Șase greșeli frecvente, din cauza cărora pe haine rămân pete după spălare!

Contrar părerii răspândite, spălarea corectă nu este cel mai ușor proces. Gospodinele fac adesea multe greșeli care afectează textura și culoarea țesăturii. Iar cel mai rău lucru este atunci când pata de pe puloverul sau tricoul preferat nu poate fi îndepărtată, ceea ce face imediat haina imposibil de purtat. Astăzi vă vorbim despre cele mai cunoscute greșeli în timpul spălării, care duc la deteriorarea hainelor.

Angajații curățătoriilor chimice împart petele în alimentare, de medicamente, cotidiene, cosmetice și altele. Fiecare dintre ele interacționează cu țesătura în felul său, ceea ce înseamnă că are nevoie de o abordare specială în timpul curățării. Profesioniștii știu cum să recunoască o pată și ce solvenți să utilizeze pentru a o elimina. Dumneavoastră trebuie doar să țineți minte ce nu trebuie să faceți, când observați o pată pe haină, ca să nu o deteriorați complet.

Greșeala nr.1: Așteptați prea mult

Cea mai mare greșeală pe care o fac majoritatea oamenilor este să amâne spălarea pe mai târziu. Varsă vin pe un pulover, de exemplu, îl scot, îl pun în mașina de spălat și așteaptă până când s-au acumulat suficiente lucruri pentru a aduce toate hainele în ordine. Și apoi se întreabă de ce, după câteva zile, când pata a fost deja absorbită la 100%, nici cea mai calitativă soluție împotriva petelor nu face față murdăriei. În astfel de situații, trebuie să acționați rapid – nu depozitați, ci spălați imediat pata. Dacă vă este teamă că nu veți putea face față, mergeți la curățătorie.

Fiți atenți: Dacă pata nu s-a spălat din prima, nu călcați haina. În acest caz, probabilitatea ca aceasta să dispară după următoarea spălare va scădea semnificativ.

Greșeala nr.2: Frecați pata

Dacă frecați intens pata, în special cele de pe țesături fine și delicate, fibrele devin foarte subțiri. Drept urmare, materialul din jurul murdăriei se uzează și hainele par purtate excesiv. Deci, renunțați din start la ideea de a curăța pata cu peria sau partea dură a buretelui. Mai bine luați un prosop de hârtie, un șervețel sau o cârpă uscată, umeziți murdăria cu o presiune ușoară și apoi introduceți haina în mașina de spălat, setând regimul în conformitate cu țesătura din care este făcută haina pătată.

Greșeala nr.3: Lucrul cu pata începând din centru

Dacă veți prelucra pata cu soluție specială, începând din mijloc, cel mai probabil, aceasta se va răspândi în toate părțile și va deveni de câteva ori mai mare, afectând mai mult material decât la început. Da, posibil să devină palidă, dar va deveni imensă. Pentru a evita acest lucru, începeți să prelucrați pata de la margini, mișcându-vă atent spre centru. Astfel veți reduce riscul ca pata să devină mai mare.

Greșeala nr.4: Spălarea petei cu apă clocotită

Nu încercați să spălați pata cu apă fierbinte. Regula „cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât este mai probabil că murdăria va dispărea” nu se aplică în astfel de cazuri. Unele tipuri de pete, sub influența apei clocotite, doar se îmbibă mai tare în țesătură, drept urmare devine extrem de dificil să le îndepărtați. Ar fi mai corect să spălați haina în apă caldă. Acest lucru va împiedica fixarea petei.

Greșeala nr.5: Utilizarea înălbitorului

Înălbitorul este un produs chimic agresiv, care nu este potrivit pentru curățarea tuturor țesăturilor. De exemplu, în cazul materialelor delicate, poate îndepărta petele, dar va distruge haina. Dacă nu doriți să alergați după o jachetă sau o bluză nouă, nu riscați. Înălbitorul nu este un panaceu pentru toate relele, probabil că v-ați dat seama deja. Mai bine duceți hainele la o curățătorie chimică și faceți acest lucru cât mai rapid posibil, până pata nu s-a îmbibat complet.

Greșeala nr.6: Verificarea trucurilor pe articole costisitoare

În internet, se găsesc o mulțime de trucuri despre cum să îndepărtați petele de vin, vopsea, mâncare grasă etc. Cu siguranță ați văzut opțiunile cu fixativ, amoniac, benzină, acetonă și alte metode. Din păcate, rezultatul interacțiunii țesăturii cu astfel de soluții este întotdeauna imprevizibil – pata poate dispărea sau se poate îmbiba și mai tare în țesătură. Iată de ce, nu merită să efectuați experimente și să verificați trucurile pe hainele preferate și costisitoare. Folosiți, în calitate de ”șoareci de laborator”, tricouri vechi, blugi, haine pe care le purtați pe acasă. Dacă metoda va funcționa – foarte bine, țineți cont de ea, dacă nu – cel puțin nu vă pare rău de haina stricată. Totuși, cel mai bine ar fi să apelați la metode mai tradiționale de îndepărtare a petelor, cu soluții speciale.

De ce apar pete după spălare?

De asemenea, pe lângă petele existente pe haine, după spălare, pot apărea și altele. Acest lucru se întâmplă din următoarele motive:

– supraîncărcarea cuvei – în instrucțiunile fiecărei mașini de spălat este indicat ce cantitate de haine poate fi încărcată în cuvă. Dacă puneți mai multe haine, detergentul se va aduna în pliurile țesăturii și nu va putea fi spălat în timpul procesului. Acest lucru va duce la apariția unor pete portocalii sau roșiatice pe lucruri, care pot fi îndepărtate numai prin clătire îndelungată;

– dozare greșită a prafului – pe haine apar uneori pete albe, nu urme galbene. În acest caz, putem spune că ați adăugat prea mult detergent în compartiment. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când hainele sunt prea murdare, iar gospodinele cred că o cantitate mare de detergent va rezolva problema. Din păcate, rezultatul este opus. Pentru a scăpa de astfel de pete, trebuie să reîncărcați hainele în cuvă și să le clătiți din nou, dar fără să adăugați detergent;

– presiunea slabă a apei – dacă procesul de spălare are loc atunci când presiunea apei nu este suficient de bună, la începutul ciclului pulberea este slab spălată din compartiment și ajunge la haine deja în timpul clătirii;

– dacă hainele sunt lăsate în cuva mașinii de spălat pentru o lungă perioadă de timp după terminarea spălării, pe suprafața lor pot apărea urme deschise la culoare, precum și un miros neplăcut;

– înălbitor – cantități mari de soluție cu clor pot provoca, de asemenea, pete albe pe rufe.

Mult spor!