Șapte secrete pentru înmulțirea reușită a hortensiei!

Hortensia este o aristocrată în împărăția horticolă. Bilele mari, albe, albastre și roz, pot să decoreze orice curte și grădină și sunt capabile să transforme chiar și un pat mic de flori de sub geamuri într-o oază rafinată. Aflați secretele simple ale înmulțirii acestei plante formidabile, povestiți prietenilor voștri despre ele și faceți schimb de butași, completându-vă gratuit colecția de soiuri de hortensie.

Important! Puteți să înmulțiți hortensiile pe parcursul întregii veri.

SECRETUL 1 — RECOLTAREA CORECTĂ

Bineînțeles, alegeți doar tufele sănătoase de hortensie, fără afide și alți dăunători. Cei mai potriviți sunt lăstarii verzi, care încă nu s-au lignificat: ei se înrădăcinează mai ușor și mai rapid. Tăiați câte un butaș cu lungimea de 7-10 cm, secționând lăstarul chiar sub un nod de frunze (în total, butașul trebuie să aibă minim 3 noduri de frunze).

SECRETUL 2 — PRELUCRAREA BUTAȘILOR

Folosind un foarfece de grădinărit — curat și ascuțit — îndepărtați toate frunzele, cu excepția a două superioare. Dacă ele au lățimea mai mare de 7 cm, tăiați-le în jumătate. Iar dacă butașul este extrem de mic, lăsați 4 frunzulițe pe el. Doar nu lezați tulpina!

SECRETUL 3 — PREGĂTIREA PENTRU PLANTARE

Stimulatorul de înrădăcinare va grăbi dezvoltarea butașului. Puneți praful într-o pungă uscată de plastic, dotată cu fermoar. Scufundați butașii în apă, scuturați excesul și introduceți câteva tulpini în pungă. Scuturați punga, pentru ca butașii să se acopere cu pulberea din ea. Apoi lăsați-i în punga desfăcută pentru câteva ore, până când se va evapora umezeala. Păstrați praful rămas pentru data viitoare.

SECRETUL 4 — PREGĂTIREA SUBSTRATULUI

Nu folosiți un substrat cu conținut mare de compuși organici: butașii nu vor reuși să se înrădăcineze și vor începe să putrezească. Pământul pentru plantele de interior se potrivește excelent pentru înmulțirea hortensiei. De asemenea, puteți să amestecați turbă și perlită în proporții egale (turba trebuie pusă în prealabil în apă și lăsată să se hidrateze pe parcursul a 30 minute).

SECRETUL 5 — PLANTAREA

Umpleți un ghiveci înalt cu substrat. Folosind un bețișor sau un creion, realizați niște adâncituri în sol, lăsând spații de aproximativ 5 cm între ele. Introduceți câte un butaș în fiecare adâncitură, astfel încât doar frunzele superioare să rămână la suprafața solului. Bătătoriți cu grijă substratul din jurul butașilor.

SECRETUL 6 — SERA IMPROVIZATĂ

După ce veți planta butașii, puneți ghivecele într-un recipient transparent de plastic, pulverizați puțină apă în interiorul lui și acoperiți-l cu un capac. Verificați butașii o dată pe săptămână. Din când în când umeziți aerul din interiorul recipientului. Substratul din ghivece trebuie să fie umed. Țineți recipientul cu butașii într-un loc cald și bine iluminat, dar evitați razele directe ale soarelui.

SECRETUL 7 — TRANSPLANTAREA LA LOCUL DEFINITIV

Peste 4-6 săptămâni transplantați butașii înrădăcinați în grădină sau în ghivece mai mari. Hortensia poate crește la soare, dar preferă semiumbra. În primele două săptămâni udați plantele tinere mai des. Ulterior ele nu necesită îngrijiri speciale.

După cum vedeți, înmulțirea hortensiei nu este deloc dificilă. Fie ca grădina dumneavoastră să devină cât mai curând împresurată de ciorchine divers colorate!

Spor la grădinărit!