Salată de vinete pentru iarnă – fără oțet sau sterilizare!

Aceasta este una dintre cele mai ușoare rețete de salată de legume pentru iarnă, care nu are nevoie de sterilizare. Totul se fierbe în oală, se toarnă în borcane și se depozitează. Iar un alt plus al ei este faptul că nu are nevoie de oțet, ceea ce o face să fie foarte gustoasă. Puteți încerca și dvs. să conservați câteva borcane, o să vă placă!

INGREDIENTE:

– 4 kg de vinete;

– sare grunjoasă (după gust);

– 2 kg de roșii;

– 1,5 kg de ceapă;

– 1 kg de ardei grași (roșii);

– 1 sau 2 ardei iuți (după gust);

– 2 căpățâni de usturoi;

– 1 legătură de coriandru;

– 500 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 4 linguri de zahăr.

MOD DE PREPARARE:

1. Pentru început, spălați bine vinetele. Apoi, tăiați-le în formă de cubulețe de mărime medie și puneți-le într-un lighean. Condimentați-le cu 2 linguri de sare grunjoasă și amestecați-le cu mâinile. Lăsați-le pe masă timp de 15 minute să lase zeamă.

2. După ce ați spălat bine roșiile, realizați pe fiecare câte o crestătură cu un cuțit ascuțit și puneți-le să se opărească în apă clocotită timp de 10 minute. Apoi transferați-le într-un bol cu apă rece și mai lăsați-le timp de 10 minute.

3. Între timp, ocupați-vă de ceapă. Curățați-o de coajă și tăiați-o în sferturi de rondele.

4. Iar ardeii grași curățați-i de semințe și tăiați-i în cubulețe de mărime medie. În ceea ce ține de ardeii iuți, tăiați-i în formă de rondele, păstrându-le semințele.

5. Curățați roșiile opărite de coajă și tăiați-le în formă de cubulețe, îndepărtându-le cotoarele.

6. După aceasta, tocați mărunt legătura de coriandru și tăiați usturoiul decojit în formă de rondele.

7. Încingeți o oală cu ulei vegetal (puteți adăuga 500 ml sau mai puțin, dacă doriți). Adăugați ceapa și prăjiți-o timp de 15 minute. După aceasta, adăugați roșiile și prăjiți-le și pe ele timp de 15 minute împreună cu ceapa rumenită. În final, adăugați ardeii grași și iuți și mai fierbeți legumele la foc mare timp de 10 minute. Asezonați-le cu sare după gust.

8. Scurgeți bine vinetele în mâini de zeamă. Adăugați-le în oală și gătiți salata la foc mediu, sub capac, timp de 35 minute.

9. După aceasta, adăugați coriandrul, usturoiul și zahărul. Acoperiți oala cu capac și mai lăsați-o pe foc pentru 20 de minute.

10. Turnați salata în borcane sterilizate și închideți-le ermetic cu capace. Întoarceți-le cu susul în jos și lăsați-le sub o pătură călduroasă pentru 1 zi. După aceasta, le puteți depozita în cămară.

11. Savurați iarna salata obținută de vinete cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!