 kg de roșii;

– 1 kg de castraveți;

– 500 g de varză;

– 300 g de ceapă;

– 300 g de morcovi;

– 250 g de ardei dulce;

– 1 ardei iute;

– 5 căței de usturoi;

– 40 g de pătrunjel și mărar;

– 2 linguri de sare grunjoasă(cu vârf);

– 4 linguri de zahăr;

– 5 linguri de oțet de 9 %;

– 100 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui.

MOD DE PREPARARE:

1. Spălați bine roșiile, îndepărtați-le cotoarele și tăiați-le în bucățele de mărime medie.

Sfat: Nu vă recomandăm să tăiați legumele pre amărunt, deoarece se vor transforma în piure în timpul fierberii.

2. Castraveților îndepărtați-le capetele și tăiați-i în formă de rondele.

3. Curățați morcovii de coajă și dați-i prin mandolina.

4. Curățați ceapa de coajă și tăiați-o în formă de jumătăți de rondele.

5. Tăiați ardeii grași în formă de cubulețe de mărime mare, îndepărtându-le cotoarele și semințele în prealabil. De asemenea, tăiați ardeiul iute în formă de rondele, cu tot cu semințe.

6. Puneți toate legumele pregătite până acum într-o cratiță încăpătoare. De asemenea, tăiați varza în formă de fideluță și adăugați-o și pe ea. După aceasta, adăugați sarea, zahărul, usturoiul trecut prin presă, oțetul, uleiul vegetal și verdeața tocată mărunt. Amestecați salata foarte bine. Lăsați-o să stea la temperatura camerei timp de 2 ore, ca să lase zeamă.

Sfat: Ca să obțineți mai multă zeamă, vă recomandăm să amestecați salata peste fiecare 30 de minute.

7. Turnați salata în borcane curate și uscate. Este suficient să fie spălate bine cu bicarbonat de sodiu. Nu uitați să turnați în borcane și zeama rămasă în cratiță. Acoperiți-le cu capace sterilizate, fără să le închideți ermetic.

8. Puneți-le într-o cratiță tapetată cu un prosop de bucătărie. Turnați apă rece în ea, astfel încât să ajungă până la nivelul „umerașelor” borcanelor. Puneți vasul pe foc și aduceți apa în punctul de fierbere (se poate și la foc mare). După aceasta, reduceți temperatura și sterilizați salata timp de 20 de minute.

9. Scoateți borcanele din apă, închideți-le ermetic cu capace și întoarceți-le cu susul în jos. Înveliți-le cu o pătură călduroasă și lăsați-le sub ea până când se vor răci complet. După aceasta, depozitați-le în cămară. Savurați iarna salata obținută cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!