Șase sfaturi pentru usturoi pentru a obține căpățâni mari cât merele!

Iată 6 sfaturi pentru cultivarea usturoiului. Dacă veți ține cont de ele, veți crește în grădină usturoi de mărimi maxime pentru soiul dumneavoastră. De fapt, pentru a obține căpățâni cât un măr, nu e nevoie de foarte multe.

1. Perioada corectă de plantare a usturoiului de toamnă

Perioada optimă pentru plantarea usturoiul de toamnă este cu 10-15 zile înainte de sosirea înghețurilor. Astfel, usturoiul reușește să se înrădăcineze la noul loc de plantare, dă rădăcini, dar nu germinează. El iernează perfect, iar primăvara obțineți plante tinere viguroase.

Dacă veți planta usturoiul mai devreme, de exemplu cu 1 lună înainte de înghețuri, atunci usturoiul va reuși să încolțească, iar o dată cu sosirea înghețurilor, masa vegetală va îngheța. Primăvara, usturoiul va crește cu vârfuri îngălbenite.

Usturoiul plantat prea târziu nu reușește să se înrădăcineze și pur și simplu putrezește în pământ.

2. Fertilizarea usturoiului

Fertilizările usturoiului sunt obligatorii și e nevoie să faceți cel puțin 3 pe parcursul sezonului. Îngrășământul trebuie să fie echilibrat și cel mai bine ar fi să folosiți substanțe organice, pentru ca solul să rămână fertil, iar recolta – organică.

Prima fertilizare a usturoiului se realizează primăvara devreme. Îngrășământul trebuie să conțină în mare parte azot, dar și fosfor, potasiu și alte macro și microelemente. Vă recomandăm să folosiți infuzie de gunoi de pasăre sau de gunoi proaspăt de grajd. De asemenea, puteți folosi și gunoi granulat, pe care îl găsiți în magazine. Infuzia revigorează usturoiul și el începe să-și crească sistemul radicular, frunzele încep să se dezvolte bine și devin mai verzi la culoare.

Peste 2 săptămâni, urmează a doua fertilizare, la fel, cu îngrășământ organic echilibrat care conține mult fosfor și potasiu. Aceste 2 fertilizări vă permit să obțineți o creștere puternică a usturoiului: tulpina se îngroașă, nu veți avea frunze îngălbenite, cultura se dezvoltă foarte bine. Cel mai simplu și accesibil îngrășământ fosfor-potasiu este infuzia de cenușă.

A 3-a și a 4-a fertilizare, la fel, se face cu infuzie de cenușă. Intervalul între fertilizări trebuie să fie de cel puțin 2 săptămâni. Iar pentru ca îngrășămintele să înceapă să lucreze cât mai rapid, neapărat udați mai întâi din abundență patul cu usturoi.

3. Irigarea usturoiului

Usturoiul preferă solul umed, dar nu iubește irigările frecvente, care provoacă putrezirea culturilor.

4. Mulcirea usturoiului

În calitate de mulci, puteți folosi paie, fân sau buruieni (neapărat fără semințe și uscate). Sub stratul de mulci, umiditatea se păstrează după o irigare bună timp de aproximativ 1 săptămână, chiar și pe vreme foarte caldă. Astfel, usturoiul obține suficientă umiditate și nu putrezește.

5. Săgețile cu semințe

Este foarte important să nu ratați momentul când usturoiul își aruncă săgețile cu semințe. Dacă nu le tăiați la timpul potrivit, atunci creșterea căpățânilor de usturoi încetinește și își orientează toate puterile spre formarea semințelor. Tăiați săgețile de îndată ce încep să se răsucească, folosind o foarfecă horticolă sau una simplă. Cu toate acestea, vă recomandăm să păstrați săgețile pe 2-3 tufe de usturoi de pe pat (aflați mai jos pentru ce).

6. Perioada de recoltare

Și recoltarea usturoiul se face la timpul potrivit. Dacă îl strângeți prea devreme, el nu va fi suficient de dezvoltat, iar dacă prea târziu, usturoiul nu mai crește și începe să putrezească în pământ. În ajutor vă vin cele câteva săgeți cu semințe pe care le-ați păstrat: de îndată ce acestea se îndreaptă și buzunărașele cu semințe încep să se deschidă, iată momentul când usturoiul este gata de a fi strâns, deoarece căpățânile nu vor mai crește. Metoda este verificată în timp!

Dacă mai aveți sfaturi în legătură cu cultivarea usturoiului, le așteptăm cu nerăbdare în comentarii.

Spor la grădinărit!