Șapcă frumoasă și practică de vară: se coase foarte ușor și poate fi combinată cu orice haină!

Roșie, albă, albastră – alegeți orice culoare! Ce bine e când nu trebuie să cumperi câte o șapcă pentru fiecare rochie de vară, top sau bluză! Această șapcă este o sensațiune pentru sezonul cald, care poate fi purtată atât separat, cât și împreună cu calotele detașabile, al căror număr poate fi absolut nelimitat și completat la nevoie. O economie incredibilă de bani și de spațiu în garderobă!

Notă cu privire la materialele necesare: Pentru cozoroc, se va potrivi o țesătură de bumbac mai mult sau mai puțin densă, în culori calme. Puteți folosi orice material, inclusiv cu desene, dar bumbacul sau inul sunt cele mai ecologice opțiuni. În calitate de șablon pentru cozoroc, puteți folosi unul de la o șapcă veche, un model de pe internet sau puteți crea unul singur, urmând modelul nostru. Săgeata albastră indică direcția în care trebuie să fie orientat firul țesăturii.

Mod de lucru:

1. Croind detaliile pentru cozoroc, lăsați un spațiu de aproximativ 1 cm pentru îndoitura interioară și 0,75 cm pentru cea superioară, iar pentru cea inferioară – 0,5 cm. Acest lucru se face pentru ca, după ce se potrivesc piesele și sunt cusute (partea inferioară fiind puțin întinsă), cozorocul să se îndoaie de la sine. După ce ați cusut piesele exterioare, tăiați cu o foarfecă marginea cusăturii în formă de zigzag. Apoi întoarceți piesa, îndreptați cu grijă toate cusăturile și călcați-le cu abur.

2. Elementul de bază al cozorocului îl puteți confecționa dintr-un covoraș de bucătărie. Tăiați piesa fără nici o rezervă. Atunci când îl introduceți în bucata de material, încercați să-l poziționați astfel încât marginile de cusătură să se afle în partea de jos a cozorocului. Coaseți cozorocul la 0,5-1 cm de la margine. Înainte de a face acest lucru, se recomandă alinierea cusăturilor interioare.

3. Acum, decupați piesele pentru calotă. Banda de jos se calculează astfel: circumferința capului + 4 cm + marjele de cusătură (de jur împrejur). În acest caz, lățimea va fi de 4,5 cm. Partea superioară (exterioară) trebuie să fie cu 1 cm mai lungă. Centrele pieselor trebuie să fie marcate și aliniate înainte de a le coase la calotă. Va fi mai ușor să coaseți piesele dacă acestea sunt mai întâi suprapuse. Cusăturile trebuie să se încheie după rosturile finale ale calotei. Marjele de cusătură se taie cu foarfeca în zig-zag, se întorc și se calcă cu aburi.

4. Iar însăși calotele trebuie tăiate sub un unghi de 45 grade. Mai întâi, tăiați triunghiul. Apoi, rotunjiți colțurile laterale și cele inferioare. În acest caz, lungimea tăieturii drepte este de 58 cm (inclusiv marja de tivire), iar înălțimea calotei este de 43 cm. Tăietura dreaptă trebuie întărită cu o fâșie de căptușeală, iar marginea trebuie să fie cusută în zig-zag. Apoi faceți un tiv pe marginea dreaptă de 2 cm și pe toată marginea de aproximativ 0,75 cm.

5. Calotele se atașează la cozoroc cu ajutorul unor butoane. Pentru a nu lăsa urme pe frunte, partea inferioară a acestora este atașată doar de partea exterioară a benzii. Odată ce nasturii sunt atașați la partea ne-cusută a ei, puteți să introduceți tivul și să coaseți în jurul perimetrului, la 1-2 mm de la margine.

6. Tot ce mai rămâne de făcut este să coaseți un velcro la capetele benzii și cozorocul este gata!

Spor la treabă!