Șapte sfaturi importante după care coacăzul va da o recoltă bogată!

Coacăza neagră este unul din preferatele și răspânditele fructe de pădure. Cu toate acestea, puțini se pot lăuda cu o recoltă bogată de fructe dulci. Pentru a crește randamentul, trebuie să cunoașteți câteva secrete, de regulă, pentru a îngriji tufișurile de coacăz.

1. Plantați în grădină câteva soiuri diferite de coacăz, care vor înflori și vor da roade în perioade diferite. În acest caz, chiar și cu înghețuri puternice de primăvară, unele tufe de coacăz vor da totuși roadă vara.

2. Coacăzul are nevoie de o plantare spațioasă. Este recomandabil să plantați tufele la o distanță de 1 m. Cu cât tufele sunt mai aproape una de alta, cu atât circulația aerului și accesul la lumină este mai scăzut, ceea ce afectează randamentul. De asemenea, coacăzul are nevoie de suport.

3. Tufele de coacăz răspund foarte pozitiv la fertilizarea cu amidon, dar să fie natural (nu pulbere), din cartofi obișnuiți. Aici aveți 2 căi: fie faceți o infuzie de amidon din coji de cartofi, fie pur și simplu îngropați cojile lângă tufiș. În perioada de înflorire, neapărat hrăniți planta cu amidon natural!

4. De multe ori se întâmplă că în grădină sunt multe tufe de coacăz, dar recoltă practic deloc. Acest lucru se întâmplă, de regulă, din cauza dăunătorilor. Iată de ce grădinarii cu experiență inspectează tufele la începutul primăverii și îndepărtează imediat frunzele, lăstarii și mugurii afectați. Acordați atenție în special mugurilor umflați, asemănători unui bob de mazăre: trebuie îndepărtați imediat, deoarece anume acolo trăiesc dăunătorii. Tot la începutul primăverii, puteți uda tufele cu apă clocotită.

5. Când zăpada se topește, ar fi bine să acoperiți zona de sub tufă cu un material de acoperire, carton sau membrană bituminoasă. Astfel, veți prelungi perioada de hibernare a dăunătorilor din sol.

6. Cea mai mare parte a rădăcinilor coacăzului nu sunt la adâncime, deci trebuie să udați tufele în mod regulat și constant. Vor fi suficiente 5 irigări pe parcursul sezonului. Dar dacă vara este uscată și toridă, atunci este necesar să le udați mai des – o dată la 10 zile, aproximativ 3-4 găleți sub fiecare tufă. În plus, coacăzului nu-i place solul acid – trebuie să adăugați var.

7. Tăierea corectă și la timpul potrivit este o etapă importantă în procesul de îngrijire a coacăzului. Ramurile de coacăz îmbătrânesc foarte repede și acesta este un proces absolut normal și natural. Pentru a menține randamentul ridicat, ramurile uscate și vechi trebuie tăiate la timp. Tăierea se poate face primăvara sau toamna.

Spor la grădinărit!