Șase greșeli culinare grave, pe care le fac chiar și bucătarii profesionali!

Multe tehnologii de gătit s-au schimbat de-a lungul anilor, însă experiența acumulată de generații ne permite nu numai să ne perfecționăm abilitățile, ci și să evităm greșelile, care fac ca bucatele să fie mai puțin gustoase.

Greșeala nr.1: Prăjirea în unt

Preparatele pregătite în unt sunt, fără îndoială, mai gustoase. Cu toate acestea, în timpul prăjirii, apar câteva probleme: untul se arde foarte repede și stropește tare. Un simplu truc vă va ajuta să le rezolvați: pur și simplu adăugați puțin ulei vegetal în tigaie. Dacă dintr-un anumit motiv doriți să gătiți cu grăsime animală, atunci folosiți unt clarifiat – nu se arde, nu stropește și oferă mâncării aroma dorită.

Greșeala nr.2: Să nu uscați cartofii pentru piure

Secretul unui piure de cartofi perfect nu constă doar în unt. Una din principalele greșeli este să lăsați chiar și o cantitate mică de apă în care au fiert legumele. După ce cartofii sunt gata, trebuie să puneți cratița cu cartofi la foc mic și să așteptați până se evaporează toată ”supa„ sau să-i scurgeți cu ajutorul unei strecurători și să-i transferați într-un vas uscat.

Nu turnați imediat laptele, pasați puțin mai întâi cartofii, altfel riscați să vă stropiți cu lichid fierbinte. Un mic truc: puteți adăuga unt în lapte în timp ce-l încălziți – acest lucru va grăbi procesul de preparare.

Greșeala nr.3: Să nu clătiți pastele

Pastele pot fi clătite și chiar e necesar într-un singur caz: când nu intenționați să le serviți imediat. Dacă transferați pastele fierbinți în vasul de păstrare imediat după fierbere, riscați să obțineți un produs fiert peste măsură, deoarece va continua să se gătească sub influența propriei temperaturi. Desigur, nu trebuie să țineți pastele mult timp sub jet de apă – este suficient doar să le răcoriți.

Greșeala nr.4: Să nu prăjiți pasta de tomate

Dacă doriți să dezvăluiți gustul pastei de tomate și să oferiți o dulceață plăcută atât ei, cât și preparatului, atunci prăjiți-o puțin pe tigaia cu o picătură de ulei.

Greșeala nr.5: Să evitați zahărul în preparatele sărate

Zahărul poate intensifica gustul la fel de bine ca sarea. Precum în preparatele dulci se adaugă sare (de exemplu, aluatul dospit nu va mai fi așa de gustos fără sare), cele sărate trebuie să conțină zahăr. Acesta schimbă puțin gustul bucatelor din carne și legume, făcându-l mai intens și pronunțat. În plus, zahărul ajută ingredientele să se caramelizeze, iată de ce mâncare devine mai gustoasă, dar și mai aspectuoasă, un aspect la fel de important.

Greșeala nr.6: Să bateți carnea fără folie alimentară

Înainte să bateți carnea, asigurați-vă că ați acoperit suprafața de lucru, dar și viitoarele șnițele cu folie alimentară. În primul rând, bucățile microscopice de carne nu vor umple porii tocătorului (în special dacă folosiți unul din lemn), iar în al doilea, ele nu vor ajunge pe obiectele din jur. Iar cel mai important, atunci când bateți o bucată de carne fără stratul de folie între ea și ciocan, dumneavoastră distrugeți integritatea fibrelor musculare, transformând efectiv carnea de porc sau de vită în carne tocată.

Ce trucuri culinare utilizați dumneavoastră, care vă ajută să faceți mâncare mai gustoasă?