Șase secrete importante despre îngrijirea orhideelor, datorită cărora ele vor înflori pe parcursul întregului an!

Cultivarea orhideelor reprezintă o ramură deosebită a floriculturii. Având un sistem radicular, o formă de creștere și cerințe ambientale unice, aceste plante nu permit să fie incluse în lista culturilor obișnuite, cu care ne decorăm locuințele.

Înainte de a vă completa colecția cu încă o „nestemată”, apreciați-vă cunoștințele. Dacă abia faceți cunoștință cu orhideele, atunci începeți cu micul și străduiți-vă să obțineți cât mai multe informații. Primele exponate ale colecției casnice trebuie să fie reprezentate de specii standard, rezistente la maladii. Luați în considerație orhideele Phalaenopsis — ele nu necesită multe îngrijiri și nu sunt pretențioase la condițiile ambientale.

ORHIDEELE DUMNEAVOASTRĂ AU NEVOIE DE:

1. LUMINĂ MODERATĂ PENTRU FRUMUSEȚE

Deși iubesc lumina, orhideele nu suportă razele solare directe. Puneți ghivecele lor transparente pe pervazurile sau în apropiere de geamurile orientate spre est sau vest.

2. IRIGARE „INTELIGENTĂ”

Programul optim de irigare este o dată pe săptămână, prin metoda scufundării în apă. Încă o metodă de „adăpare” a orhideei este reprezentată de dușare, adică udarea cu ajutorul parei de duș. Puteți pur și simplu să puneți ghiveciul sub robinetul cu apă la temperatura camerei (în niciun caz apă rece). După ce substratul se va îmbiba cu apă, puneți ghiveciul pe farfurie și așteptați până când se va scurge surplusul de apă. Stropii de apă nu trebuie să rămână în jurul bazei rădăcinilor, iar farfuria trebuie să fie uscată.

3. FERTILIZARE

Folosiți doar îngrășăminte speciale, care se adaugă în apa pentru irigare. Orhideele Phalaenopsis trebuie fertilizate o dată pe lună sau de 2 ori pe lună, reducând doza necesară pentru o fertilizare de 2 ori. Ele se fertilizează doar în perioada de dezvoltare activă.

4. TRANSPLANTARE BLÂNDĂ

Orhideele se transplantează o dată la 2 ani. Trebuie să realizați totul cu multă grijă, deoarece rădăcinile se traumatizează ușor și se rup. În timpul replantării substratul, care constă din părți dure de scoarță, mușchi și alte componente folositoare, se înlocuiește în totalitate.

Schema replantării este următoarea:

1.Cercetați rădăcinile plantei. Îndepărtați porțiunile uscate, moi și lezate.

2.Prelucrați suprafața secțiunilor cu soluții speciale de decontaminare sau cărbune natural.

3.Așezați planta pe o grămăjoară de substrat și acoperiți-o atent cu substrat.

4.Nu udați orhideea pe parcursul a 3 zile.

5.Prima ei fertilizare se realizează peste o lună.

5. CONTROLUL TEMPERATURII MEDIULUI

Încăperile ideale pentru orhidee sunt cele răcoroase, în care temperatura nocturnă nu depășește valorile de 15-18°C. Perioada de trecere în stadiul de odihnă este diferit la fiecare specie de plantă (ar fi bine să precizați acest lucru, când cumpărați orhideea). Oscilațiile dintre temperaturile diurnă și nocturnă reprezintă o condiție obligatorie pentru înflorire. În timpul nopții temperatura mediului trebuie să scadă cu minim 4-5°C.

6. TUNDERE CORECTĂ

Tijele noi se vor dezvolta și de la baza tulpinii, și din mugurii latenți de pe tija deja existentă. Tija uscată se îndepărtează doar pe jumătate, deasupra celui de-al doilea mugur. Dacă sunteți un floricultor începător, ar fi bine să nu vă grăbiți cu îndepărtarea mănunchiurilor uscate de flori de pe tije, deoarece acest lucru poate fi realizat și după apariția lăstarilor/tijelor noi.

Înarmați-vă cu aceste sfaturi și distribuiți-le prietenilor voștri!

Spor la grădinărit!

New