Șase variante: cum să vopsiți ouă pentru Paști fără chimie! Cele mai frumoase ouă pascale fără coloranți!

Cum să transformați ouăle de Paști în adevărate capodopere? Am adunat 6 opțiuni cum să vopsiți ouăle fără chimie. Nuanțe de albastru, ouă cu efect de cosmos, culori care fac ouăle să semene cu pietre adevărate. Obțineți ouă de nuanțe foarte frumoase și nobile, iar toate acestea fără coloranți. Veți afla cum se schimbă culoarea în funcție de cât de mult timp ouăle petrec în soluție și care este diferența de culoare a ouălor cu adaos de oțet în decoct și fără oțet. Culori pastelate și gingașe sau vii și intense? Dumneavoastră alegeți! Aceste ouă vă vor ridica dispoziția deja în procesul de decor.

Pentru început fierbeți multe ouă în apă cu sare, ca să nu crape. Fierbeți atâtea câte planificați să consumați.

Vopsirea cu varză roșie

1. Tăiați varza fideluță sau mărunțiți-o cu ajutorul blenderului. Cantitatea de varză depinde de câte ouă doriți să vopsiți.

2. Puneți varza într-o cratiță, turnați apă, cât să o acopere cu 1-1,5 cm, o puneți la foc, aduceți varza până la punctul de fierbere și o fierbeți timp de 30 de minute.

Sfat. Nu acoperiți cratița cu capac. Puteți pregăti decoctul seara și să-l lăsați până dimineață.

3. Strecurați decoctul cu ajutorul sitei, adăugați ouăle și le lăsați pentru 30 de minute (albastru deschis), 2 ore (albastru puțin mai întunecat, dar omogen), 6 ore (albastru mai intens), peste noapte (albastru întunecat omogen).

4. Adăugați 2-3 linguri de oțet în decoct, amestecați și adăugați ouăle. Le lăsați pentru 30 de minute (verde-turcoaz), 2 ore (albastru-verzui), 6 ore (albastru intens cu bule).

Efect de cosmos

1. Topiți puțină untură sau unt și stropiți ouăle fierte cu ajutorul pensulei. Grăsimea se va fixa pe ouă.

2. Adăugați ouăle în decoctul de varză fără oțet. Deși au petrecut aceeași perioadă de timp în soluție, fiecare ou s-a vopsit diferit.

3. Ștergeți atent ouăle cu un prosop de hârtie, ca să îndepărtați grăsimea.

Vopsire cu ceai de hibiscus

1. Adăugați în 2 cratițe câte 40 gr de ceai, turnați câte aproximativ 1l de apă în fiecare și o aduceți până la punctul de fierbere. Fierbeți ceaiul timp de 10 minute la foc mic.

2. Fără să strecurați ceaiul, adăugați 3 ouă într-o cratiță, adâncindu-le ușor în petalele de ceai.

3. În a doua cratiță, la fel, nu strecurați ceaiul, dar adăugați 2 linguri de oțet. Așezați ouăle și le adânciți în petale.

4. Peste 30 de minute, ouăle din ambele cratițe arată practic la fel, peste 2 ore: ouăle în ceai fără oțet sunt de nuanță violet, ouăle în ceai cu oțet sunt gri-verzui, iar peste 6 ore are loc magia: ouăle diferă după culoare, dar apare și un ornament interesant, care seamănă cu o piatră.

5. Iată cum arată ouăle după ce se usucă: dreapta – cu oțet, stânga – fără oțet.

Vopsirea cu sfeclă roșie

1. Spălați foarte bine sfecla roșie și o tăiați cuburi, fără să o curățați de coajă. Transferați bucățile în vasul blenderului, turnați apă (aceeași cantitate cât și sfeclă) și o mărunțiți.

Sfat. Puteți stoarce suc de sfeclă, dar, în acest caz, aveți nevoie de mai multă sfeclă roșie.

2. Transferați compoziția într-o cratiță, adăugați 2-3 linguri de oțet și o încălziți, dar nu o dați în clocot.

3. Adăugați ouăle, le adânciți, cât să fie acoperite complet, și le lăsați pentru 30 de minute (roz deschis), 2 ore (roz mai intens), peste noapte (foarte intens, dar culoare se deschide după ce se usucă).

4. Peste un timp, culorile devin și mai interesante.

Care metodă v-a plăcut cel mai mult?

Mult spor!